Norveç Büyükelçisi Diyarbakır’da …

Norveç’in Ankara Büyükelçisi Cecilie Laidsverk, Diyarbakır Ticaret Sanayi Odası Başkanı Galip Ensarioğlu ile görüştü.

 

Cecilie Laidsverk, bir dizi temaslarda bulunmak için bugün Diyarbakır a geldi. Diyarbakır Valiliği ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı ziyaretinden sonra Diyarbakır Ticaret Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Galip Ensarioğlu ile görüşen Laidsverk, hidroelektrik ve güneş enerjisi yatırımlarıyla ilgili işbirliği yapılması konularını ele aldı.

 

Türkiye nin Norveç tarafından, sadece turizm potansiyeli açısından tanındığını, oysa bölgede yapılacak yatırımlarla iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da geliştirilebileceğini belirten Laidsverk, amaçlarının modern Türkiye nin yeni yüzünü Norveçlilere tanıtmak olduğunu söyledi.

 

Yılda 250 bin Norveç vatandaşının Türkiye ye turizm amacıyla geldiğini hatırlatan Büyükelçi, bu sayının her geçen gün katlanarak devam ettiğini sözlerine ekledi.

 

Galip Ensarioğlu, DTSO bünyesinde kurulan atölyede yapılan bir mermer tabloyu Laidsverk e hediye etti. AKnews / www.haberdiyarbakir.com / 10.11.2009

-.-

NORVEÇ Hakkında

Norveç resmi adıyla Norveç Krallığı (Norveççe: Kongeriket Norge, Kongeriket Noreg). Kuzey Avrupa da bulunan İskandinav Yarımadası nın batısında bir ülke. Finlandiya, İsveç ve Rusya Federasyonu ile komşu olan ülkenin batıda Atlas Okyanusu nun bir kolu olan Norveç Denizi ne kıyısı vardır. Kıyıları binlerce fiyordla çizilmektedir. Anayasal monarşi ile yönetilen ülkenin başkenti Oslo dur. 385,252 km² alana yayılan Norveç in, Finlandiya ile 729, İsveç ile 1.619, Rusya ile 167 kilometre sınırı vardır ve 21.925 kilometrelik çok uzun bir sahil şeridi vardır. Norveç Avrupa ortalamasının üstünde yaşam standartına ve ekonomik gelişmişliğe sahip olduğu için Avrupa Birliği ne girmek istememektedir. Zira, ülke kıyılarındaki petrol rezervlerinin zenginliği ve dünya ve Avrupa balıkçılık sektörünü elinde bulundurması ile tanınmaktadır. Avrupa Birliği ne olumsuz yaklaşmalarının bir nedeni de balıkçılık sektörünü olumsuz etkileyeceği yönündeki çekinceleridir. Öte yandan; Norveç, İsviçre, İzlanda ve Lihtenştayn ile birlikte EFTA (Avrupa Serbest Dolaşım Örgütü) üyesidir ve bu örgütü terk edip AB ye geçmeyi istememektedir. Avrupa Birliği nin ısrarları işe yaramamaktadır. Zira ülkede iki kere referandum yapılmış ikisinde de Avrupa Birliği ne red çıkmıştır. Bugünlerde yapılan anketlerde AB yi isteyenlerin oranı %50 civarındadır. Norveç ayrıca bir NATO ülkesidir. Norveçin en önemli sorunu azalan ve yaşlanan nüfus sorunudur, ülkede yaşayan insanların sayısı beş milyon civarındadır ve işgücü eksikliği çekmektedir.

tr.wikipedia.org/wiki / Kasım 2009

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR