Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Greenpeace Türkiye Ofisi’ni ziyaret etti.

 

Greenpeace Akdeniz Genel Direktörü Uygar Özesmi’nin, “ Bakanlık da artık nükleer masala karşı ‘dur’ diyecektir diye umut ediyoruz ” sözlerine, “ Nükleer enerji santrallerinin kurulmasından yanayım ” sözleriyle karşılık veren Bakan Yıldız’a, üzerinde “ Nükleerle yaşamaya hazır mısınız ? ” yazılı tişört hediye edildi.

 

Taner Yıldız, “ Biz hazırız ” diyerek salondakileri güldürdü.

Bakan Yıldız, öğlen saatlerinde Beyoğlu’da bulunan Greenpeace Türkiye Ofisi’ne geldi. Greenpeace Akdeniz Genel Direktörü Uygar Özesmi ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Yıldız, bu sırada ikram edilen ve çayı içti. Öncelikle söz alan Özesmi, çayın garantili olduğunu ifade ederek espri yaptı.

 

Özesmi, Bakan Yıldız’ın ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “ Kendisinin bizi ziyaret etmesinin temelinde Greenpeace’nin bağımsız bir kuruluş olarak, hiçbir devletten, hükümetten destek almayarak tamamen sokaktaki insanın verdiği desteklerle ayakta kalan, bu açıdan da son derece bağımsız biçimde çalışan bir örgüt olmasından kaynaklandığını düşünüyorum ” dedi.

 

 Greeenpace’in Türkiye’de 20 bin destekçisi olduğuna dikkat çeken Uygar Özesmi, örgütün gücünü tamamen halktan aldığını, internet üzerinde Greenpeace’e destek veren 200 binin üzerinde insan olduğunu söyledi.

 

Özesmi, “ 1 milyon kişiye karşı bakanlık da artık nükleer masala karşı bir ‘dur’ diyecektir diye umut ediyoruz. Sinop’ta 2006 yılında 15 bin kişi nükleere karşı yürüdü. Akkuyu halkı ‘nükleere hayır’ dedi. Sürekli nükleer tehditten dolayı halk göç ediyor. Türkiye’de bu nükleer macera 4 kez fiyaskoyla sonuçlandı. Greenpeace bütün bu kampanyalarda etkin biçimde yoluna devam etti. Vakit ve enerjimizi nükleere harcamayalım, yüzümüzü güneşe, rüzgara dönelim. Nükleer gibi bir olaya girmeyelim. Bakanlığın nükleeri Türkiye’ye sokmayacağını ümit ediyoruz. Biz diyaloğa açığız, bu diyaloğu devam ettirelim. Önemli olan şey bir sonuç getirmesi. Beraberce Türkiye’de bir enerji devrimi yaratabileceğimize inanıyorum ” açıklamasında bulundu.

 

Bakan Yıldız, Özesmi’nin konuşmalarını zaman zaman gülerek dinledi. Özesmi, açıklamasının ardından Bakan Yıldız’a üzerinde “ Nükleerle yaşamaya hazır mısınız ? ” ifadesinin yer aldığı tişört hediye etti. Bakan Yıldız da ‘biz hazırız’ diyerek salondakileri güldürdü.

 

Ziyaretinin sorulması üzerine konuşan Taner Yıldız, “ Ben şeffaflığın gücüne inanıyorum. AK Parti hükümetinin şu ana kadar uyguladığı bütün politikalar son derece net. Şu ana kadar uygulanan bütün sektörlerdeki yapı budur. Katkı sağlayacak herhangi bir bilgiye açığız. Biz yerli ve yenilenebilir enerji kaynağını önceliklerimizin başına koyduk. Omuzlarımızda hissettiğimiz farklı sorumluluklar var. ‘Biz yerli kaynaklarımızı yerine getirelim ancak günde 2 saat elektrik kesmek zorunda kalacağız’. Ben bu cümleyi hiçbir zaman kullanamam. Ben her yerli kaynakları harekete geçirmek zorundayım. Arz güvenliğiyle alakalı bütün tedbirleri de almak zorundayım. Bu sorumluluk bize yüklenmiş ” dedi.

 

Yıldız, nükleer enerji santrallerinin, en az karbondioksit solunumu yapan güç santrallerinden bir tanesi olduğunun altını çizerek, “Ne yapmak istediğimiz konusunda niyetimiz iyi olsa da bunların şekillendirilmesi konusunda farklı çözüm yolları olabilir. İkna edemediğiniz takdirde ikna olmanız lazım diye düşünüyorum. Çalışma gruplarımız içerisinde son derece açık, net, gayet samimi bir şekilde birbirimize bu bilgileri açmamız lazım. Türkiye’deki enerji politikalarının yürütülmesinde Enerji Bakanlığı verilerin toplanması ve değerlendirilmesi konusunda görevini yapıyor.

 

Eksik bilgimiz varsa telafi ederiz, fazla bilgimiz varsa kamuoyuna açıklarız. Bırakın sakınca duymayı, bu ziyaretin tam tersi bir artı olduğu kanaatindeyim. Bizler hem sorumluluklarımızı yerine getirmede, hem de bilgilerimizi paylaşmada kamuoyuna açık olmalıyız. Nükleer santraller en az karbon salınımı yapan tesislerdir. Nükleer enerji santrallerinin kurulmasından yanayım. Hem hükümet olarak, mühendis olarak da bunu söylüyorum. Sera gazları açısından baktığımızda, karbon açısından baktığımızda da nükleer enerji santrallerinin teknik verileri ortada. Nükleer enerji santrallerinin kurulmasının doğru olduğuna inanıyorum, bu santrallerin kurulması kesinlikle gerekli ” şeklinde konuştu.

 

Bakan Yıldız, yenilenebilir enerji kaynaklarının Türkiye’ye yetmediğinin de altını çizdi.

01 Aralık 2009

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR