Biyokütle enerji İzmir`de araştırılacak

Ege Üniversitesince (EÜ) biyokütle enerji teknolojileri alanında ulusal ve uluslararası her türlü Ar-Ge çalışmaları yapabilecek, üniversite-sanayi işbirliği çalışmalarını güçlendirecek, akredite laboratuvarlara sahip Biyokütle Enerji Sistemleri ve Teknolojileri Merkezi (BESTMER) kurulacağı bildirildi.

 

Alanında Türkiye`de ilk olduğu bildirilen BESTMER Projesi`nin 14 milyon 439 bin liralık bütçesinin yüzde 47, 7`sinin İzmir Kalkınma Ajansınca (İZKA) finanse edilmesine ilişkin sözleşme, törenle imzalandı.

 

İzmir Valisi Mustafa Toprak, törendeki konuşmasında, İZKA`nın bugüne dek yürüttüğü 9 mali destek programı çerçevesinde 131 milyon liranın üzerindeki kaynağın, doğrudan teklif çağrısı yoluyla projelere tahsis edildiğini söyledi.

 

Uygulaması tamamlanan ikişer doğrudan faaliyet programı ve güdümlü projeyle toplam tahsis edilen kaynağın 142 milyon liraya ulaştığını belirten Toprak, şöyle konuştu:

 

"Ajansımız desteğiyle EÜ Güneş Enerjisi Enstitüsünce hazırlanan, sektörde bölgemiz ve ülkemiz için bir ilk olma özelliğini taşıyan, iki yılda tamamlanması planlanan BESTMER Projesi`nin destek sözleşmesine imza atarak, üçüncü güdümlü projemizin uygulamasını başlatacağız. Proje ile ilimizin ve ülkemizin yüksek potansiyele sahip olduğu yenilenebilir biyokütle enerji kaynaklarını değerlendirmek için gerekli teknolojilerin geliştirilmesine ve uygulanmasına yönelik bilimsel ve teknik, temel ve uygulamalı Ar-Ge ve eğitim çalışmaları ile danışmanlık hizmetlerini yürütmeyi hedefleyen bir uzmanlık merkezi kurulacaktır. Bu merkez, Türkiye`de biyokütle enerji teknolojileri alanında bir ilk olarak ulusal ve uluslararası her türlü Ar-Ge çalışmalarını yapabilecek, üniversite-sanayi işbirliği çalışmalarını güçlendirecek, akredite laboratuvarlara sahip ilk ve tek merkez olma özelliği taşıyacaktır."

 

Toprak, BESTMER ile biyokütle enerji teknolojileriyle ilgili danışmanlık hizmeti verileceğini, İzmir ve çevresinde "Coğrafi bilgi, veri izleme ve değerlendirme" sistemi oluşturulacağını, gezici ekiplerle kurulu biyokütle sistemlerinin kontrolü yapılacağını, yenilenebilir enerji sektöründeki kalifiye işgücü eksikliğini gidermek için sertifikalı mesleki eğitim hizmetleri verileceğini kaydetti.

 

EÜ Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz da biyokitle enerji teknolojilerinin, ülke kalkınmasındaki önemli başlıklar arasında yer aldığına değinerek, BESTMER`in, ayrıca konuyla ilgili yasal düzenlemelere de rehberlik edeceğini ifade etti.

 

Konuşmaların ardından sözleşme, taraflar arasında imzalandı.

www.sabah.com.tr / ekonomi

28 Ağustos 2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR