PV’de gerileyen maliyetler, Çin’e büyük avantaj sağlıyor

Çin’de watt başına 2.37 dolar olan sistem maliyetleri, 2011 yılının üçüncü çeyreğinde 1.74 dolara, 2012 yılının ilk çeyreğinde 1.90 dolara geriledi.

 

Geçtiğimiz günlerde Çin Şangay’da Solarcon kapsamında düzenlenen PV Proje Uygulama Konferansı’nda büyük ölçekli PV kurulumlarında finansman, proje geliştirme, operasyon ve izleme konuları ele alındı. 2011 yılında Çin’de hayata geçirilen 2.89 GW PV kapasitesinin ardından beklentiler bu yıl 4-5 GW kapasitenin hayata geçirilmesi yönünde. GCL Energy yöneticisi Peter Xie, özellikle büyük ölçekli güneş enerjisi kurulumları için Tibet ve Batı Çin’in büyük potansiyel sunmakta olduğunu vurguladı. Xie “Güneş sektöründe gerileyen maliyetler, Çin’e önemli bir avantaj sağlıyor. Watt başına 2.37 dolar olan sistem maliyetleri, 2011 yılının üçüncü çeyreğinde 1.74 dolara, 2012 yılının ilk çeyreğinde 1.90 dolara geriledi” dedi.

 

IBC Solar yöneticisi Sebastian Trimpl, büyük ölçekli projelere odaklanılması sayesinde Çin’in diğer güneş pazarlarından belirgin bir şekilde farklılaştığını ifade etti. Ortalama kapasitenin 10 MW düzeyinde olduğunu ancak yakın bir gelecekte bunun 50 MW’a çıkarılmasının hedeflendiğini belirtti. Trimpl, Çin’de güneş enerjisi sektörünün dünyadaki diğer ülkelerden çok daha büyük bir potansiyele sahip olduğuna inanıyor. Bu potansiyeli serbest bırakmak için politik koşullarda ya da şebeke bağlantılarında ortaya çıkabilecek sorunları hızlı bir şekilde çözebilmenin büyük öneme sahip olduğunu ifade ediyor.

www.geleceginenerjisi.com

24 Nisan 2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR