Komşunun suyunu Türkler ısıtacak …

Antalya da faaliyet gösteren ve Türkiye nin en önemli güneş enerjisi sistemleri üreticisi olan Ser-Gün, Irak a gün ısı satacak. Yarı devlet yarı özel sektör kuruluşu olan El Mansur şirketiyle distribütörlük anlaşması imzalayan firma, Irak a yıllık bin 500 adet güneş enerjisi sistemi ihraç edecek. 

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ün geçen şubat ayında gerçekleştirdiği Afrika ziyaretine katılan Ser-Gün Güneşle Su Isıtma Sistemleri Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Uğurluel, ihracatçı olmanın gururunu yaşıyor. Kenya ve Tanzanya yı kapsayan geziye Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) aracılığıyla iştirak eden Uğurluel, güneş sistemleri ihraç etmeye başladı. İlk siparişi Suriye den alan işadamı, Ürdün, Lübnan ve Mısır ile de ihracat bağlantısı sağladı. Firma 5. distribütörlük anlaşmasını Irak la yaptı. Irak ın yarı devlet yarı özel sektör kuruluşu olan El Mansur şirketi ile el sıkışan Ser-Gün firması bu anlaşmadan 750-800 bin dolar gelir elde edecek.

 

Hedeflerinin Irak la ilişkileri geliştirerek 2 yıl sonra 100 bin sistem ihracı karşılığında 70-80 milyon dolar gelir elde etmeyi amaçladıklarını anlatan Ser-Gün Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Uğurluel, " Uzun soluklu bir anlaşma imzaladık. 2010 sonunda ihracat Irak a ihracat hacmimizi 10 milyon dolara çıkarmayı amaçlıyoruz. Firma olarak hedefimiz 40 ülkeye ihracat yapmak ve 100 milyon dolar gelir elde etmek. Bunun için de yıllık 20 bin sistem olan üretim kapasitemizi 50 bine çıkarmayı planlıyoruz. 2 ay içinde faaliyet geçecek yeni bin fabrika inşa ediyoruz. " dedi.

 

Nisan ayında başladıkları ihracat maratonunda Suriye, Lübnan, Ürdün ve Mısır ın yanına Irak ı eklemenin memnuniyetini yaşadıklarını ifade eden Tamer Uğurluel, sıradaki ülkenin İran olduğunu, bu ülkeden de bir distribütör firmayla anlaşma aşamasına geldikleri bilgisini verdi.

 

El Mansur isimli şirketin Genel Müdürü Halil Mutlu, ülkesinde elektrik alt yapısının yetersiz olması sebebiyle Irak hükümetinin ALTERNATİF enerji kaynaklarına yöneldiğini belirterek, " Hükümetimiz yetersiz kalan santrallere yüklenmemek için güneş enerjisine yöneldi. Hükümetin hedefi 100 bin adet güneş enerjisi sistemi satın almak. Satın alınan bu sistemler küçük taksitlerle Iraklılara dağıtılacak. " diye konuştu.

 

Birleşmiş Milletler (BM) in 29 Eylül 2009 tarihi itibariyle Güneş Enerjisi Resmi Tedarikçisi olma başarısı gösteren Ser-Gün, ayrıca 2006-2009 yılları arasında 4 yıl üst üste Tüketici Kalite Ödülü nü aldı. Bu yıl ilk kez düzenlenen AB Kalite Ödülü nü de alarak başarısını taçlandırdı. (CİHAN) 23 Aralık 2009

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR