"AK Parti Türkiye yi ileri taşımıştır"

AK Parti Bartın Milletvekili Av.Yılmaz TUNÇ, CHP nin soru önerisi hakkında konuştu.

 

AK Parti Bartın Milletvekili Av.Yılmaz TUNÇ, Cumhuriyet Halk Partisin Yenilenebilir Enerji Kanunu’nun görüşülmesi ile ilgili grup önerisi hakkında yaptığı konuşmada “AK PARTİ İktidarı, yedi buçuk yıldan bu yana ülkemizi her alanda ileriye taşımıştır, bu alanlardan birisi de enerjidir. Türkiye nin enerji potansiyelini artırmak için ne gerekiyorsa yapılmış, Türkiye nin elektrikteki kurulu gücü 2002 yılında 31 bin megavat iken bu gün 46.500 megavata çıkarılmıştır” dedi.

 

Milletvekili TUNÇ, CHP Grubu adına konuşan Grup Başkan Vekili Muharrem İNCE’nin yenilenebilir enerji ile ilgili olarak verdikleri önergede on iki dakikalık konuşması süresince bu konuya sadece iki dakikalık bir süre ayırdığını konuşmasının tamamına yakınının TRT yle ilgili olduğunu belirterek “Bu da Cumhuriyet Halk Partisinin yenilenebilir enerji konusunda ne kadar samimi olduğunu açıkça göstermektedir.” dedi.

 

AK PARTİ İktidarının, yedi buçuk yıldan bu yana ülkemizi her alanda ileriye taşıdığını, bu alanlardan birisinin de enerji olduğunu belirten Milletvekili Yılmaz TUNÇ “Türkiye nin enerji potansiyelini artırmak için ne gerekiyorsa yaptık, Türkiye nin elektrikteki kurulu gücü 2002 yılında 31 bin megavat iken bugün 46.500 megavata çıkardık, Böylelikle Türkiye nin gelişme ve kalkınmasına paralel olarak, her yıl ortalama yüzde 10 luk elektrik tüketim artışını sorunsuz karşılayarak, Türkiye karanlıkta bırakmadık” dedi.

 

AK PARTİ İktidarının, enerji politikasında yenilenebilir enerjiye de ayrı bir önem vermekte olduğunu belirten Milletvekili TUNÇ “Başta rüzgâr, jeotermal, hidroelektrik ve güneş enerjisi olmak üzere yenilenebilir enerji potansiyelimizi artırmanın gayreti içerisinde olunmuş, yenilenebilir kaynakların toplam elektrik üretimimizdeki payı yüzde 20 ye çıkarılmıştır. Hedefimiz 2023 tarihi itibarıyla, cumhuriyetimizin yüzüncü yıl dönümünde elektrik tüketiminin yüzde 30 unu yenilenebilir kaynaklardan karşılamaktır. Neredeyse durma noktasına gelen ve yılda 2 bin metre olan jeotermal arama sondajı, 2002 yılında sadece 2 bin metreyken bugün 25 bin metreye çıkarılmıştır. Yine, ilk kez AK PARTİ İktidarında Türkiye Güneş Enerjisi Potansiyeli Atlası ve Türkiye Rüzgâr Enerjisi Potansiyeli Atlası da hazırlanarak yatırımcılarımızın hizmetine sunulmuştur. 2002 yılında 17 megavat olan rüzgâr kurulu gücü bugün bin megavatı aşmıştır. AK PARTİ İktidarından önce, Türkiye, rüzgâr enerjisinde Avrupa da 35 ülke arasında sonuncuydu, bugün Türkiye rüzgâr enerjisinde Avrupa da ilk 10 a girmiştir. Bu dönemde, hiçbir iktidarın gerçekleştiremediği yenilenebilir enerji projelerine imza atılmıştır. Hidroelektrik potansiyelin kullanılması açısından özel sektör 1.600 adet test projesi geliştirmiş olup bunların kurulu gücü 24.400 megavattır. 200 e yakın HES inşaatı devam etmekte, bunların kurulu gücü 4.500 megavattır, yani Atatürk Barajının 2 katı kadardır. Bu tesislerde yılda yaklaşık 15 milyar 281 milyon kilovat/saat elektrik üretilecektir. Bu tesislerin toplam yatırım maliyeti yaklaşık 6 milyar dolardır. Hedefimiz, rüzgâr kurulu gücümüzü 20 bin megavata, jeotermal kurulu gücümüzü 600 megavata ulaştırmaktır.” dedi.

 

Türkiye de yenilenebilir enerji kanununu ilk kez AK PARTİ İktidarının gündeme getirdiğini belirten Milletvekili TUNÇ “Yenilenebilir kaynaklarımızdan elektrik üretiminin arzulanan seviyede gerçekleştirilebilmesi için gerekli yasal düzenleme çalışmaları başlatılmış, hazırlanan tasarı Sanayi, Ticaret, Enerji ve Tabii Kaynaklar Komisyonundan geçerek 395 sıra sayısıyla Genel Kurulumuzun gündeminde yerini almıştır. Bizim yerli kaynaklarla elektrik üretimine karşı olmamız mümkün değildir. AK PARTİ, enerji üretiminde yerli kaynakları harekete geçirmiş bir partidir. AK PARTİ Hükûmetinin hazırladığı Yenilenebilir Enerji Kanunu Tasarısı Türkiye Büyük Millet Meclisinin gündemindedir. Bu önemli kanun tasarısının tüm parti gruplarının katkılarının alınabileceği daha geniş bir zaman diliminde Türkiye Büyük Millet Meclisinde görüşülmesinde fayda olacaktır.” dedi. www.memlekethaber.com / 16 Temmuz 2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR