Bakan dan zam açıklaması. Yılbaşına kadar enerjiye zam yok.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, şu anki verilerle doğalgaza " yılbaşına kadar zam görülmediğini " söyledi.

 

Denizli programı kapsamında Vali Yavuz Erkmen i makamında ziyaret eden Bakan Yıldız, burada gazetecilere açıklamalarda bulundu.

 

Denizli nin jeotermal, güneş, rüzgar ve hidroelektrik gibi farklı enerji potansiyellerine sahip olduğunu, sulanabilir alanlarının ülke ortalamasının çok üzerinde bulunduğunu anlatan Bakan Yıldız, yaklaşık 28 bin hektarlık alanın sulanabilmesi için çalışmaların sürdüğünü söyledi.

 

Bakan Yıldız, seçim bölgesi olan Kayseri ile Denizli nin birçok benzerliklerinin bulunduğunu, ilde hizmet veren elektrik dağıtım şirketinin kamudan daha başarılı olması gerektiğini belirterek, "Buradaki firmanın bu hassasiyeti fazlasıyla göstereceğine ve vatandaşlarımıza daha iyi hizmet sunacağına inanıyorum. Enerji Bakanlığı olarak Denizli deki çalışmaların artan dozda devam etmesine özellikle dikkat ediyoruz. Bunları yerinde görmek ve yerinde bilgi almak için buradayım" dedi.

 

Bakan Yıldız, bir gazetecinin, doğalgaza zam geleceği yönünde iddialar bulunduğunu belirtmesi üzerine şunları söyledi : " 2008 in Şubat ayında alınan bir kararla, otomatik fiyatlamayla bunlar yapılıyor. EPDK kararlarına tabidir. Önceden fiyatları belirlemek söz konusu değil. O formüle göre uygun fiyat ne ise o çıkacak. Ancak, bizim şu an elimizdeki veriler, yılbaşına kadar zammın görülmediğini gösteriyor. Dünyada gaz ve petrol fiyatlarının yükselme eğiliminde olması bizi bu tür duygulara, bu tür yorumlara itebilir. Ama şu anki geldiğimiz noktada yılbaşına kadar böyle bir zam görülmüyor. Eğer yapılacak olursa da o formülle yapılacak, kamuoyu ile paylaşacağız. "

 

Doğalgaz kesintilerinin yaşanıp yaşanmayacağı konusundaki bir soru üzerine Yıldız, eldeki verilere göre herhangi bir kesintinin beklenmediğini söyledi.

 

Bakan Yıldız, geçmişte Ukrayna ile Rusya arasında yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle kesintilerin yaşandığını, bu yıl böyle bir sorun çıkacağını tahmin etmediğini, AB nin de bu konuda çok hassas durumda olduğunu dile getirdi.

 

Enerji sektöründeki özelleştirmelerin sorulması üzerine Taner Yıldız, Konya ve çevresine hizmet veren Meram Elektrik e devrin yapıldığını, üç dağıtım bölgesi için açılan ihaleye 29 firmanın müracaat ettiğini belirterek, " Bu ilgi bizi kamu olarak sevindirdi. 2010 yılı sonuna kadar hem dağıtım işleminde hem de üretimde önemli bir mesafe kat etmemiz gerekiyor. Daha çok serbestleşen, rekabet piyasasının olduğu, hem hizmette kalitenin arttığı hem de fiyatta daha çok düşme eğilimin olduğu noktaya gelmemiz lazım " dedi.

 

Bakan Yıldız, bir gazetecinin, sanayicilerin elektrik fiyatlarının yüksekliğinden şikayet ettiğini ve indirim istediğini söylemesi üzerine ise şunları kaydetti : " Gönlümüz istiyor, temennimiz budur, fakat şu anda indirimi gerektirecek herhangi bir rakam yok ortada. Biz enerji ithalatı yapan, yaklaşık kırkta birini doğalgazla üreten ama kırkta 39 unu da ithal eden bir ülkeyiz. İstemediğimiz bir durum da olsa gerçek bu. O yüzden doğalgaz fiyatlarını, girdileri biz belirlemiyoruz. En son takip ettiğiniz gibi bundan 5 ay önce petrolün varil fiyatı 50 dolara düşmüştü şimdi 80 dolarda. Bunu kamu kaynaklarından finanse edemeyiz. Sanayicimize daha ucuz elektrik vermek isteriz ama şu an elimizdeki verilerle mümkün değil. "

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız daha sonra, Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf ile birlikte MÜSİAD Denizli Şubesi ni ziyaret ederek, MÜSİAD üyesi işadamlarıyla basına kapalı bir toplantı yaptı.

www.haber.gazetevatan.com / 31 Ekim 2009

-.-

DENİZLİ Hakkında

Denizli, Türkiye nin Ege Bölgesi nin güneybatısında bulunan, turizm, tekstil endüstrisi , Gıda ve ulaşım açısından önemli bir ildir. Anadolu Yarımadası nın güneybatı, Ege Bölgesi nin güneydoğusunda yer almaktadır. Ege ve Akdeniz Bölgeleri arasında bir geçit durumundadır. Denizli İli nin her iki bölge üzerinde de toprakları vardır. Denizli ili 28° 38 - 30° 05 doğu meridyenleri (doğu uç noktası; Çivril ilçesi Gümüşsu - Gökgöl Koyu Dinar sınırında Efekli Tepe, batı uç Aydın, Manisa; güneyde Muğla; kuzeyde Uşak illeri ile komşudur.) Yüzölçümü 11.692 km², denizden yükseltisi ise 428m dir. Ülkemizin en fazla göç alan illerindendir. İlin 2009 yılı nüfus sayımı sonucuna toplam nüfusu 955.500 dir.

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR