İklim Platformu Direktörü Eralp : " Türkiye nin İklim Değişikliği Eylem Planına ihtiyacı var " …

İklim Platformu Direktörü Dr. Sibel Sezer Eralp dünyanın karbon merkezli yeni bir ekonomi modeli ile karşı karşıya olduğunu belirterek, iş dünyasını acil olarak bu yönde hazırlanacak model için harekete geçmeye çağırdı.

 

Türk Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (TÜSİAD) ve Bölgesel Çevre Merkezi Türkiye (REC Türkiye) girişimiyle kurulan " İklim Platformu ", Aralık ayında Kopenhag da gerçekleştirilecek ve iklim değişikliğiyle mücadelede yeni bir uluslararası anlaşmanın şekilleneceği 15. Taraflar Konferansı öncesinde, düşük karbon ekonomisine geçiş ve iklim değişikliği ile mücadele konusunda iş dünyasını buluşturdu. Türkiye de Düşük Karbon Ekonomisine Geçiş İçin Arayışlar Konferansı çok sayıda şirketin üst düzey yöneticilerinin de katılımıyla İstanbul Conrad Otel de gerçekleştirildi.

 

Açılış konuşmalarını TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ ve İklim Platformu Direktörü Dr. Sibel Sezer Eralp in yaptığı konferansta, İngiltere İstanbul Başkonsolosu Jessica Hand, Avrupa İklim Vakfı Kıdemli Politika Danışmanı Delia Villagrasa ve Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş. Genel Müdürü Yetik Kadri Mert de düşük karbon ekonomisine geçiş ve iklim değişikliği konusunda birer konuşma yaptı.

 

Konferansta GE CEO su Kürşat Özkan başkanlığında Teknoloji Transferi ve Teknoloji nin Yaygınlaştırılması Çalışma Grubu, WWF Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Akın Öngör başkanlığında Düşük Karbon Ekonomisi ne Geçişin Finansmanı Çalışma Grubu ve Procter & Gamble CEO su Saffet Karpat başkanlığında Tedarik Zincirinde Karbon Yönetimi Çalışma Grubu toplantıları yapıldı. Çalışma gruplarında Türkiye de düşük karbonlu yeni bir ekonomi modeline geçerken mevcut sorunlar tespit edilirken, sürecin ortaya çıkaracağı tehditleri ve fırsatların neler olduğu, iş dünyasında belirli bir farkındalık oluşturmak ve harekete geçmeye teşvik etmek için yapılması gerekenler ve geçişin başarısı için gerekli olan kamu desteğinin iş dünyasının ihtiyaçlarına cevap verebilmesinin nasıl sağlanacağı tartışıldı.

 

TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, konferansın açılışında yaptığı konuşmada, iklim değişikliği ile mücadelede düşük karbon ekonomisine geçişin sanayi açısından önemi ve iş dünyasının konuya yaklaşımına değindi. Düşük karbon ekonomisinin oluşturacağı fırsatların önemini vurgulayan Yalçındağ, Kopenhag da gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin sorumluluk alması ve siyasi irade göstermelerinin beklendiğini belirtirken, Türkiye nin hem zirvede hem de genel olarak iklim değişikliği politikalarında etkin rol alması gerektiğini vurguladı. Düşük karbon ekonomisi için ilgili paydaşların katılımı ile strateji ve eylem planları hazırlanmasının önemini vurgulayan Yalçındağ, bu süreçte yapılması gereken önemli çalışmaları şu başlıklarla özetledi : " Düşük karbonlu ekonomiye geçiş yönünde politikalar geliştirilmeli, enerji tasarrufu ve enerji verimliliğini artırıcı önlemler alınmalı, yenilenebilir enerji potansiyelimiz geliştirilmeli, üretimde çevre dostu teknoloji ve tekniklerin kullanımı ile Ar-Ge faaliyetleri desteklenmelidir. "

 

İklim Platformu Direktörü Dr. Sibel Sezer Eralp ise konferansın açılışında yaptığı konuşmada, dünyanın ve Türkiye nin karbon merkezli yeni bir ekonomi modeli ile karşı karşıya olduğunun altını çizerken, " Düşük karbonlu bu yeni ekonomi modeli, oluşturduğu yeni fırsatlarla, iş dünyası için cazip bir model haline geliyor. Bu süreçte siz de yer almak istiyorsanız bir an önce harekete geçmeniz gerekiyor. Bu nedenle, sizi İklim Platformu na üye olmaya ve dönüşümü birlikte gerçekleştirmeye davet ediyorum " dedi.

 

Eralp, bu yeni süreçte Türkiye nin " ulusal bir iklim değişikliği eylem planına " ihtiyacı bulunduğunu vurgularken, " Bu eylem planının uzun vadeli olması, özel sektörün yatırım planlaması yapabilmesi ve finansal risk yönetimi için gerekli görülüyor. Bu planlamanın başarısı için özellikle uzun vadeli ulusal bir enerji stratejisinin belirlenmesi gerekiyor " diye konuştu.

 

Kyoto Protokolü nün 2012 yılında misyonunu tamamlayacağını anımsatan Eralp, şu değerlendirmeyi yaptı : " 2012 sonrası geçerli olacak küresel iklim rejiminin temel çerçevesinin ise üç hafta sonra gerçekleştirilecek Kopenhag Zirvesi nde belirlenmesi bekleniyor. ABD ve Çin Halk Cumhuriyeti nin de dahil olacağı, Kopenhag dan çıkması beklenen yeni anlaşma başarı ile sonuçlandırılabilirse 21. yüzyılın en önemli uluslararası anlaşmalarından birisi olarak daima anılacaktır. "

 

2009 yılında yaşanan ekonomik krizin ardından Meksika ve Güney Kore gibi gelişmekte olan ülkelerin de bulunduğu toplam 13 ülkenin ekonomik canlandırma paketlerini küresel mali kriz ile birlikte düşük karbon ekonomisine geçiş ve ekonomide yeni bir dönüşümün sağlanması için kullanmaya başladıklarını bildiren Eralp, " Milyonlarca istihdam alanının oluşturulduğu yeşil mali ve finansal programlar ile birlikte düşük karbon ekonomisinin 2008 yılı içerisindeki küresel pazar büyüklüğü 3.650 milyar Euro düzeyine ulaşıyor " diye belirtti.

www.haberfx.net / 23.11.2009

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR