Türkiye rüzgar enerjisinden faydalanamıyor

Makine Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şube Başkanı Hüseyin Barut, Türkiye nin rüzgâr ve güneş enerjisinden yeterince faydalanamadığını söyledi.

 

3 Aralık ta düzenleyecekleri Türkiye nin Enerji Gerçekleri ve Çıkış Yolları konulu konferans öncesi basın mensuplarına bilgi veren Hüseyin Barut, Türkiye de elektrik üretiminin yüzde 48 nin ithal doğalgaz, 19 nun hidrolik santraller, 21 nin linyit, 8 nin taş kömürü ve ithal kömür, 3 nün sıvı yakıtlar ve 1 nin de yenilebilir enerji kayaklarından sağlandığını belirtti.

 

Barut, Türkiye nin yüzde 3,57 lik rüzgârlı alanla Avrupa nın en zengin ülkeleri arasında yer aldığını vurguladı. Rüzgâr enerjisinin Türkiye de kullanılmasının artırılması gerektiğini söyleyen Barut, ülkede güneş enerjisinden de faydalanılmadığını ifade etti. Türkiye nin ortalama yıllık toplam güneşlenme süresinin 2 bin 640 saat olduğuna dikkat çeken Barut, "Akdeniz Bölgesi nde bu enerji 2 bin 956 saate çıkıyor. Türkiye Enerji Raporu na yansıyan verilere göre Türkiye ye gelen güneş ışınımının sadece yüz binde 2 sinden yararlanılmaktadır." dedi.

 

Türkiye de bulunan 22 milyon konutun içerisinde yalnızca 3.5 milyon konutta güneş enerjili sıcak su sisteminin bulunduğunu belirten Hüseyin Barut, bu sistemin ülkeye getirisinin 600 milyon dolara ulaştığını belirtti.

 

"ANTALYA NIN DOĞAL GAZA İHTİYACI ÇOK"

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın ın şehre doğalgazın gerekli bir ihtiyaç olmama düşüncesini doğru bulmadığını ifade eden MMO Şube Başkanı Barut, şunları söyledi: "Antalya ya doğalgazın gelmesi çok gecikti. Şehir merkezine doğalgazın gelmesi daha da gecikecek olursa bu yatırım ölü yatırım olur. Çünkü kısa zaman sonra yavaş yavaş yaygınlaşan ısı pompa sistemi Türkiye piyasasına girdi."

 

Antalya da doğal gaza geçilmesi durumunda enerji kullanım oranının 4 te bir oranda düşeceğini de savunan Barut, "Diğer enerji kaynaklarında 10 milyon lira harcanıp dış ülkelere bu para gidiyorsa, doğalgazda 2,5 milyon harcanıp daha az para dış ülkelere gider." şeklinde açıklamalarda bulundu. (CİHAN) 25 Kasım 2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR