Gölmarmara`da Deynekler Köyüne Güneş Enerji Sistemi

Gölmarmara Kaymakamlığı tarafından Deynekler köyüne kurulan On Grid Güneş Enerji sistemi ile içme suyu pompasının en az elektrikle çalışması sağlanacak.

 

Gölmarmara Kaymakamı Dr. Mustafa Arı, Deynekler Köyü Muhtarı ile kurulumu tamamlanan Güneş Enerji Santralini gezdi.

 

Kaymakam Arı, Aa muhabirine yaptığı açıklamada, Deynekler köyünde kurulan güneş enerji sistemine "On Grid" denilen "Güneş panellerinden gelen doğru akımı natif akıma çevirerek şebekeye satış yapabilen veya şebekeye verebilen invertör" eklendiğini kaydederek, köyün Tedaş`a elektrik satışı için hazır hale geldiğini kaydetti.

 

Deynekler köyüne yapılan güneş enerji sistemi On Grid`in, güneş enerji sisteminden ürettiği elektriği direkt Tedaş şebekesine verdiğini ifade eden Arı,

 

"Şu anda elektriği Tedaş hatlarına veriyoruz. Anlaşma yaptığımızda da tükettiğimizle ürettiğimiz elektrik birbirini tamamlayacak. Fazla ürettiğimizde ve kullanmadığımızda ürettiğimiz fazla enerjiyi satacağız" dedi.

 

Elektrik satımı için Deynekler köyünde tüm sistemin hazır olduğunu kaydeden Arı, sistemden faydalanabilmek için Tedaş`ın sözleşme yapmasını beklediklerini, sisteminin 75 bin liraya mal olduğunu dile getirdi.

 

Arı şöyle devam etti:

"Burada kurduğumuz ünite saatte 7 kilovat saatlik bir ünite. Yasal düzenlemede kilovat başına alım düşük belirlendi. Bu geri dönüşüm hızının düşük olacağını gösteriyor. Ancak buradan üretilen elektrik ile satılan su parasını düşünürsek dönüşümümüz hızlı olacak. Üretilen suyu muhtar direkt köylüye satacak ve Tedaş yerine bu ücret direkt köyün kasasına kalacak. Bu şekil düşünüldüğünde çok karlı bir yatırım olarak görülüyor. Bu sistemin, sadece Tedaş`a elektrik satışından sadece 4 bin lira gibi bir gelir bırakacağını tahmin ediyoruz. Sistemin amacı köye katkı sağlamak."

Manisa (Anadolu Ajansı) 11.08.2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR