Alstom Türkiye’de 24 MW’lık rüzgar çiftliği kuruyor

Alstom’dan yapılan açıklamada, Türkiye’de kurulu rüzgar enerjisi kapasitesinin yılda 0.5-1 GW oranında büyüme kaydetmesinin beklendiği ifade ediliyor.

 

Alstom, Güriş İnşaat ve Mühendislik ve ortağı Eolos Wind Energy Generation Co Inc adına Türkiye’de 24 MW’lık rüzgar çiftliği kuruyor. Şenköy rüzgar çiftliği, her biri 3 MW’lık 8 adet Alstom ECO 100 rüzgar türbininden oluşacak ve Türkiye’nin güneyine, Hatay yakınlarına inşa edilecek.

 

Rüzgar çiftliğinin 2011 sonu veya 2012 başlarında devreye girmesi ve yılda 83 GW/saat üretim gerçekleştirmesi planlanıyor. Alstom, rüzgar çiftliğinin kurulmasının ardından, ilk beş yıl boyunca bakım ve diğer hizmetleri de üstlenecek.

 

Alstom Rüzgar Bölümü Başkan Yardımcısı Alfonso Faubel, “Türkiye’nin hızla büyüyen rüzgar enerjisi piyasası büyük bir potansiyele sahip ve bu proje Türkiye’de bizim açımızdan çok önemli bir adım” yorumlarında bulunuyor.

 

Türkiye’nin elektrik talebi her yıl ortalama yüzde 8-9 oranında artış kaydediyor. Türkiye’ki 46.5 GW’lık kurulu kapasitenin 1.1 GW’ını rüzgar enerjisi oluşturuyor. 2009 yılında, 343 MW’lık rüzgar enerjisi kapasitesi eklenirken, bu oran yüzde 75’lik bir büyümeye denk geldi. Alstom’dan yapılan açıklamada, Türkiye’de kurulu rüzgar enerjisi kapasitesinin yılda 0.5-1 GW oranında büyüme kaydetmesinin beklendiği ifade ediliyor. Böylece, Türkiye’nin rüzgar enerjisi kapasitesi 2015 yılında 5 GW’a ulaşmış olacak. Ülkenin 2023 yılı için hedefi ise 20 GW’lık rüzgar enerjisi potansiyeline ulaşmak. www.geleceginenerjisi.com / 05.10.2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR