Türkiye de ilk defa güneşi izleyen fotovoltaik sistem kuruldu …

Muğla Üniversitesi (MÜ), Türkiye de ilk defa güneşi takip ederek elektrik üreten " fotovoltaik ", yüksek verimle su ısıtan, " güneş termal " sistemleri törenle hizmete açtı. Güneşin durumuna göre yön değiştiren fotovoltaik sistem, MÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Merkezi, Alman Enerji Ajansı (Deutsche Energi-Agentur Gmbh) ve Alman SUNSET firması işbirliğiyle yapıldı.

 

MÜ Kampüsü içinde uygulanan proje uygulaması hakkında bilgi veren Bilimsel Araştırma Projeleri Merkezi öğretim üyelerinden, proje koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Rüştü Eke, " Kurduğumuz iki sistem var. Bunlarla üretilen elektrik enerjisi, yılda toplam 31 bin KW / saattan fazla olacak. Başka bir deyişle 10 evin aylık 250 KW / saat olarak hesaplanan sarfiyatını yıl boyunca karşılayabilecek güçte. Sistemlerimiz, güneşi doğuşundan batışına kadar takip etmektedir. " dedi.

 

Güneş enerjisinden elde edilen elektrik, üniversitenin elektrik şebekesine bağlı. Gelecekte bu sistem genişletilerek, üniversitenin ihtiyacı olan elektriğin tamamının üretilmesinin mümkün olabileceği, hattâ yerleşim birimlerini de elektrik verileceği belirtiliyor.

 

MÜ Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu çatısında kullanılan güneş termal sistemle de yarı olimpik yüzme havuzunun ihtiyacı olan sıcak su sağlanıyor. Bunun alışılmış güneşle su ısıtma sistemlerinden farkı ise daha geniş ve büyük panellerden oluşması. Termal sistemin, geliştirilerek sıcak su ihtiyacı olan her alanda kullanılabileceği ifade edildi.

(CİHAN) 17.11.2009

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR