Türk Belediyeler Birliği toplantısı …

Türk Dünyası Belediyeler Birliği Başkanı Erol Kaya, belediyelerin, kaynaklarının yüzde 60 ve üstünü yerelden elde etmeleri halinde güçlü olabileceklerini söyledi.

 

İçişleri Bakanlığı ile Türkiye Belediyeler Birliği nce, belediye başkan yardımcıları, meclis üyeleri ve memurlara yönelik Antalya Belek te düzenlenen bilgilendirme toplantısında konuşan Erol Kaya, kentin yönetimini üstlenen belediyelerin, karar süreçlerinde etkin rol alması gerektiğini bildirdi.

 

Türkiye deki yaklaşık 3 bin belediyenin bütçelerinin yüzde 50 sinin yerel, yüzde 50 sinin ise İller Bankası kaynağıyla oluştuğuna değinen Kaya, Kaynaklarımızın yüzde 60 ve üstünü yerelde elde edebiliyorsak, mali olarak güçlü belediyeden bahsetmemiz mümkündür dedi.

 

Kaya, merkezi idareden, belediyeye yetki devrinde yaşanan eksiklikler, belediyelerin mali, idari kapasitesi ile girişimci sermaye yetersizliği, ortaklık kültürünün gelişmemesi ve bürokrasinin yerel kalkınmanın önündeki makro engeller olduğunu söyledi. Kaya, kent planlarının gelecek vizyonunun yetersizliği, ulaşım sorunu, kent konforu yetersizliği, bilgi deneyim eksikliği ve kent markasının oluşturulamamasının da mikro engeller arasında yer aldığını söyledi.

 

Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Hayrettin Güngör de birliğin uygulamalı ve vizyona dönük eğitim programlarının devam edeceğini belirtti. TBB nin işlevlerinin, belediyelerin yönetim kademelerince yeterince anlaşılamadığını ifade eden Güngör, buna karşın birliğin, yerel yönetimleri etkileyen kararların alınma sürecinde lobicilik faaliyetini yürüteceğini bildirdi.

 

ANTALYA VALİSİ YÜKSEL

Antalya Valisi Alaaddin Yüksel ise yerel yönetimlerin yoksullukla mücadele etmesi, sosyal yardım kuruluşlarını artırması ve enerjiye yönelik projeler geliştirmesi gerektiğini ifade etti. Vali Yüksel, Türkiye ve dünyada iklim koşullarının değiştiğini ve sıcaklık derecelerinin arttığını hatırlatarak, sözlerine şöyle devam etti :

 

Populist davranışlardan uzaklaşmak gerekir. Enerji, su, çevre sorunlarını aşma yolunda önemli adımlar atılmalı. İklim koşullarının değişmesi, sıcaklığın artmasıyla artık Antalya da sıcaklık 55 derece hissediliyor. Bu bütün gün klimaların açık kalması demektir. Haziran ayında Antalya da 14 milyon kilowat saat olan enerji kullanımı, dün itibariyle 25 milyon kilowat saate çıktı. Yenilenebilir enerji sistemlerine daha çok önem vermeliyiz. Alternatif enerji üretimi konusunda çalışmalıyız.

 

Belediye yöneticileri, meclis üyeleri ve memurların katıldığı toplantı, 7 Ağustos ta sona erecek.

AA / samanyoluhaber.com / 05 Ağustos 2009

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR