Antalya’ya kurulacak EKO EV …

Türkiye nin en büyük çatı yalıtım sistemleri üreticilerinden olan Onduline Avrasya nın, Antalya Güneş Kenti Projesi kapsamında gerçekleştirilecek ve Türkiye nin ilk Ekolojik Eğitim Merkezi olarak tasarlanan "Eko Ev"in çatı sistemini yapacağı bildirildi.

 

Antalya da düzenlenen YAPEX Fuarına katılan Ondulin Avrasya AŞ den yapılan açıklamada, Türkiye nin en büyük çatı yalıtım sistemleri üreticisi Onduline Avrasya nın, Türkiye de ilk defa gerçekleştirilecek Güneş Kenti projesinde, üstün teknolojisiyle yer aldığı belirtildi. Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından geliştirilen "Antalya yı Güneş Kenti Yapma" projesinde, ilk etap olarak 11 bin metre karelik doğa dostu alan yaratılacağı ifade edilen açıklamada, elektriğinden suyuna, yiyecek üretiminden atığına kadar tamamen doğaya zararı olmayan teknolojilerin kullanılacağı alanda tasarlanan "Eko Ev" projesinde, yeşil çatı ve enerji üreten fotovoltaik çatı sisteminin, Onduline Avrasya tarafından yapılacağı kaydedildi.

 

"Güneş ve rüzgar enerjisinden elektrik üretimi, izolasyon, enerji verimliliği, su tüketimi, doğal kaynaklarla ısıtma ve soğutma sistemlerinin performansı gibi Türkiye için çok önemli konularda deneysel bir ortam oluşturacak Antalya Ekolojik Eğitim Merkezi, bu açıdan Türkiye ye ışık tutacak. Bu konular üzerinde araştırma yapanlar dahil herkesin ziyaret edebileceği Eko Ev de şu temel özellikler bulunacak :

 

* Şebeke elektriği kullanılmadan, elektrik ihtiyacı güneş ve rüzgardan sağlanacak.

* Su sistemi şebeke sistemine bağlı olmayacak. İhtiyaç yağmur ve havadaki nem toplanarak sağlanacak.

* Tüm aydınlatma özel tasarruflu LED sistemi ile olacak.

* Elektrik tüketiminde A+ sınıf elektrikli aletler kullanılacak.

* Kanalizasyon bağlantısı olmayacak. Tüm atık su, yıkama ve bahçe sulama gibi işlerde kullanılacak.

* Aktif ısıtma sistemi pasif iklimlendirme ve güneş mimarisine ek olarak yüksek verimli güneş kolektörleriyle karşılanacak.

 

Eko ev 240 metre karelik alan üzerinde modern ahşap karkas sistemiyle yapılarak depreme karşı sağlıklı ve güvenli bir model oluşturulacak."

AA / Antalya / 24.10.2009

-.-

Ekomimariyi yeni bir binada nasıl uygularım ?

Aktif sistemler olarak adlandırılan güneş kolektörleri, fotovoltaik paneller, rüzgâr türbinleri vs., mevcut bir binaya da takılabilmekte. O halde, sıfırdan tasarlanan bir binayı ekolojik hale getirmek için benimsenecek en önemli strateji, daha sonradan eklenmesi kimi zaman zor olan ısı yalıtımını baştan binaya uygulamak ve binayı mümkün olduğunca pasif güneş sistemleriyle donatmak olacaktır. Pasif sistemler, mekanik aksam içermedikleri ve çoğunlukla standart mimari elemanlardan oluştuklarından, yapılan birim maliyet başına en yüksek enerji verimini sağlayan sistemlerdir.

 

O halde bir binayı pasif güneş sistemleriyle donatırken dikkat edilecek faktörler nelerdir ?

Binanın konumu ve toprakla ilişkisi : Soğuk iklimlerde binanın yüzey alanı mümkün olduğunca azaltılmalı, mümkünse toprak altına alınmalı ve bina güneye yönlenmelidir; sıcak ve rutubetli iklimlerde bina topraktan koparılmalı ve mümkün olduğunca hakim rüzgâra yönlenmelidir; sıcak ve kuru iklimlerde bina yine mümkün olduğunca toprağa gömülmeli ve serinletme amaçlı havuz ve fıskiyeler kullanılmalıdır.

 

Yalıtım

Bir evdeki mevcut ısıyı korumak, evi ısıtmaya çalışmaktan daha kolay ve ekonomiktir. Bu sebeple evler mümkün olduğunca iyi yalıtılmalıdır. Çoğu apartman ve evde kullanılan delikli tuğla çok kötü bir yalıtkandır; kışın evin içindeki ısının dışarı kaçmasına, yazın da dışarıdaki ısının içeri girmesine yol açar. 25 cm. kalınlığındaki tuğla duvarın sağladığı yalıtım, sadece 5 cm. stroporla elde edilebilir. Yalıtımın daima duvarların dış yüzeyine uygulanması gerekir.

 

Isı depolama

Yukarıdaki açıklamadan tuğla, beton ya da taş gibi “soğuk” malzemelerin tümüyle kötü olduğu anlaşılmamalıdır. Bu tür malzemeler, yalıtım değerleri düşük olsa da, ısı depolama özelliklerinden ötürü ekolojik evlerde kullanım alanı bulurlar. Hemen hemen her yerde gece ile gündüz arasında ısı farkı vardır. Binanın kalın ve ağır duvarlarla inşa edilmesi, gündüz ısınan duvarların ısı depolamasını ve bu ısıyı gece içeriye yaymasını sağlayabilir.

 

Pencere seçimi ve yönü

Pencerelerin mümkün olduğunca güneye bakması büyük avantaj sağlar. Kış aylarında güney pencerelerinden güneş ısısı kazanılır. Yaz aylarında ise, güneş çok daha dik geldiğinden, gölgeleme elemanları kullanılarak güneşin içeri girmesi önlenir. Doğu veya batıya bakan pencereler, güneye bakan pencerelere göre daha az ısı kazanımı sağlar ve güneşin istenmediği aylarda gölgelenmeleri daha zordur. Bu yüzden pek tercih edilmezler. Kuzeye bakan pencerelerse ısı kazanımına katkıda bulunmadıkları gibi, fazlasıyla ısı kaybederler. Ekolojik evlerde kullanımları en aza indirilmelidir. Pencerelerde mutlaka ısıcam kullanılmalı ve hava sızdırmazlığına çok dikkat edilmelidir.

 

Havalandırma

İçeride sağlıklı bir ortam sağlanabilmesi için evlerin mutlaka havalandırılması gerekir. Ancak havalandırma yoluyla kışın ısı kaybedilir, yazınsa istenmeyen ısı binanın içine girebilir. Bu sorunu aşmak için, ısı eşanjörü adı verilen cihazlar kullanılır. Isı eşanjörü, içeriye giren havayla binadan atılacak havayı, temas halindeki iki hazneden geçirerek, birinden ötekine ısı aktarılmasını sağlar. Kışın, dışarıya atılan sıcak havanın, ısısını kısmen içeriye alınan soğuk havaya aktarması sağlanır; yazınsa bunun tersi gerçekleşir. İç-dış ısı dengesinin elverişli olduğu aylarda ise (genellikle bahar ayları) dışarıdaki havanın doğrudan içeriye alınarak evi serinletmesi sağlanır.

 

Yukarıda kısa bir özeti verilen pasif güneş sistemlerinin yanı sıra aşağıdaki önlemler de bir evin ekolojik olmasına katkıda bulunur :

-Yağmur sularının toplanarak evin ihtiyacı için kullanılması (ters ozmoz [reverse osmosis] gibi yöntemlerle, yağmur suyundan içme suyu dahi elde edilebilir);

-Lavabo ve duş atık sularının (klozet suyu içermemek şartıyla) bahçe sulama, klozet sifonunu doldurma gibi işlevlerde kullanılması veya arıtılarak tekrar kullanılması;

-Sadece A sınıfı beyaz eşya veya yüksek verimli LED ampuller kullanarak enerji tüketiminin en aza indirilmesi, vs.

www.uluengin.com / bengu

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR