Türkiye - AB Karma Parlamento Komisyonu toplantısında Kıbrıs tartışıldı …

 

Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonunun (KPK) bugünkü toplantısında, Kıbrıs tartışıldı.

Komisyonun Türk üyeleri, Türkiye nin AB ile müzakerelerinde enerji faslının açılmasını Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin engellediğini ifade ettiler. Rum üyeler ise bu engellemenin Kıbrıs sorunundan kaynaklandığını iddia ettiler.

 

Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonunun 62. Toplantısına devam edildi.

Toplantının, Küresel Enerji Politikaları, Türkiye ve AB nin Rolü başlıklı oturumunda,Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı AB Koordinasyon Daire Başkanı İrem Akkaya, Türkiye nin dünya ve Avrupa enerji sektöründeki yeri hakkında sunum yaptı.

 

Avrupa da, 2030 da enerji talebinin yüzde 35, Türkiye de ise yüzde 130 artacağına işaret eden Akkaya, Türkiye de enerji sektörünün daha da verimli olması ve rekabetçiliği desteklemesi gerektiğini belirtti.

 

KPK nın TBMM kanadı üyesi, AK Parti Siirt Milletvekili Afif Demirkıran, Türkiye nin ve AB nin enerji güvenliğinin birlikte değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Demirkıran, Türkiye nin kömür ve hidroelektrik kaynaklarının ancak 3 te 1 ini kullanabildiğini belirterek, Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıldönümü olan 2023 te yenilenebilir enerjiyi yüzde 25 e çıkarmak hedefindeyiz. Bu hedef, Avrupa da ise yüzde 20 dir dedi.

 

KPK nın Avrupa Parlamentosu (AP) kanadı üyesi İsmail Ertuğ, Türkiye-Ermenistan ilişkilerini yakından takip ettiklerini belirterek, Ancak bu ilişkiler Türkiye ile Azerbaycan arasında sıkıntılara neden oldu. Burada, şu soru akla geliyor; Bu aşamadan sonra acaba Azerbaycan enerji fiyatlarını artırdı mı? Bu, Avrupa için önemli diye konuştu.

 

KPK nın TBMM üyesi, CHP Uşak Milletvekili Osman Coşkunoğlu, Türkiye nin rüzgar ve jeotermal enerjide birçok Avrupa ülkesinden daha fazla kaynağa sahip olmasına rağmen, bu konuda Avrupa ülkeleri kadar gelişme kaydedemediğini bildirdi.

 

Coşkunoğlu, pahalı olan bu enerjilerin desteklenmesi konusunda verdikleri kanun teklifinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ın talimatıyla TBMM Genel Kurulunda gündeme getirilmediğini iddia etti.

 

KPK nın AP kanadı üyesi Franziska Keller, Türkiye nin, enerji tüketimini azaltmak için ne gibi önlemler aldığını ve bu konudaki planlarını sordu. Keller, Türkiye nin nükleer santral kurma çalışmaları olduğunu anımsatarak, Nükleer sanayide bu kadar yüksek riske girmeye değer mi? diye sordu.

 

BANA NASIL, ENERJİ TÜKETİMİNİ AZALTIN DİYEBİLİRSİNİZ?

Keller e yanıt veren KPK nın TBMM kanadı üyesi, AK Parti Hatay Milletvekili Mustafa Öztürk, 21. yüzyılın enerjide dönüşüm yılı olacağını söyledi.

 

Atmosefere karbondioksit salınımı yapan ülkelerin başında ABD, Kanada, AB ülkeleri ile Rusya nın geldiğini kaydeden Öztürk, Yeryüzünü kirleten ülkeler Avrupa ülkeleridir. Ancak bu böyle olmasına rağmen siz bunun hesabını sormayın, gelin bizden sorun dedi.

 

Mustafa Öztürk, şöyle konuştu:

Yaşanan sel felaketlerinin vebalini AB ve ABD gibi ülkeler ne zaman üstlenecek? Gelişmiş ülkeler atmosfere attıkları karbondioksit ve metan gazı konusunda ne yapacaklar? Bu dünya hepimizin, el birliği ile bir şeyler yapmamız lazım. Ama siz şimdi sera gazının azaltılması ile ilgili şunları yapın derseniz... Hemen yanımızdaki Yunanistan ın enerji tüketimi 5 bin 600 kilovatsaat, benim ülkemde 2 bin 300 kilovatsaat. Bana nasıl, enerji tüketimini azaltın diyebilirsiniz? Önce Yunanistan azaltsın. Almanya yı, İngiltere yi ve Fransa yı saymıyorum bile. Çünkü o ülkelerde daha da yüksek.

 

Eğer enerji faslı açılmazsa, bu politikaları sağlıklı yürütemeyiz. AB nin bu konuda bir güven ortamını oluşturması lazım Türkiye ile ilgili. Nedir? Enerji faslını açarak bunu yapabilir. Teknoloji konusunda transfer yapması lazım. AB nin Romanya, Bugaristan, Polanya ya çevre ve enerji faslında yaptığı yatırım milyar dolar ve avrolarla ölçülürken, bu rakamlar Türkiye için 10 katı azaltıldı.

 

TÜRKİYE, BORU HATLARINI TERÖRİST SALDIRILARDAN KORUYABİLİR Mİ?

KPK nın AP kanadının Rum üyesi Eleni Theocharous, Avrupa ya giden bütün enerji boru hatlarının Türkiye den geçmesinin bu ülkeyi çok önemli bir yere taşıdığını söyledi.

 

Türkiye nin bu boru hatlarını terörist saldırılardan koruma konusunda endişe taşıdıklarını belirten Theocharous, Türkiye nin AB ile müzakerelerinde, enerji faslını Kıbrıs sorununun bloke ettiğini söyledi.

 

Eleni Theocharous, Türk savaş gemilerinin, Kıbrıs açıklarında denizde petrol arayan Norveç gemilerine izin vermediğini öne sürerek, Enerji faslını asıl Türkiye bloke etti. Hatta, Türk gemileri Norveç gemilerini takibe aldı diye konuştu.

 

Theocharous nun sözlerine yanıt veren CHP Bursa Milletvekili Onur Öymen, Türkiye yi ve AB yi yakından ilgilendiren enerji faslını tek bir ülkenin engellediğini söyledi. Kıbrıs ta tek taraflı bir anlaşma olamayacağını, iki tarafında kabul ettiği bir anlaşma olabileceğini ifade eden Öymen, soruna çözüm yollarının bu çerçevede aranması gerektiğine işaret etti.

 

Türkiye nin Ermenistan ve Azerbaycan ile ilişkilerine değinen Öymen, Bir yerde kazanmak istiyorsanız diğer yerde kaybedersiniz. ABD ve Avrupa nın, Türkiye den Ermenistan sınırlarını açması talebinde bulunması Azerbaycan ile ilişkileri bu noktaya getirdi dedi.

 

KIBRIS CUMHURİYETİNİN EGEMENLİK HAKLARI...

Tekrar söz alan Theocharous, Kıbrıs Cumhuriyetinin egemenlik haklarını kimsenin sorgulayamayacağını söyledi.

 

Sayın Öymen, Kıbrıs Türk Cumhuriyetinden, sözde KKTC den bahsetti diyen Theocharous, Kıbrıs çevresinde petrol arama haklarından vazgeçmeyeceklerini bildirdi.

 

Onur Öymen de bunun üzerine Kıbrıs ın başka ülkelere benzetilmemesi gerektiğini söyledi. Sadece Güney Kıbrıs ı tek meşru ülke olarak sayamazsınız diyen Öymen, Kıbrıslı Türkler orada öldürüldüler, adadan atıldılar, bunları görmezden gelemeyiz. Güney Kıbrıs devletinde bugün tek bir Türk yok. Bu yüzden, bu konuda Türkleri suçlamayın lütfen dedi.

 

DSP Balıkesir Milletvekili Hüseyin Pazarcı da Eleni Theocharous un sözlerine katılamayacağını kaydetti.

 

Kıbrıs Cumhuriyetinin denizde, münhasıran ekonomik bölge ilan ettiğini alanların Türkiye nin kıta sahanlığının üzerinde bulunduğunu kaydeden Pazarcı, Türk donanmasının gezdiği alanlar uluslararası sulardır, Kıbrıs a ait değildir. Oradaki Türk gemileri Türkiye nin haklarını korumaktadır. Kendi haklarını arıyor diye Türkiye yi suçlamak haksızlık olacaktır diye konuştu.

 

TEK BİR DEVLET İSTİYORUZ, O DA KIBRIS CUMHURİYETİDİR

KPK nın AP kanadının Rum üyesi Antigoni Papadopoulou, Kıbrıs Cumhuriyetinin egemenlik haklarına saygılı olduklarını söyledi. Kıbrıs ın, BM ve AB üyesi olduğunu dile getiren Papadopoulou, şunları kaydetti:

 

Kıbrıs ın yüzde 37 si Türkiye tarafından işgal altındadır, bizim ülkemiz işgal altındadır. Türkiye de bu konuda son derece agresif bir politika izliyor. Türkiye, Kıbrıs ı tehdit etmektedir. Petrol aranan yerler uluslararası sular değildir, Kıbrıs ın denizidir. Kıbrıs ın Norveç le yaptığı anlaşma gereği, Norveç gemileri orada petrol aramaktadır. Ancak sürekli olarak Türkiye nin müdahalesi vardır ve gemilerimiz taciz edilmektedir.

 

Türkiye, Kıbrıs ta iki devletli bir çözüm arıyor. Ancak Kıbrıs ın güneyi, kuzeyi yoktur; Kıbrıs tek devlettir. Biz bölünme istemiyoruz, tek bir devlet istiyoruz, o da Kıbrıs Cumhuriyetidir.

www.zaman.com.tr / 27.10.2009

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR