Konya’da güneşten elektrik üretim teknolojileri gelişiyor. Konya, önemli güneş enerjisi kaynağına sahip.

 

Konya Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi ile Konya Sanayi Odası işbirliğinde “ Güneşten elektrik üretim teknolojilerinin tarihi gelişimi, bugünkü durumu ve geleceği ” konulu konferans düzenlendi. Konferansa güneş enerjisi sektöründe çalışmalarıyla bilinen Solopower Firması’nın yetkilileri de katıldı.

 

Programın açılış konuşmasını yapan Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Ersöz, güneşin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de önemli bir enerji kaynağı olduğuna dikkat çekti. Yapılan araştırmalar neticesinde Konya’da güneş enerjisinin verimliliği ve yoğunluğu bakımından çok önemli bir potansiyel bulunduğunu anlatan Ersöz, “ Bu enerji kaynağından yeteri kadar yararlanmamız için bu alandaki yenilikleri de yakından takip etmemiz gerekir. İşte bu konferans bize güneş enerjisinden yararlanma konusundaki yenilikler hakkında bilgi verecek. ” dedi.

 

Güneş enerjisi alanında faaliyetleriyle bilinen Solopower Firması’nın Başkan Yardımcısı Dr. Bülent Başol da son yıllarda güneş enerjisinden yararlanma yöntemlerinin arttığının altını çizdi. Bu alandaki çalışmaların büyük bir pazar oluşturduğunu kaydeden Başol, insanoğlunun elindeki en büyük enerji kaynaklarından birinin de güneş enerjisi olduğuna vurgu yaptı. Dünyanın en gelişmiş ülkelerinin ALTERNATİF ENERJİ kaynaklarından olan güneş enerjisine çok önem vermeye başladıklarını bildiren Bülent Başol, “ Güneş enerjisi sektörü son 10 yıl içerisinde para kazandıran bir sektör haline geldi. Bugün itibarıyla 25 - 30 milyar dolarlık bir pazar alanına sahip. Avrupa yüzde 31, Japonya yüzde 22, Amerika yüzde 7 ile üretimi elinde bulunduruyor. En çok güneş enerjisi tüketimi ise, Almanya ve İspanya ülkelerinde olmaktadır. Ülkemizde de güneş enerjisinden yararlanma yöntemi her geçen gün artmaktadır. Ülkemiz özellikle bulunduğu konum nedeniyle güneş enerjisinden en çok yararlanması gereken ülkelerin başında gelmektedir. Bu alandaki çalışmaların da gelecek yıllarda daha da artacağına inanıyorum. ” ifadelerini kullandı.

 

Programa Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şefik Bilir, Konya Sanayi Odası Başkan Vekili Tahir Şahin, Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Ersöz, öğretim üyeleri, öğrenciler ve Konyalı sanayiciler katıldı.

www.adanzyehaber.com / 23.11.2009

-.-

KONYA Hakkında

Konya ili, Türkiye nin İç Anadolu Bölgesinde yer alan, etrafı Ankara, Eskişehir, Afyon, Isparta, Antalya, Karaman, Mersin, Niğde ve Aksaray illeriyle çevrili Türkiye nin yüzölçümü en büyük ilidir. Konya nın Türkiye nin ticari faaliyetleri için etkisi büyüktür. Konya İç bölgelerdeki iller içerisinde önemli bir hinterlant özelliğine sahiptir. Tarımsal üretim, sanayi faaliyetlerinin gelişmesi, nüfus potansiyeli ticaret faaliyetleri için burayı önemli bir pazar haline getirmiştir. Türkiye nin orta noktasında sayıldığından Türkiye nin bütün illeri ile kolayca ticaret yapabilmektedir.ayrıca türkiye ekonomisinede büyük katkı bulunur.

tr.wikipedia.org/wiki / Kasım 2009

-.-

Selçuk Üniversitesi 16 Fakülte, 1 Devlet Konservatuvarı, 1 Yabancı Diller Yüksekokulu, 2 Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, 3 Sağlık Yüksekokulu, 25 Meslek Yüksekokulu, 4 Enstitü, 13 Araştırma ve Uygulama Merkezi ve 60.000 i bulan öğrenci sayısı ile ülkemiz üniversiteleri arasında ilk sıralarda yer almaktadır.

www.selcuk.edu.tr / Kasım 2009

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR