Antalya‘da AKP‘ye yakınlığıyla bilinen Aksa Enerji‘nin tarım ve su kaynakları üzerine kurduğu kaçak elektrik santralında kaçak elektrik kullandığı ortaya çıktı.

 

Antalya‘nın su kaynaklarının bulunduğu ve tarım alanı olan Selimiye ve Kovanlık köyleri arasında kurulan, yürütmeyi durdurma kararı ve demokratik kitle örgütlerinin sert tepkilerine karşın birinci etap açılışını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ikinci etap açılışını ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından yapılan Aksa Enerji‘ye ait elektrik santralının kaçak elektrik kullandığı belirlendi.

 

TEDAŞ Antalya Elektrik Dağıtım Müessese Müdürlüğü‘nce Aksa Enerji için 21 Temmuz 2008‘de hazırlanan tespit tutanağında " Abonesiz olduğundan enerji kesilerek ayırıcı kolu mühürlendi " ifadesi kullanıldı ve 84 bin 544 TL‘lik de kaçak elektrik tüketim tahakkuk ettirildi.

 

İtiraz da sonuç vermedi

Aksa Enerji‘nin ertesi gün yaptığı itirazı değerlendiren Kaçak İtiraz Komisyonu, Tahakkuk Tahsilat Kaçak Takip Müdürü Bayram Çiftçi ve İl Müdür Yardımcısı Mustafa Ak imzalı yazıda şu ifadeleri kullandı : " İlgi dilekçeniz ile kaçak elektrik kullanmaktan dolayı tarafınıza 21.07.2008 tarihinde düzenlenen 101431 seri numaralı kaçak ve usulsüz elektrik kullanım tutanağına yapmış olduğunuz itirazınız Müessesemiz Kaçak İtiraz Komisyonu‘nda görüşülmüş olup; 03.11.2008 tarih ve 266 sayılı komisyon toplantısında, ‘Abonesiz‘ tespitinin yapılmış olması nedeniyle tanzim edilen tutanağın eylem ve tahakkuk açısından Elektrik Piyasası Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği 13. maddesine uygun olduğuna karar verilmiştir. Abonenize tahakkuk ettirilen tutarın ödenmemesi halinde elektrik kesimi dahil olmak üzere cezalı tahakkukun tahsili için yasal yollara başvurulacaktır. "

 

‘Anayasa suçu işliyorlar‘

Türkiye‘de enerjinin hem öz kaynaklarla üretilmediğini hem de "karanlıkta kalıyoruz" denilip, fahiş fiyatlı doğalgazdan enerjinin çözüm olarak dayatıldığını vurgulayan EMO Genel Başkanı Musa Çeçen, şunları söyledi : " Türkiye bu tür kepazeliklere layık değil. Ülkeyi yönetenler, anayasa ve hukuk devletini dillerinden düşürmeyenler, hukuka rağmen, güçlerini kullanarak, hukukun arkasından dolanarak anayasa suçu işliyor. Hukukun arkasından dolananlara karşı bu ülkenin yurttaşları olarak elimizden fazla bir şey yapmak gelmiyor. Türkiye Cumhuriyeti‘nin bunu gerçekleştirenlerle yüzleşmesi gerekiyor. "

 

‘Kamu yararı nerede?‘

Elektrik Mühendisleri Odası Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Erol Celepsoy da "Elektrik enerjisi üreten bir firmanın, TEDAŞ‘ın enerjisini abonesiz kullanıyor olması düşündürücü" dedi.

 

Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Vahap Tuncer ise, "Yasalara aykırı kurulan, kaçak santralın savunucuları, santralın kamu hizmeti vereceğini söylüyordu. Kamunun elektriğini kaçak kullanması, bu yatırımın ne kadar kamu yararına çalıştığının da bir göstergesidir" diye konuştu.

(Patronlardunyası.com; 24.12.2009)

www.emo.org.tr / 24 Aralık 2009

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR