22 Ekim 2009 Tarihli Uşak Milletvekili Osman Çoskunoğlu’nun konuşması ;

Değerli milletvekilleri, dünyamızın önündeki en ciddi tehlikelerden birisi olarak aslında gündemimizi meşgul etmesi gereken iklim değişikliğiyle ilgili gündem dışı söz aldım.

 

Aslında, sözü kendim için de değil, çocuklarımız ve torunlarımız için aldım, onlara yaşanabilir bir dünya bırakma sorumluluğunun gereği olarak söz aldım. Çünkü yaşanamaz bir dünya tehlikesi var ve çok güncel bir tehlike olarak önümüzde duruyor çünkü kendini hiç hissettirmeden bizi bir yandan güneşin zararlı ışınlarından koruyan, bir yandan da nefes aldığımız havayı bize sağlayan atmosferimizi çok tahrip ettik endüstrileşme sürecinde.

 

Başta petrol ve kömür kaynaklı fosil yakıtlarından kaynaklanan karbondioksit olmak üzere altı tür sera gazı atmosferimizde alarm verecek boyutlarda birikmiş durumda. Bu bir -sera gazı- sera etkisi yaratır.

 

Sera etkisi nedir? Sera etkisi, dünyamıza güneşten gelen ışınların bir kısmı aslında yansır ve geri çıkar atmosferden fakat eğer atmosferi bu yoğunlukta sera gazı ile doldurursak o yansıyıp çıkan ışınlar da hapsolur, kalır ve bu ne gibi bir sonuç yaratır ?

 

Bu, dünyamızın giderek ısısının artmasına neden olur, böylece kuraklık olur, denizlerin ısınması sonucu bozulan doğal denge nedeniyle kasırga gibi afetler olur, buzulların erimesiyle yükselen denizler sehirleri hatta ülkeleri yutar, yok eder, milyonlar göç etmek zorunda kalır, hatta savaşlar çıkabilir.

 

Belki, değerli milletvekilleri, içinizde " Biz gelecek yılın bütçe açığı derdiyle meşgulüz. Yıllar sonrası ortaya çıkabilecek iklim değişikliği konusunu mu dert edeceğiz ! " diye düsünenler olabilir. Bu düşüncenin üç nedenle yanlış olduğunu vurgulamak isterim :

 

Birincisi, gezegenimizin yaşanamayacak hâle gelmesini gündemimize almak demek diğer ivedi konuları gündemden çıkarmak demek değildir.

 

İkincisi, dünyamız ısındıktan, iklim değişikliğinin geri dönülemez noktasına geldikten sonra konuyu ele almak için çok geç kalmıs olacağız. Dolayısıyla, sorun yarının sorunudur ama konu bugünün konusudur.

 

Üçüncüsü ve çok önemlisi biz, Türkiye olarak on yedinci büyük ekonomi olmakla övünüyoruz. Bölgemizin yani Kafkasların, Orta Doğu nun ve Balkanların en güçlü ülkesi olmakla övünüyoruz. Peki, bu gücü dünyamızın yaşanamaz hâle gelmesini önlemek için kullanmamız gerekmez mi ?

 

Atmosfere en çok sera gazı salanlara karşı bu gücümüzü kullanamazsak mahallesinde çoluk çocuk karşısında hava basan iri yarı ama içi kof bir şişmandan farkımız ne olur bu büyüklükle? Bu gücü kullanmalıyız, uluslararası platformlarda kullanabilmeliyiz ama diğer ülkelere baskı yapabilmemiz için önce kendi evimizi temizlememiz gerekir.

 

Değerli milletvekilleri, 5 Subat 2009 tarihinde Kyoto Anlasması nı imzaladık. Hepimiz, muhalefet ve iktidar, bu Anlaşmanın onaylanması üzerinde görüş birliğine vardık.

 

Simdi bir görüş birliğine daha varmamız gerekir. Aralık ayında Kopenhag da bir toplantı yer alacak. İşte bu toplantıda Kyoto sonrası yükümlülüklerimizin, bizim ve dünyadaki diğer ülkelerin yükümlülüklerinin ne olması gerektiği üzerine görüşmeler yapılacak. Bu görüşmelere güçlü gitmek zorundayız değerli milletvekilleri.

 

İmzaladığımız Kyoto Protokolü sonrasındaki bu görüsmelere güçlü girebilmek için önce evimizde ne olduğuna bakmalıyız.

 

Yenilenebilir enerji konusunda gelen, Sayın Soner Aksoy ve arkadaşlarının hazırladığı kanun teklifinin, haziran ayında, Hükümet burada görüşülmesini önlemiştir. Maalesef Hükümetimiz Türkiye yi "Güneş  ışıldar, pırıldar, rüzgâr eser, jeotermal kaynaklarımız fokurdar ama Türkiye bakar." durumuna düşürmüştür.

 

Oysa birçok ülke, örneğin Kore, yapacağı iklim dostu yatırımlarla ülkesinde 1 milyona yaklaşan istihdam sağlamak için vizyoner politikalar gelistiriyor.

 

Küçük düşünmeyelim, büyük bir ülke diye övünürken.

 

Dünyamızın atmosferine sera gazı salımının yüzde 40 azaltılması gerektiği birkaç hafta önce uluslararası kuruluşlarca açıklandı. Bunu Kopenhag daki toplantıda güçlü bir şekilde bastırabilmemiz için kendi önümüzdeki bütçe görüşmelerinde bu konunun önemini tekrar vurgulamamız gerekir.

 

Değerli milletvekilleri, bütçe görüşmelerinden önce, bu cumartesi günü -24 Ekim Cumartesi günü- dünyada dört bine yakın eylem düzenleniyor. Bunlardan bir tanesi de burada, Meclis Parkı mızda olacak. Bu eyleme kimi milletvekili arkadaslarımla birlikte ben de katılacağım. Oraya gelen halkımızla birlikte iklim için gerçek bir adım atılmasını ve gündemimize yerlestirilmesini talep edeceğiz.

 

İnsanımızın, çocuklarımızın ve torunlarımızın geleceği için, ülkemizin ve gezegenimizin geleceği için daha güçlü adımların atılmasını isteyeceğiz.

 

Değerli milletvekilleri, sizleri bu etkinliğe katılmaya davet ediyorum. Güçlü Türkiye nin Büyük Millet Meclisi üyelerini, sizleri evrensel önemi olan bu etkinliğe davet ediyor, hepinize saygılar sunuyorum. 24 Ekim Cumartesi günü 13.00 te Meclis Parkı nda bulusmak üzere, iyi günler diliyorum.

Kaynak : temizdunya@yahoogroups.com

-.-

OSMAN COŞKUNOĞLU

Türkiye Büyük Millet Meclisi 22. Dönem Milletvekili

UŞAK

Osman Coşkunoğlu, 7 Mart 1947 de Ankara da doğdu. Babasının adı Kamil Tuğrul, annesinin adı Elif tir. Endüstri Mühendisi ve Öğretim Üyesi; Orta Doğu Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü nü bitirdi. Yüksek lisansını ODTÜ de aynı bölümde, doktorasını Georgia Institute of Technology de endüstri ve sistem mühendisliği alanında tamamladı. İllinois Üniversitesi nde Öğretim Üyesi olarak görev yaptı. Illinois Üniversitesi Senato Üyeliği ve Mühendislik Fakültesi Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerinde bulundu. Profesörlük unvanını aldı. Uluslararası Kuruluşlarda Danışmanlık, Milano Üniversitesi nde Öğretim Üyeliği yaptı. ODTÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü nde Öğretim Görevlisi olarak çalıştı. Sosyal Demokrasi Derneği Başkanlığı görevini üstlendi. 22. Dönem Uşak Milletvekili. 23. Dönem de Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Üyesi oldu. Çok iyi düzeyde İngilizce ve İtalyanca bilen Coşkunoğlu, evli ve 2 çocuk babasıdır.

www.tbmm.gov.tr

-.-

SONER AKSOY

Türkiye Büyük Millet Meclisi 23. Dönem Milletvekili

KÜTAHYA

Soner Aksoy, 27 Temmuz 1941 de Kütahya Gediz de doğdu. Babasının adı Mehmet Fahri, annesinin adı Nazire dir. Dr. Makine Yüksek Mühendisi; İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Fakültesi ni bitirdi. Doktorasını Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Eğitimi Anabilim Dalı nda tamamladı. DPT Teşvik Uygulama Genel Müdürlüğü Proje Değerlendirme Uzmanı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Genel Müdürü olarak görev yaptı. Özel Sektörde genel müdür ve koordinatörlük görevinde bulundu. İTÜ Sakarya Mühendislik Fakültesi ve Gazi Üniversitesi nde Öğretim Görevlisi olarak ders verdi. 22. Dönem Kütahya Milletvekili. 22. Dönem de TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanlığı görevini yürüttü. 23. Dönem de aynı Komisyon un Başkanlığına yeniden seçildi. İngilizce bilen Aksoy, evli ve 3 çocuk babasıdır.

www.tbmm.gov.tr

Osman COŞKUNOĞLU / Uşak
Osman COŞKUNOĞLU / Uşak
Soner AKSOY / Kütahya
Soner AKSOY / Kütahya
 
BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR