Yenilenebilir enerjide 1 milyar dolarlık yatırım …

Saran Enerji ile İspanyol Fersa şirketi 1 milyar dolarlık yatırımı kapsayan bir ortaklık anlaşması imzalandı.

 

Saran Holding şirketlerinden Saran Enerji ile Avrupa nın önde gelen enerji şirketleri arasında yer alan İspanyol Fersa arasında yenilenebilir enerji konusunda Türkiye de 1 milyar dolarlık yatırımı kapsayan bir ortaklık anlaşması imzalandı.

 

Ankara Rixos Otelinde gerçekleştirilen imza törenine Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İspanya Büyükelçisi Joan Klos, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, bazı bürokrat, işadamı ve milletvekilleri katıldı.

 

Galatasaraylı kimliğini öne çıkararak esprili bir havada törende konuşma yapan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, söz konusu ortaklık imzasının nikah havasında geçtiğini ve aslında bir evliliğin yapıldığını belirtirken, " Kızı istemeye Sadettin ile beraber gidememiştik. Ama nikaha katılmak nasip oldu, inşallah bu evliliğin çocuklarını da göreceğiz. Önümüzdeki dönemde üretecekleri enerji ve yapacakları istihdam ile bu evliliğin meyvelerini de vermiş olacaklar " dedi.

 

Türkiye nin ve dünyanın geleceği için enerjinin çok önem taşıdığını kaydeden Çağlayan, 2030 yılına kadar dünyada 26 trilyon dolarlık, önümüzdeki 10 yılda da Türkiye de 125 milyar dolardan fazla enerji yatırımı yapılacağını bildirdi.

 

Bu çerçevede Saran Enerji ve Fersa nın 1 milyar dolarlık yatırımının çok önemli olduğunu belirten Çağlayan, " Sayın Başbakanımızın dediği gibi taş üstüne taş koyanın başımızın üzerinde yeri var. Fersa yetkilileri kendinizi ülkenizde gibi hissedin. Sayın Saran kardeşimize de sonuna kadar her türlü desteği vereceğimizi altını çizerek ifade etmek istiyorum " dedi.

 

Bu arada İspanyolların hepsinin Galatasaray taraftarı olduğunu belirtmek istediğini söyleyen Çağlayan, " Neden derseniz bayraklarına bakın sarı kırmızı. Sadettin kardeşim Fenerbahçeli olsa da Fenarbahçelileri seven bir Galatasaraylı olarak Saran a da her türlü desteği vereceğimi vurgulamak isterim " diye espri yaptı.

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız

Törende konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yapılan anlaşmanın Türkiye de yenilenebilir enerji yatırımı yapılması ve uluslararası yatırımı çeken bir anlaşmaya zemin oluşturması açısından çok önemli olduğunu söyledi.

 

Söz konusu anlaşmanın Medeniyetler İttifakından spora kadar birçok konuda yakın ilişkileri bulunan ve benzerlik taşıyan iki ülke arasındaki ilişkileri perçinlemiş olması açısından da önemli olduğunu belirten Enerji Bakanı, "İspanya nın bu alandaki tecrübesine saygı duymak gerekiyor" dedi.

 

Saran Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sadettin Saran

Saran Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sadettin Saran da yaptığı konuşmada, enerjide gelecek 20 yılın temellerinin atıldığı yeni bir dönemin yaşandığını, bu dönemin ilk önemli gelişmesinin Türkiye ye önemli bir yabancı sermaye girişini de sağladıkları İspanya nın lider ve halka açık enerji şirketi Fersa ile yaptıkları ortaklık olduğunu söyledi.

 

Söz konusu ortaklık ile Avrupa nın lider enerji şirketlerinden Fersa nın tecrübesiyle Saran ın Türk enerji sektöründeki birikim ve deneyiminin biraya geldiğini vurgulayan Saran, " Saran Enerji olarak 51 MW lik yatırım aşamasında olan mevcut hidroelektrik santralleri de dahil olmak üzere toplamda 1 milyar dolarlık yeni bir yatırım hamlesi ile hidroelektrikte toplam 100 MW, rüzgar santrallerinde 200 MW, güneş enerjisinde 50 MW üretimle, 2015 yılına kadar toplam kurulu kapasitenin 350 MW a yükseltilmesini hedefliyoruz " dedi.

 

Fersa Yönetim Kurulu Başkanı Jose Maria Roger

Fersa Yönetim Kurulu Başkanı Jose Maria Roger de yaptığı konuşmada, bugün imzalanan ortaklık anlaşmasıyla yenilenebilir enerji pazarının önde gelen iki şirketinin bir araya geldiğini söyledi ve Fersa nın uluslararası tecrübesiyle Türkiye pazarının gelişimi için katkıda bulunmaya hazır olduğunu bildirdi.

 

Enerji alanında Avrupa nın en büyük 10 büyük şirketi arasında yer alan Fersa nın, İspanya da lider ve ayrıca İspanya Borsasına giren ilk bağımsız rüzgar enerjisi şirketi olduğunu belirten Roger, Fersa nın rüzgar gücü ve yenilenebilir enerjiler alanında uluslararası tecrübeye, Saran Enerji nin de Türkiye pazarında derin bilgi, güçlü ekip ve itibara sahip olduğunu kaydetti.

 

Şirket olarak ekip ruhuna çok önem verdiklerini belirten Roger, " Ekip olarak çalıştığımız zaman başarıya ulaşabileceğimizi düşünüyorum. İki şirketin de iyi bir ekip ruhuyla çalışacağına inanıyorum. Bunun için yeni şirketimizin Sadettin Saran a yeni şirketimizin yönetim kurulu başkanı olmasını öneriyorum " dedi.

 

1500 kişiye yeni istihdam

Söz konusu ortaklık ile Saran Holding ve Egemen Grup un birleşmesiyle oluşan Saran Enerji ile İspanya nın önde gelen ve halka açık enerji şirketi Fersa arasında yüzde 50 - 50 ortaklığa dayalı 1 milyar dolarlık anlaşmayla yenilenebilir enerji alanında büyük hacimli yatırımlara start verileceği kaydedildi.

 

Türkiye çapında gerçekleştirilecek yatırımlara, Doğu Anadolu bölgesinde Tunceli ve Erzurum, Akdeniz bölgesinde ise hidroelektrik santralleriyle başlayarak, 1500 kişiye yeni istihdam sağlanacağı ifade edildi.

 

Saran Enerji nin Türkiye de rüzgar, güneş ve hidroelektrik santralleri alanlarında yatırımları bulunuyor. İspanyol Fersa nın ise İspanya nın yanı sıra Fransa, Polonya, Hindistan, Estonya, Panama, Çin, Karadağ, İtalya gibi ülkelerde rüzgar enerjisi sektöründe yatırımları bulunuyor.

www.dunyagazetesi.com.tr / Ankara / 13 Kasım 2009

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR