Enerjiyi parası olan kullanabiliyor …

Avrupa Bölgeleri Birliği (AER) tarafından düzenlenen enerji konulu anketin sonuçlarına göre, yeterli yetki ve finansman sağlanan bölgeler, farklı ve yenilikçi yaklaşımlarla sınırları içinde bulunan enerji potansiyellerinden faydalanabiliyor.

 

Avrupa daki 24 ülkenin 66 bölgesini kapsayan soru / cevap anketinin sonuçlarına göre, Avrupa Bölgelerinin yüzde 91 i enerjiyi önümüzdeki 15 yılın önemli öncelikleri arasında görüyor ve bunların yüzde 75 inin bir enerji stratejisi bulunuyor.

 

Bu stratejiler genellikle yenilenebilir enerji kaynaklarını (RES) geliştirmek için özel bir plan içerirken, Fransa ve Macaristan daki bölgeler kendilerine gerekli yetkilerin verilmemesinden dolayı RES ten faydalanamadığını belirtiyor.

 

Yeterli yetki ve finansman sağlanan bölgelerin, farklı ve yenilikçi yaklaşımlarla kendi sınırları içinde enerji potansiyellerinden faydalanabildiği gözlenirken, bunun örnekleri, Brüksel (Belçika) ve Gelderland da (Hollanda) katı atık, Azor Adaları nda (Portekiz) dalga, Vasternorrland da (İsveç) kar, Bornholm da (Danimarka) ekin sapı, Orta Finlandiya da kağıt posasından elde edilen siyah likör , Avusturya ve Güney Avrupa bölgelerinde güneş enerjisi, Ticino (İsviçre) ve Balkan bölgelerinde odun-esaslı enerji kullanımı olarak sıralanıyor.

 

RES, birkaç bölgenin elektrik tüketimi konusunda tamamen bağımsız olmasına olanak tanırken, bazı bölgelerin AB nin yüzde 20 lik hedefinden daha yüksek seviyelerde RES den enerji ürettiği görülüyor.

 

Ankete yanıt verenlerin yüzde 59 u Avrupa Bölgesel Gelişim Fonu (ERDF) tarafından finanse edilen Avrupa Bölgesel İşbirliği programlarını kullansa da, çok azı RES i teşvik eden eğitim ve gençlik programları için Avrupa Yatırım Bankası kredilerinden ve AB desteğinden faydalanıyor.

 

Anket sonuçlarına göre, enerjinin akıllı kullanımı konusunda, bölgelerin yüzde 40 ı akıllı şebeke teknolojileri kullanıyor.

 

RES girişimleri mali teşvikler ile mümkün olabilir

AER Başkanı Michele Sabban, anket sonuçlarının, doğru yetki ve finansman verildiğinde, bölgelerin Avrupa nın büyük zorluklarıyla mücadele etme konusunda liderlik edebileceklerine işaret ettiğini belirtti.

 

Sabban, RES girişimlerinin, politika desteği ve sıklıkla ulusal ve Avrupa seviyesindeki karar alıcıların mali teşvikleri ile mümkün olabileceğini belirterek, Örneğin AB, odun - esaslı RES kullanımını teşvik etmek için daha fazla girişimde bulunabilir. Bölgelerimizin çoğunluğu ormanlarla donatılmış olmasına karşın AB nin toplam enerji üretiminin sadece yüzde 3 ü odun esaslıdır. Özellikle daha az gelişmiş bölgelerin bu potansiyellerden yararlanabilmesi için mali teşvike ihtiyacı vardır dedi.

 

Anket yapılan bölgelerin yüzde 98 inin, iklim değişimine karşı savaş ta olumlu rol üstlenebilecekleri inancını taşıyan Sabban, ulusal hükümetlerin ve AB nin bu savaş a katılmaları için bölgelere gerekli araçları sağlaması gerektiğini vurguladı.

AA / İstanbul / 24.11.2009

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR