EWEA, AB liderlerini rüzgara yatırıma çağırıyor

EWEA’ya göre her AB vatandaşı, ithal edilen enerji için 700 Euro’dan fazla para ödüyor. Sadece 2010 yılında, ithal edilen yakıtın yerine geçen rüzgar enerjisi, 5.7 milyar Euro tasarruf sağladı.

 

Avrupa Rüzgar Enerjisi Birliği (EWEA) Avrupa liderlerini rüzgar enerjisini iş ve gelir yaratımında anahtar sürükleyici olarak görmeleri için çağrıda bulundu. Geçtiğimiz günlerde Brüksel’de gerçekleştirilen bir akşam yemeğinde ülkeler üst düzey katılımcılarla temsil edildiler. EWEA “23 Mayıs’ta bir araya gelecek Avrupa liderleri, bütçe kısıtlarına rağmen büyümenin nasıl sağlanacağını tartışacaklar. Bu bakış açısıyla iş imkanı yaratılması ve ekonomik fayda sağlanması için ülkelerin rüzgar enerjisine yönelmeleri gerekiyor” çağrısında bulundu.

 

EWEA’ya göre her AB vatandaşı, ithal edilen enerji için 700 Euro’dan fazla para ödüyor ve bu rakam fiyatlar yükseldikçe ve yerli kaynaklar yaratılmadıkça artıyor. Ancak ithal yakıtın yerine geçen rüzgar enerjisi, sadece 2010 yılında 5.7 milyar Euro tasarruf sağladı. EWEA CEO’su Christian Kjaer şu açıklamalarda bulundu:  "AB fonları, mesela Avrupa Yatırım Bankası aracılığı ile, yükseltilmeli. Yapısal fonların kullanılması, teknoloji gelişimi Avrupa’nın yakıt ithalatı faturasını azaltırken istihdam üzerinde de önemli bir etki yaratacak. Karasal rüzgar enerjisi kısa vadede en büyük potansiyele sahip olan alan gibi gözüküyor. Rüzgar enerjisi ve onun yaratacağı faydalar, AB’nin 2012 ve 2020 bütçesinde öne çıkarılmış durumda ve halihazırda tartışılıyor. Maliyetleri düşürmek ve rüzgar enerjisinin potansiyelini gerçekleştirebilmesi için daha fazla Ar- Ge fonlarının söz konusu olması gerekiyor.” (Tuba İLZE)

www.geleceginenerjisi.com

22 Mayıs 2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR