Sahra’nın güneşi, Avrupa evlerini 2016’da aydınlatacak

Tunus’tan başlayacak projenin ilk safhası, TuNur olarak adlandırılacak.

 

Üç kıtaya yayılan ölçeği ile en iddialı yenilenebilir enerji projelerinden olan Desertec Sahra Çölü ve Afrika ile Ortadoğu’nun güneşli alanlarında güneş-termal projelere yüksek derecede odaklanarak Avrupa, Afrika ve Ortadoğu’ya elektrik tedarik etmeyi amaçlıyor. Avrupa`nın enerji devleri ve büyük finansal kuruluşları tarafından da desteklenen 400 milyar Euro’luk proje, Kuzey Afrika`da üretilecek güneş enerjisi ile Avrupa`nın enerji ihtiyacının yüzde 15`ini karşılayacak.

 

Kuzey Afrika çöllerinden insanlığa temiz ve sürdürülebilir enerji sağlamayı amaçlayan Desertec şekillenmeye başladı. Tunus’tan başlayacak projenin ilk safhası, TuNur olarak adlandırılacak. Tunus’un güneşinin elektriğe dönüştürülmesinde binlerce ayna kullanılacak. TuNur Konsantre Termal Güneş Enerjisi (CSP) tesisinin 2 Gigawatt enerji üretmesi bekleniyor. Bu rakam ortalama bir nükleer santralin iki katı kapasiteyi ifade ediyor. Proje geliştiricisi Nur Energie ve Tunuslu ortakları arasında yer alan Top Oilfield Services projeyi birkaç safhada inşa etmeyi planlıyorlar. İlk safhanın 2014 yılında başlaması ve Avrupa’ya ilk elektrik ihracının 2016 yılında gerçekleşmesi bekleniyor. Proje, kullanılacak kuru ve hava temelli soğutma sistemi ile su ihtiyacını da azaltacak şekilde dizayn edildi.

 

Tunuslu ortak Top Oilfield Service’ın CEO’su Fethi Somrani "Bu büyük proje, Tunus ve Kuzey Afrika için çok önemli bir fırsatı ifade ediyor. Endüstriyel yatırımlar, Tunus’un genç nüfusu için önemli iş imkanı yaratacak” dedi. Yatırım, özellikle ülkenin güney ve iç kısımları için fayda yaratacak. Projenin inşaatı ve operasyonel süreçte yaratılacak doğrudan ve doğrudan olmayan iş imkanlarının 20 bine kadar ulaşması bekleniyor.

 

TuNur, iklim değişikliği ile mücadelede en etkili yolun yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapmak olduğunu ortaya koyuyor. Depolama birimleri ile birlikte gece ve gündüz elektrik üretebilecek olan TuNur 700 bin Avrupa hanesine yetecek temiz elektriği üretecek.

www.geleceginenerjisi.com

31 Ocak 2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR