5. Yeni ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları Sempozyumu …

Makine Mühendisleri Odası Genel Başkanı Emin Koramaz, günümüzde enerji dahil bütün alanlardaki dışa bağımlılığı ortadan kaldırmaya yönelik önerilerin oldukça önem taşıdığını söyledi.

 

Kayseri Makine Mühendisleri Odası öncülüğünde 5. Yeni ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları Sempozyumu Hilton Otel de başladı. Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Kayseri MMO Başkanı Ali Alkan, toplumsal ve mesleki sorumluluk bağlamında, yenilenebilir enerji kaynaklarını konusunda bilimsel, kamu ve sanayideki çalışmaları kamuoyunun bilgisine sunmayı amaçladıklarını ifade etti.

 

Enerjiye olan ihtiyacın her geçen gün arttığına dikkat çeken Alkan," Fosil yakıt rezervlerinin azalması ve kirletici olmalarından dolayı yenilenebilir enerjilerin önemi tüm dünyada artarak devam etmektedir. Bu nedenlerden dolayı insan bilgi birikimi ve teknolojilerine bağlı,i temiz ekonomik, güvenilir, ve sürekli yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı özendirilmelidir. Bu maksatla devletimizce bu alanda yatırım yapanlara vergi indirimi ve teşvik gibi kolaylıklar sağlanarak Ar-Ge çalışmalarına daha fazla destek verilmesi gerekmektedir" dedi.

 

Makine Mühendisleri Odası Genel Başkanı Emin Koramaz, enerjide arz güvenirliği darboğazını yaşayan AB ve diğer büyük ekonomiler için olduğu kadar, gelişmekte olan ülkeleri de içine alan krizin enerji yatırımlarında ertelemelere neden olabileceğine değindi.

 

Günümüzde enerjinin, uluslararası siyaset ve çelişkilerde stratejik bir boyuta sahip olduğunu vurgulayan Koramaz," Hemen yanı başımızda Afganistan ve Irak ta yaşanan insanlık dramlarının ana nedeni enerji kaynakları üzerindeki egemenlik mücadelesidir. Kısacası, enerji, dünyayı sömüren emperyalizmin önemli bir gündem maddesini oluşturmaktadır. Bu nedenle enerji dahil bütün alanlardaki dışa bağımlılığımızı ortadan kaldırmaya yönelik öneriler oldukça önem taşımaktadır " dedi.

 

Ülkede yaşanan nüfus artışı, şehirlere göç ve tüketim toplumu dönüşümü gibi olgular nedeniyle enerji talebinde ithalat bağımlılığının hızla artığını işaret eden Koraman," Kriz öncesi yüzde 75 düzeyine kadar ulaşan enerji sektörü dış bağımlılığı, dünyadaki enerji fiyatlarını ülkemiz ekonomisi ve halkı üzerinde önemli bir baskı unsuru haline getirmiştir. Sadece krizlerini ve problemlerini transfer edebildiğimiz gelişmiş ülkeler; bu krizi özellikle yenilenebilir enerji konusunda yatırımların artırılması, Ar-Ge kapasitesinin yükseltilmesi ve istihdam sağlanmasında bir fırsat olarak gördüklerini, yeni stratejiler ve ayırdıkları milyarlarca dolar tutarındaki kamu fonları ile gösterdiler. Umarım bu yönelim bizlere de yol gösterici olur. Zira enerjide dışa bağımlı ve gelişmekte olan ülkelerin yegane çıkış yolu, yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmek ve enerji zincirinin her halkasında verimliliği artırmaktır" diye konuştu.

www.haberfx.net / 16.10.2009

-.-

KAYSERİ Hakkında

Kayseri İç Anadolu Bölgesi’nin orta Kızılırmak bölümünde, Erciyes Dağının eteklerinde modern bir il. Kuzey ve kuzeybatıda Yozgat, Kuzey ve kuzeydoğuda Sivas, doğuda Kahramanmaraş, güneyde Adana, güneybatıda Niğde, batıda ise Nevşehir illeriyle çevrilidir. 34°56’ ve 36°59’ doğu boylamları ile 37° 45’ ve 38° 18’ kuzey enlemleri arasında yer alır.

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR