150 milyon insan göç etmek durumunda kalacak …

Bu yüzyıl sonunda 6 kıtadan yaklaşık 150 milyon insanın, küresel ısınmaya bağlı olarak denizlerin yükselmesi nedeniyle göç etmek durumunda kalacağı iddia edildi.

 

Miami Üniversitesi Temiz Enerji Araştırma Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Nejat Veziroğlu, bu yüzyıl sonunda 6 kıtadan yaklaşık 150 milyon insanın, küresel ısınmaya bağlı olarak denizlerin yükselmesi nedeniyle göç etmek durumunda kalacağını iddia etti.

 

Cevahir Kongre Merkezi nde Küresel Isınma ve İklim Değişikliği İzleme Komitesi tarafından düzenlenen " Küresel Isınma Üzerine Küresel Konferansı “nda konuşan Prof. Dr. Veziroğlu, doğalgaz, kömür ve petrol kullanımı arttıkça atmosferdeki karbondioksit gazı miktarının da yükseldiğini söyledi. Bunun, doğalgaz ve petrol sahalarından atmosfere çıkan gazlarla birlikte dünyaya sera tesiri yaptığını kaydeden Veziroğlu, " Yani güneşten gelen yüksek ısıdaki enerji bu seradan geçerek dünyaya varıyor. Dünyadan dışarı çıkması gereken alçak ısıdaki enerjinin bir kısmını bu sera tesiri yapan karbondioksit ve metan gazı dünyaya geri gönderiyor. Dolayısıyla dünyanın ısısı artıyor " diye konuştu.

 

Veziroğlu, dünyadaki sıcaklığın artması sonucu iklim değiş ikliklerinin meydana geldiğini, kutuplardaki buzların eridiğini, bunun sonucunda ise deniz suyu seviyesinin yükseldiğini ifade etti. Yapılan bilimsel hesaplara göre Pasifik ve Hint okyanuslarındaki birçok alçak adaların 30 yıl içinde su altında kalacağını ifade eden Veziroğlu, " Bu memleketler birleşmiş milletlere müracaat etti. Bize göç edebileceğimiz bir yer gösterin dediler. Bangladeş te 150 milyon kişinin yaşadığı sahil şeridi sular altında kalacak. Onları daha yüksek yerlere nakletmek gerekecek. Bu dünyanın bütün memleketlerinde tekrarlanacak. Bu yüzyıl sonundan 6 kıtadan yaklaşık 150 milyon insan, küresel ısınmaya bağlı olarak denizlerin yükselmesi nedeniyle bulundukları yerlerden göç edecek " diye konuştu. Veziroğlu, ayrıca Miami de 2070 yılına kadar zararın 3.5 trilyon dolara, Newyork ta ise 2.1 trilyon dolara mal olacağını sözlerine ekledi.

 

Konferans danışmanı Süleyman Gündüz ise konferansta küresel ısınma ile ilgili konuları görüşerek sorunlara çözüm üretmeye çalışacaklarını söyledi. Küresel ısınmadan Türkiye nin de tüm ülkeler gibi aşırı bir şekilde etkilendi ğini ifade eden Gündüz, Türkiye nin yıllık sıcaklık değerlerinin sürekli yükseldiğini, özellikle Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki ısınma oranlarının her yıl 0.07 ile 0.34 derece arasında arttığını kaydetti.

 

2030 da Türkiye nin çok aşırı sıcak ve kurak bir iklimin etkisi alt ına gireceğinin öngörüldüğünü kaydeden Gündüz, sıcaklıkların ortalama 2-3 derece artacağını, ayrıca deniz seviyesinin 2030 da 30 santimetre, 2050-2100 arasında ise 100 santimetre yükseleceğinin tahmin edildiğini vurguladı. Gündüz, deniz seviyesinin yükselmesiyle de kıyı şeridi ve deltalardaki tarım alanları, plajlar ve yat limanlarının kullanılamaz hale geleceğini söyledi.

 

Konferansa hükümetin iki bakanının katılmasının kendileri için sevindirici olduğunu ifade eden Gündüz, " Hükümete bir çağrım olacak. Burada küresel ısınma konusunda İstanbul kriterlerini oluşturalım. Hükümetimiz buna destek vermelidir. Türkiye artık revize edilmesi gereken Kyoto Protokolü yerine İstanbul Protokolü nü teklif etmelidir. İnsanlığın bu konuda yeni bir kültür ve anlayışa ihtiyacı var " diye konuştu.

ebmhaber.com / sağlık / yaşam / 08.07.2009

-.-

www.normenerji.com.tr

www.solar-bazaar.com

www.solar-santral.com

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR