5 Haziran Dünya Çevre Günü

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Gaziantep İl Temsilciliği Yürütme Kurulu Başkanı Ali Serindağ, ALTERNATİF ve yenilenebilir enerji türlerinin geliştirilmesi gerektiğini belirtti.

 

Serindağ, Dünya Çevre Günü dolayısıyla yayımladığı mesajında, 5 Haziran 1972 yılında Stockholm`de toplanan Birleşmiş Milletler Çevre ve İnsan Konferansı`nda "temiz ve sağlıklı bir çevrede yaşamanın temel bir insan hakkı olduğu" kararı alındığı, 5 Haziran`ın "Dünya Çevre Günü" olarak kabul edildiğini hatırlattı.

 

Aradan geçen 39 yıllık sürede değişen bir şey olmadığını, dünyamızın her köşesinin kapitalizmin sömürüsüne tanık olduğunu belirten Serindağ, kapitalizmin yarattığı küresel iklim değişikliği ile dünyanın bir bölümünde aşırı yağışlar ortaya çıkarken diğer bölümünde yağışların azaldığını, önümüzdeki yıllarda su sorununun daha da artacağını, tatlı su kaynaklarının hızla azalacağını ve tarım ürünleri üretiminin ciddi boyutlarda düşeceğini kaydetti.

 

Serindağ, şu görüşleri dile getirdi: "Bir yandan küresel iklim değişikliği dünyamızı etkilerken öte yandan Anayasa`da güvence altına alınan sağlıklı ve güvenli bir çevrede yaşama hakkı Türkiye`de hayat bulmuyor. Afet riskli yaşam çevrelerimizi güvenli hale getirecek önlemler yeterince alınmıyor. Ranta dayalı, bilimsel verilerden uzak çarpık kentleşmeler devam ediyor. Yanlış politika ve yasal düzenlemeler ile sularımızın, yer altı zenginliklerimizin, doğal, tarihi ve kültürel varlıklarımızın yok edilmesine devam ediliyor. Daha çok rüzgar, güneş, jeotermal ve bioenerji gibi natif ve yenilenebilir enerji türlerinin geliştirilmesi politikası temel alınmalı. Var olan kaynakların daha randımanlı kullanımının sağlanması ve elektrik hatlarının onarımı yanında enerjiyi daha tasarruflu kullanmamıza da önem verilmelidir. Önemli kültürel mirasın olduğu bölgelere kesinlikle baraj ve HES`ler yapılmamalı ve bu kültürel mirasla bölgesel kalkınmayı sağlayacak girişimler önemsenmelidir."

GAZİANTEP (Anadolu Ajansı)

04 Haziran 2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR