3,5 milyar dolarlık güneşli tasarruf yasayı bekliyor …

Güneş enerjisiyle yılda 3,5 milyar dolarlık tasarruf sağlanacağını belirten Güneşe Derneği Başkan Yardımcısı Yenen, Türkiye güneş enerjisine geçtiği takdirde ekonomiye katkısı çok olacak dedi.

 

Güneşe Derneği Başkan Yardımcısı İbrahim Erkan Yenen, iklim değişikliği ile mücadele, küresel ölçekte yenilenebilir enerji kaynaklarının önemini artırdığına dikkat çekerek güneş enerjisinin giderek önem kazanmaya başladığını ama Türkiye nin bu yarışta önde olmasına rağmen gerekli yasanın çıkarılamaması yüzünden geri kaldığını söyledi. Türkiye nin brüt güneş enerjisi potansiyeli 87.5 milyon ton eşdeğer petrol olduğunu hatırlatan Yenen, bu değerin 26.5 i ısıl kullanıma, 8.75 i ise elektrik üretmeye uygun olduğunu belirtti.

 

35 MİLYAR ISINMAYA GİDİYOR

Türkiye nin her yıl 35 milyar doları ısınmak ve enerji ihtiyacı için yurtdışına verdiğini söyleyen Yenen, şöyle konuştu: “Yapılan uluslararası araştırmalara göre, 100 yıl sonra dünyadaki toplam enerji üretiminin yüzde 63 ü güneş enerjisi kaynaklı olacak. Türkiye güneş enerjisinde halen 1 MW kapasiteye bile ulaşamadı. Eğer ulaşılsa 3.5 milyar dolarlık tassarruf olacak bir yılda” Yenen, gerekli mevzuat olmadığı için Türkiye de kurulmuş ticari hiç bir güneş enerji santrali bulunmadığını da ifade etti.

 

YABANCI SERMAYE ÜMİTLENDİ

Türkiye ile aynı iklim kuşağı ve enlemde bulunan Yunanistan da, devlet, yatırımcıya, 10+10 yıllık alım garantisi ve kWh başına 45,82 euro-cent fiyat veriyor. Bunun yanında, düşük faizli yatırım kredisi ve yüzde 40 lara varan hibeler de söz konusu. Yenen Türkiye de bağımsız ya da ortak yatırım yapmayı düşünen yabancı yatırımcılar, yatırım kararı alırken hangi ülkenin ne tür teşvikler verdiğine baktığını ifade ederek, “Dolayısı ile yasa oluşturulurken küresel dengeler de gözetilmeli.” dedi.

 

10 bin avroya enerji santrali

Dernek tarafından yapılan açıklamaya göre, 4 kişilik bir alenin enerji ihtiyacını karşılayacak küçük çaplı bir güneş enerji santralının maliyeti yaklaşık 10 bin avro. Almanya da her yıl bireysel kullanım için evlerin çatısına 130 bin küçük çaplı santral kuruluyor. Çünkü Almanya bireysel ihtiyaçların karşılanması amacı ile kurulan bu tip santrallar için ciddi teşvik ve kredi desteği veriyor.

www.yenisafak.com.tr / ekonomi / 17 Kasım 2009

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR