Kohn: Enerji, kalkınma ve gelişmenin merkezinde

Nobel Kimya Ödülü sahibi W Kohn, güneş enerjisinin hiçbir zaman tekelleştirilemeyeceğini belirterek, ``Fosil yakıtlara bağımlılığı azaltmak için ulusal ve uluslararası düzeyde işbirliği gerekli`` dedi.

 

Kohn, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül`ün himayesinde, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı`nda düzenlenen "Dünya Barışı İçin Güneş Enerjisi Uluslararası Konferansı"nda yaptığı konuşmada, enerjinin kalkınma ve gelişmenin merkezinde yer aldığını söyledi.

 

Herkesin yüksek yaşam standartlarına ulaşabilmesi için temiz enerji kaynaklarının kullanılmasının önemine değinen Kohn, güneş enerjisinin dünya genelinde demokratikleşme ve barışa katkı sunacağına olan inancını dile getirdi.

 

Fosil yakıtların, günümüzde en yaygın kullanılan enerji olduğunu hatırlatan Kohn, bu enerjiye ulaşabilmenin de önemli bir ödeme gücü gerektirdiğini vurguladı. Kohn, gelişmekte olan ülkelerdeki yüz milyonlarca insanın temel ihtiyaçları için halen enerjiyi satın alabilecek güce ulaşamadığına dikkati çekti.

 

Gelişmiş ülkelerde de fosil yakıtlara dayalı enerji edinmek için ağır faturalar ödendiğini anlatan Kohn, ``Fosil yakıtlara bağımlılığı azaltmak için ulusal ve uluslararası düzeyde işbirliği gerekli`` dedi.

 

Fosil yakıtların felaket, savaş, eşitsizlik, politik güçle özdeşleştiğini belirten W Kohn, güneş enerjisinin insanlığın geleceği için barışçıl, temiz ve çevreci enerji ile sürdürülebilir bir kalkınmayı ifade ettiğini söyledi.

 

``Güneş enerjisi, hiçbir zaman tekelleştirilemez`` diyen Kohn, bu enerjinin yaygın kullanılmasıyla dünya genelinde demokratikleşme, kalkınma ve barış için önemli adımlar atılabileceğini bildirdi.

 

Güneş enerjisinin günümüzde tüketilen enerjiden daha fazlasını karşılayabileceğini kaydeden Kohn, bu enerjinin kullanımına ilişkin ülkeler arasında bilgi paylaşımının önemine değindi.

 

Herkesin güneş enerjisine ulaşabilmesi için bilim ve teknoloji alanında işbirliğine gidilmesi gerektiğini vurgulayan Kohn, ulusal ve uluslararası düzeyde güneş enerjisine yönelik araştırmalar için kaynak ve destek sağlanmasını istedi.

 

Nobel ödüllü Kohn, insanlığın ve dünyanın geleceğinin, bitmez tükenmez bir kaynak olan güneş enerjisinin yaygın kullanımına bağlı olduğunu ifade etti. Fosil kaynakların tükenmeye yüz tuttuğunun bilindiğini anlatan Kohn, rüzgar enerjisinin de enerji ihtiyacı için kayda değer olduğunu bildirdi.

 

Güneş enerjisinin sadece yenilenebilir ve temiz bir enerji olmadığına dikkati çeken Kohn, ``Güneş enerjisi, günümüzde kullanılan tüm enerji kaynaklarına göre çok daha zengin`` ifadesini kullandı.

 

W Kohn, Türkiye`nin enerji politikasının, dünya genelinde fosil yakıtlara bağımlılığın azaltılmasında önemli katkılar sunacağına olan inancını da dile getirdi. AA

www.bloomberght.com / haberler

17.08.2013

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR