Asya ziyaretini tamamlayan Obama haftalık konuşmasını Güney Kore den yaptı …

Asya ziyaretini tamamlayan ABD Başkanı Barack Obama haftalık konuşmasını Asya ile gelişen ilişkilere ayırdı.

 

Obama ziyaretinin son gününde, Güney Kore nin başkenti Seul den yaptığı konuşmasında Asya ile genişleyen ihracat hacmine değinerek yeni iş olanaklarının önemine değindi. Asya ile dünyanın pek çok ülkesinden daha fazla ticaret yapabilecek olanağa sahip olduklarını söyleyen Obama, Asya ile ilişkilerde ticari ilişkilerin yanı sıra çevre ve güvenlik konularının da büyük önemi olduğunu vurguladı. " Asya ziyareti ile ilk amacım dünyanın pek çok ülkesinden daha fazla ticaret yapabileceğimiz ve milyonlarca insana iş sağlayacak bir bölgeyi görmekti. Asya ayrıca hem güvenliğimizi tehlikeye atabilecek nükleer silahların bulunduğu hem de topraklarımıza karşı ektremist hareketlerin olduğu bir bölge. Bu bölge ayrıca hızla büyüyen ülkeleri de içinde barındırıyor " diye konuştu.

 

Bu ay içerisinde Kopenhang da gerçekleşecek İklim değişikliği zirvesi ile ilgili olarak Çin ile ortak hareket ettiklerini söyleyen Obama " İklim değişikliği konusunda Asya ve Pasifik ülkeleri ile işbirliği yapmadan baş edemeyiz. Ayrıca Rusya ve Çin ile birlikte, İran ve Kuzey Kore ye uluslararası sorumluluklarını hatırlatmak ve nükleer silah kullanmalarından vazgeçmeleri için ortak bir mesaj gönderdik. Dünyadaki elektik üreten ve tüketen en büyük iki ülke olan ABD ve Çin temiz enerji üretimi ile ilgili önemli adımlar aldık " diye konuştu.

 

Gelecek birkaç hafta içerisinde Beyaz Saray da ekonomik gelişme ile ilgili bir forum düzenleneceğini söyleyen Obama " Görüştüğüm bütün liderle ekonomik iyileşme ile iş ve refah arttırıcı önlemler konularında görüşmeler yaptım. İhracatımızın artması yeni iş olanaklarının yaratılması ve refahın artışı için bir olanak olacaktır. Milyonlarca insan durgunluk nedeni ile işsiz kaldı. Bu nedenle iş olanaklarının artması konusunda sorumluluk almak zorundayız. Ancak doğru yönde ilerliyoruz. Ekonomik iyileşme ve refah geçmiş zamanlardan çok daha iyi olacak " dedi.

www.haberfx.net / 21.11.2009

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR