İstanbul’a Rumen elektriği

Özellikle kış günlerinde elektrik kesintileri ile gündeme gelen Trakya ve İstanbul’da enerji ihtiyacının karşılanması için Romanya ve Bulgaristan’dan elektrik iletimi sağlanacak. Bu amaçla, iki ülke ile ayrı ayrı proje geliştirilmesi için düğmeye basıldı.

 

Projeler tamamlandığında toplam 2 bin 800 MW elektrik aktarımının söz konusu olabileceği ifade edildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Türkiye’ye elektrik aktarımı amaçlı iki yeni projeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor. İlk proje ile Romanya’dan Türkiye’ye denizaltından kablo ile 1000 MW gücünde elektrik aktarılması hedefleniyor. İki ülke arasında bu amaçla görüşmeler başlarken, ikinci projedeki hedef ise Romanya’dan Bulgaristan’a, oradan da Türkiye’ye uzanacak elektrik iletim hattı oluşturup 1800 MW’lık aktarım yapılması. Romanya ile Türkiye arasında denizaltından kablo ile elektrik aktarımı görüşmeleri başladı.

 

Geçmiş yıllarda denizaltından elektrik akımı için çalışmalar yapılmış ancak fizibl bulunmamıştı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın geçtiğimiz günlerde Bükreş ve Sofya seyahati sırasında, Romanya’dan Türkiye’ye yapılması planlanan elektrik aktarımı ayrıntıları bir şekilde ele alındı. Taraflar proje hakkında Kasım ayına kadar detaylı bir fizibilite çalışması yapılmasına karar verdi. Projenin tamamlanması halinde iki ülkenin ihtiyaçlarına göre 1000 MW gücünde elektrik 450 kilometre elektrik hattıyla aktarılabilecek.

Neşe KARANFİL, ANKARA

www.hurriyet.com.tr / ekonomi

03.02.2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR