İl Genel Meclisi Toplantısı yapıldı …

İl Genel Meclisi nde, İl Özel İdaresi nin AB hibe destekli 15 milyon TL lik kayısı projesi anlatıldı.

 

İl Özel İdaresi Salonu nda Naci Şavata başkanlığında düzenlenen İl Genel Meclisi toplantısında, İl Özel İdaresi Yatırım ve İnşaat Müdürü Süleyman Şahin, Avrupa Birliği (AB) hibe destekli kayısı ve yaş meyvenin dış piyasaya arz süresinin uzatılması projesiyle ilgili bilgiler aktardı.

 

Şehrin batı tarafı Yeşilyurt ilçesi sınırları içerisinde ve doğu tarafı Elazığ yolu üzerinde merkeze bağlı bir yerde, her biri 3 bin metrekarelik iki soğuk hava deposu yapılacağını dile getiren İl Özel İdaresi Yatırım ve İnşaat Müdürü Süleyman Şahin, bu projenin önemli bir esprisinin, güneş enerjisi panelleri sayesinde 2 aylık kayısı hasat döneminin 5 aya çıkarılması olduğunu vurguladı.

 

15 milyon TL lik kayısı projesi ile kayısıya bağlı yan sanayinin gelişeceği gibi kayısının ekonomik değerinin de artmış olacağına parmak basan Süleyman Şahin, "Bu proje ile sadece kayısı değil, Arapgir in üzümü, Yeşilyurt un kirazı, Doğanşehir in Elması gibi diğer yaş meyveler de soğuk hava depolarında bekletilip, raf ömrü uzatılacak" ifadelerini kullandı.

İl Genel Meclisi Başkanı Naci Şavata da, sözü edilen AB hibe destekli 15 milyon TL lik kayısı projesinin önemini dile getirdi.

www.malatyaguncel.com / Malatya / 10.11.2009

-.-

15 milyon TL\ lik Kayısı Projesi …

İl Özel İdare proje ekibi tarafından hazırlanan AB hibe destekli 15 milyon TL\ lik kayısı projesi, il genel meclisinde görüşüldü.

 

İl Genel Meclisi Kasım ayı toplantıları devam ediyor. İl Genel Meclis Toplantı Salonu’nda Naci Şavata Başkanlığında düzenlenen toplantıda, “ Temiz ve yenilebilir enerji kaynakları kullanarak, kayısı ve yaş meyvenin iç ve dış piyasaya arz süresinin uzatılması ” projesi görüşüldü.

 

İl Özel İdaresi Yatırım ve İnşaat Müdürü Süleyman Şahin , Özel İdaresi\ nin AB hibe destekli 15 milyon TL\ lik kayısı projesini meclis üyelerin anlattı.

 

15 milyon TL lik kayısı projesi ile kayısıya bağlı yan sanayinin gelişeceği gibi kayısının ekonomik değerinin de artmış olacağını söyleyen Şahin, "Bu proje ile sadece kayısı değil, Arapgir in üzümü, Yeşilyurt un kirazı, Doğanşehir in Elması gibi diğer yaş meyveler de soğuk hava depolarında bekletilip, raf ömrü uzatılacak" dedi.

www.malatyaertv.com / 10.11.2009

-.-

MALATYA Hakkında

Malatya; Doğu Anadolu Bölgesi nin Yukarı Fırat Havzasında ve Adıyaman, Malatya, Elazığ, Bingöl, Muş, Van çöküntü alanının güneybatı ucunda yer almaktadır. Çevresini doğuda Elazığ ve Diyarbakır, güneyde Adıyaman, batıda Kahramanmaraş, kuzeyde Sivas ve Erzincan illeri çevirir. İl topraklarının yüzölçümü 12.313 km2. olup, 35 54 ve 39 03 kuzey enlemleri ile 38 45 ve 39 08 doğu boylamları arasında kalmaktadır. Malatya, Sultansuyu ve Sürgü çayı vadileri ile Akdeniz e, Tohma vadisi ile İç Anadolu ya, Fırat vadisi ile Doğu Anadolu ya açılarak bu bölgeler arasında bir geçiş alanı oluşturur.

TARIM

İlimizin ekonomik ve sosyal gelişimine paralel olarak yıllar içerisinde enerji tüketimi artmaktadır. Malatya tarıma dayalı ekonomiden sanayiye dayalı ekonomiye geçiş sürecini yaşamaktadır. Ancak her geçen gün hızlanmakta olan bu sürece karşılık, il ekonomisinde tarımın payı ve etkisi hala büyüktür. Tarım sektörünün il ekonomisi içerinde önemli yer tutmasının en önemli nedeni Malatya’nın, kendisi ile özdeşleşen kayısının, adı konmamış “başkenti” oluşudur. Ülkemizin pek çok yerinde ve dünyanın pek çok ülkesinde kayısı yetiştirilmekte ancak, Malatya kayısısı taşıdığı kendine has tadı ve aroması ile hem tadanları kendine hayran bırakmakta hem de kuru kayısı üretimine son derece elverişli bulunmaktadır. Bu ise Malatya’yı dünya kuru kayısı üretiminde ilk sıraya oturtmuş ve markalaşan “Malatya Kayısısı” ile haklı bir üne kavuşturmuştur. Dünya kuru kayısı üretiminde ilk sırada yer alan Malatya’da il ekonomisi içerisinde kayısıcılığın önemli bir yer tutmasına şaşılmamalıdır. İlde kayısı hayatın her alanında etkisini göstermektedir. İldeki fabrikaların çevresine dikilmiş kayısı fidanları bir yandan Malatyalının kaysıya tutkusunu gösterirken bir yandan da il sanayisindeki payını bize hatırlatmaktadır. Sanayiye dayalı bir ekonomik yapıya ulaşma sürecinde olan ilin, tarım sektöründe üretilen katma değeri azaltmadan, sanayi ve hizmet sektöründe yaratılan katma değeri artırmak suretiyle İl ekonomisini sanayi ve hizmet sektörü ağırlıklı ekonomik bir yapıya kavuşturmak durumundadır. İl ekonomisinde tarımın ağırlıklı payı nedeni ile yüksek olan tarımsal istihdam ekonomideki gelişime paralel azalmaktadır. İl arazi varlığının; 425.450 hektarını tarım alanı (sulanan-sulanabilir ve susuz), 729.551 hektarını tarım dışı alan (ormanlık- fundalık, çayır-mera) ve 86.199 hektarını kültür dışı alan (taşlık-kayalık, su satıhları, yerleşim alanları) oluşturmaktadır.

Bitkisel Üretim : Tarımsal üretim; geleneksel usullerden kurtularak, hızla modernleşme yönündedir. Modern tarım teknolojilerinin yaygınlık kazanmasına bağlı olarak, ilde narenciye hariç hemen her tür bitki yetiştirilebilmektedir. Kayısı üretimi ilin tarımsal üretimi içerisinde önemli bir yere sahiptir. Dünya kuru kayısı üretiminin yaklaşık % 85 i Türkiye de, ülkemizde üretilen kuru kayısının % 90’nı İlimizde gerçekleştirilmektedir. Bu manada Malatya Türkiye’nin değil dünyanın en önemli kayısı üretim merkezi olup, İl’in kuru kayısı üretimi adeta ülke üretimini temsil etmektedir. 2008 yılında 363.607 ton yaş kayısı elde edilmiş olup, kuru kayısı üretimi ise 84.100 ton düzeyinde gerçekleşmiştir.  2008 yılında 95.768 ton kuru kaysı ihraç edilerek karşılığında 313.059.231.-$ gelir elde edilmiştir. Yıllar itibari ile kayısı rekoltede yaşanan dalgalanma fiyatlarda da ciddi dalgalanmaya neden olmakta ve üreticileri mağdur etmektedir. Malatya ‘da her 2–3 yılda bir meydana gelen böylesi zararlar karşısında Kayısı İhtisas Borsası ve Vadeli işlem Borsası gündemdeki en önemli çözüm durumundadır. İlde pek çok tarımsal ürün ziraatı yapılabilmekte olup, bunların başlıcaları; hububat, şeker pancarı, tütün, pek çok sebze ve meyvelerdir.

Hayvansal Üretim : Malatya da tarımın önemli kollarından biri de hayvancılıktır. Geniş meraları ve yeterli besicilik imkânları hayvancılık için uygun bir ortam oluşturmaktadır. Ancak ilde hayvancılık kayısı yetiştiriciliğinin baskısı nedeniyle arzulanan düzeyde bulunmamaktadır. Bu nedenle modern hayvancılık usullerinin yaygınlaştırılması, hayvan ıslahı, üretici birliklerinin yaygınlaştırılması ve benzeri çalışmalar sürdürülmektedir. İlde 2007 yılı verilerine göre 221.467 küçükbaş, 100.169 büyükbaş hayvan bulunmaktadır. İl büyükbaş hayvan varlığının % 24’ü kültür ırkı, % 24’ü yerli ırk ve % 52’si de kültür melezidir.  Küçükbaş hayvan varlığının  % 84’ü koyun, kalanı keçiden oluşmaktadır.

Su Ürünleri : Son yıllarda ilimizde su kaynaklarının değerlendirilmesi suretiyle su ürünleri yetiştiriciliğinde artış görülmektedir. Bu amaca yönelik olarak 6 adet su ürünleri kooperatifi mevcuttur. İlde 2008 yılında 143.800 Kg avcılık, 766.543 Kg yetiştiricilik yolu ile toplam 910.343 Kg balık elde edilmiştir. 

www.malatya.gov.tr / Kasım 2009

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR