Çevre ödüllü Metro Group dan, Meydan lara ALTERNATİF ENERJİ …

Metro Group Asset Management in M1 Meydan Ümraniye de jeotermal enerji, Merter deki merkezde ise güneş enerjisi kullanılarak toplam 1 milyon 700 bin kwh ihtiyaç karşılanıyor. İki merkez bu sayede yılda 650 ton karbondioksit salınımını engellemiş oluyor.

 

Alman Metro Group, İstanbul daki alışveriş merkezlerinde jeotermal ve güneş enerjisi kullanarak yılda 650 ton karbondioksit salınımını engelliyor. 2008 Avrupa Birliği Çevre Ödülleri Türkiye Programı Süreç Kategorisi nde birinciliği alan Meydan alışveriş merkezlerinde ayrıca Avrupa Birliği (AB) standartlarında geri dönüşüm tesisi de bulunuyor.

 

Metro Group Asset Management in M1 Meydan Ümraniye de jeotermal enerji, Merter deki merkezinde ise güneş enerjisi kullanılarak toplam 1 milyon 700 bin kwh ihtiyaç karşılanıyor. Çevreci özelliklere sahip her iki merkez, bu sayede yılda 650 ton karbondioksit salınımını engellemiş oluyor.

2008 Avrupa Birliği Çevre Ödülleri Türkiye Programı Süreç Kategorisi birinciliği alan Meydan Alışveriş Merkezi aynı zamanda ICSC Alışveriş Merkezleri Ödülleri 2009 Çevreye Saygı Ödülü nün de sahibi. Çevreci özellikleriyle dikkat çeken M1 Meydan Merter Alışveriş Merkezi nin mimari projesi Tabanlıoğlu Mimarlık a ait. M1 Meydan Ümraniye nin mimari projesini ise Londra merkezli Foreign Office Architects hazırladı.

 

Kazan yok, jeotermal var

Metro Group un kalorifer kazanı olmaksızın, jeotermal enerji ile kurulan ilk projesi olma özelliğine sahip M1 Meydan Ümraniye Alışveriş Merkezi, 128 bin metrekarelik bir alanda inşa edilen, 70 bin metrekarelik kiralanabilir alana sahip devasa bir merkez. Kalorifer kazansız sistemde ise toprak kaynaklı ısı pompası ve toprakta depolanan ısı ve soğuk hava kullanılıyor. Türkiye de ilk kez Meydan Alışveriş Meydanı gibi büyük bir projede kullanılan toprak kaynaklı ısı pompası sistemi 2 milyon euroyu aşkın bir maliyete sahip.

 

Klasik ısıtma-soğutma sistemlerinin hiçbirinin kullanılmadığı sistemde gereken enerji, toprak içine yerleştirilen borular içinde dolaştırılan sudan alınıyor. Bu jeotermal sistem, yılda 1.3 milyon kilovat saat birincil enerji tasarrufu sağlıyor. Bu sayede herhangi bir atık ya da sera etkisi yaratan gaz üretilmemiş oluyor. Meydan daki jeotermal enerji yalnızca ısıtma değil soğutma da sağlıyor. Bu yolla yılda yaklaşık 350 tonluk karbondioksitin doğaya salımı önlenmiş oluyor. Üstelik, verimli çalışması sayesinde sistem, klasik ısıtma-soğutma sistemleriyle arasındaki ilk yatırım maliyet farkını 3-5 yıl içinde amorti ediyor.

 

Çevreci özellikler bir arada

Binanın çatıları ise yeşil alan/çimenler ile yeşillendirilmiş durumda ve bir bölümü ziyaretçilerin kullanımına açık. Çatı alanı yaklaşık 55 bin metrekare ve bunun 30 bin metrekaresi yeşil alan. Ekolojik yeşil çatılar, görünüm dışında güvenli su yalıtım sistemi ve uygun bir projelendirme ile yapıldığı taktirde ekonomik ve ekolojik yararlar da sağlıyor. Su yalıtımı, UV ışınlarından daha iyi koruyor, yüksek ve düşük sıcaklıklara daha dayanıklı oluyor. Ayrıca bitki toprağı, ısı yalıtımına katkıda bulunduğu için enerji maliyetlerine de kayda değer katkılar sağlıyor. Tüm bunların yanında bahçe çatılar şehir havasındaki toz ve zararlı maddeleri filtre ediyor.

 

Merter de güneş enerjisi

M1 Meydan Merter de ise karbondioksit salınımını azaltmak ve enerji tüketimini düşürmek için en son teknolojileri ve yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanıyor. Bu doğrultuda, M1 Meydan Merter de, tüm iklimlendirme için "güneş enerjisi" sistemini kullanılıyor. Çatıya yerleştirilen ve toplamda 1 bin 200 metrekare alanı kaplayan yükseltilmiş güneş kolektörler sayesinde güneşten gelen enerji, sistem içine depolanıyor. Bu sistem, yılda 770 mwh güneş enerjisi üretiyor ve yılda yaklaşık 475 bin kwh birincil enerji tasarrufu sağlıyor. Bu sayede karbondioksit salınımının yılda 308 ton azaltılması hedefleniyor.

 

TOPLAM 20 MAĞAZASI VAR

30 ülkede 270 bin çalışanı bulunan ve 2 bin 400 den fazla mağazada faaliyet gösteren Metro Group, 60 milyar euroluk cirosu ile dünyanın en büyük perakende holdinglerinden biri. Türkiye de Metro C&C Grossmarket (Toptancı Market) ve Real hipermarket mağazalarıyla faaliyet gösteren Metro Group, 11 ilde 10 Metro Gross Market ve 10 Real hipermarket olmak üzere, toplam 20 mağazaya sahip.

www.referansgazetesi.com / 02 Kasım 2009

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR