Fransa yenilenebilir ve verimlilik hedefleri için milyarlarca avroluk kaynak sağlayacak

 

Fransa enerji tasarrufu ve yenilenebilir enerji kullanımını arttırmak için ayrıntılı bir plan açıkladı.

 

Fransız hükümetinin, elektrik üretiminin yüzde 75 oranında 58 nükleer reaktörden karşılandığı Fransa’nın enerji tüketimini düşürmek ve enerji üretiminde yenilenebilir enerji kaynaklarının payını artırmak için önemli adımlar atacağı açıklandı.

 

Fransa Maliye Bakanı Michael Sapin ile Ekoloji, Sürdürülebilir Kalkınma ve Enerji Bakanı Ségolène Royal katılımı ile 18 Haziran’da Paris’te düzenlenen ortak basın açıklamasında bu hedefler doğrultusunda vergi teşvikleri getirileceği ve çeşitli finansal kuruluşlar aracılığı ile şahıs ve şirketlere destek sağlanacağı bilgisi verildi.

 

Yapılan açıklamaya göre ilk etapta kamu bankası Caisse des Depots et Consignations (CDC) aracılığı ile yerel yönetimlerin enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji projeleri için 5 milyar avroluk kaynak sağlanacak.

 

CDC tarafından düşük faizli olarak sağlanacak bu kaynağın yarısı binalarda enerji verimliliği uygulamalarının gerçekleştirilmesi için, 2 milyar avroluk kısmı elektrikli ve biyoyakıtlı araçlar gibi daha temiz ulaşım seçenekleri geliştirilmesi, 500 milyon avroluk kısmı ise yenilenebilir enerji kullanımının artırılması için kullandırılacak.

 

Fransız kamu yatırım bankası BPI France ise küçük ve orta ölçekli firmaların, enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji yatırımları için kullandıkları krediler için bir garanti fonu oluşturacak.

 

Fransız hükümeti ülkesindeki okullarındaki enerji verimliliği yatırımları için Credit Agricole ve BPCE bankaları aracılığı ile Avrupa Yatırım Bankası`ndan 1 milyar dolarlık kaynak sağlanması için de faaliyet gösterecek.

 

Fransa yönetimi atılacak bu adımlar ile gelecek üç yıl içinde Fransa’nın enerji tüketimini düşürmek yanında, 100 bin kişilik istihdam yaratılabileceğini öngörüyor.

 

‘’Çevreyi korurken, istihdam yaratacağız’’

Basın toplantısında bir değerlendirme yapan Fransa Ekoloji, Sürdürülebilir Kalkınma ve Enerji Bakanı Ségolène Royal, kendisi tarafından birkaç gün önce Fransa Parlamentosu’na sunulan ‘’Enerji Dönüşüm Planı’’ yasa önerisi ile aynı anda hem çevreyi korumanın, hem de istihdam yaratmanın hedeflendiğini kaydetti.

 

Yasa önerisi Fransa’nın nükleer enerji gücünün halihazırdaki 68,2 GW’lık seviyede durdurulmasını ve bu gücün Fransa’nın elektrik üretimindeki payını halihazırdaki yüzde 75’lik seviyeden 2030 yılında yüzde 50’ye gerilemesinin sağlanmasını içeriyor.

 

Öneri ayrıca Fransa’nın yenilenebilir enerji kaynaklarının ülkenin elektrik üretimindeki payının şu anki yüzde 14’lük seviyeden 2030 yılında yüzde 40’a çıkarılması hedefini de getiriyor.

www.yesilekonomi.com

05.07.2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR