TÜRKİYE HAFTAYA SOĞUK VE KARANLIKTA KALABİLİR

Rusya ve Ukrayna arasındaki doğalgaz anlaşmazlığında çözüm bulunamazsa haftaya Türkiye de elektrik kesintileri ve ısınma problemleri yaşanabilir.

 

Uluslararası Enerji Ajansı Türkiye nin de aralarında bulunduğu 4 ülkenin risk altında olduğunu açıkladı. Enerji Bakanı Hilmi Güler ise şu anda Türkiye nin gaz dengesinde sorun olmadığını belirterek Mavi Akım dan 45 milyon metreküp gaz geldiğini söyledi.

 

Rusya ve Ukrayna doğalgaz anlaşmazlığı Türkiye nin de aralarında bulunduğu 17 Avrupa ülkesini tehdit ediyor. Çözüm için başta Avrupa Birliği ülkelerinin iki tarafa da yoğun baskısı var. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), doğalgaz arzı ve hava koşullarında bir değişiklik olmaması durumunda Türkiye, Bulgaristan, Romanya ve Yunanistan ın haftaya elektrik üretimi ve ısınmada sıkıntılar yaşayabileceğini belirtti. Ukrayna, Rusya nın Avrupa ya doğalgaz sevkıyatını tümüyle kestiğini bildirirken Gazprom Ukrayna boru hatlarını ve pompalama istasyonlarını kapattığı için gaz gönderemediklerini vurguladı.

 

Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko nun Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev e Avrupa ya transit gazın gönderilmesi konusunda 8 Ocak ta görüşmeye hazır olduklarını açıkladığı belirtilirken Gazprom Başkan Yardımcısı Medvedev, Ukraynalı yetkililerin son 2 günde kendisiyle hiçbir temas kurmadığını ve böyle bir görüşme yapılacağının farkında olmadığını kaydetti.

 

Gaz miktarı yüzde 50 azaldı

Alternatif hatlardan Türkiye ve Avrupa ya gönderdikleri gaz miktarını artırdıklarını ifade eden Medvedev, Yamal-Avrupa ve gaz depoları sayesinde 150 milyon metreküplük bir gaz sağlayabiliyoruz ve başka depolardaki stoklarla birlikte bu oranı yüzde 10 artırabilmeyi umuyoruz dedi.

 

Çözüm bulunduğu takdirde borularda oluşabilecek hasarların gaz akışını yavaşlatabileceğini kaydeden Medvedev, boruların kapatılması yüzünden sistemin hasar görmemesi halinde Ukrayna üzerinden gaz verme işleminin 12-24 saat içinde yeniden başlayabileceğini vurguladı.

Öte yandan Batı Hattı ndan gaz akışı kesilen Türkiye ihtiyacı için İran dan ithalatı gelecek hafta artırabilecek. Enerji Bakanlığı ndan bir yetkili, bir hafta sorun yaşanmayacağını söyleyerek Ancak gerekirse İran dan alınan günlük 15 milyon metreküplük gaz miktarı 10-13 milyon metreküp daha artırılabilir. Bu konuda İran ın da bir teklifi var dedi.

 

Silivri deposu devrede

Yetkili, şu aşamada ihtiyacın karşılanabildiğini vurgulayarak LNG de ek kargolar alınıyor ve bunların da katkısıyla arz açığı oluşmuyor. Bunda bazı santrallarda natif yakıtlara geçilmesinin de katkısı oldu dedi. Yetkili, 1.6 milyar metreküp kapasiteli Silivri yeraltı deposundan gaz kullanımına başlandığını vurgulayarak Elektrik üretiminin yaklaşık yarısı doğalgazdan karşılanıyor. Burada santrallarda natif yakıtlara geçiliyor. Hidroelektrik santrallarda kullanılmayan yedek kapasite de devreye alınıyor. LNG ve diğer kaynaklar sorun yaşanmasını engelliyor dedi.

 

Nabucco için avantajlı

Bu arada TÜSİAD Uluslararası Koordinatörü ve Brüksel Temsilcisi Bahadır Kaleağası, Avrupa da yaşanan gaz krizinin Türkiye için çok önemli sonuçlarının olduğunu söyledi. Nabucco için müzakerelerin son aşamasında avantajlı bir hareket alanı oluştu diyen Kaleağası Bu durum Türkiye-AB müzakerelerine olumlu yansıyabilir. Güney Kıbrıs ın engellediği Enerji Politikası başlığının açılması için güçlenen konumumuz değerlendirilmeli diye konuştu. 

08 OCAK 2009

-.-

TÜRKİYE DOĞALGAZI DENGELEMEYE ÇALIŞIYOR

ANKARA (İHA) - Rusya dan Batı Hattı yoluyla gelen doğalgazın tümüyle kesilmesinin ardından Türkiye nin kendi ihtiyaçlarını karşılayabilmek için Yunanistan a verdiği gaz miktarda kısıntıya gittiği öğrenildi.

 

Rusya nın gazı kendisine çekmekle Ukrayna yı, Ukrayna nın da gaz sevkiyatını tümüyle kesmekle Rusya yı suçlaması sürerken, Enerji Bakanlığı, büyük oranda eksilen gaz açığını dengelemek için yoğun mesai harcıyor. BOTAŞ ın yaptığı kontratlara göre, Rusya dan gelen Mavi Akım dan yıllık 16 milyar metreküp ise Batı Hattı ndan 14 milyar metreküp gaz gelmesi gerekirken, İran dan 10 milyar metreküp, Azerbaycan dan 6.6 milyar metreküp doğalgaz ithal edilmesi gerekiyor. Türkiye ayrıca, Nijerya dan 1.2 milyar metreküp, Cezayir den 4 milyar metreküp LNG alıyor. Bugün itibariyle Türkiye ye Mavi Akım dan günlük 48 milyon metreküp, İran dan 15 milyon metreküp ve Azerbaycan dan da 17 milyon metreküp doğalgaz geliyor. Bakan Güler dün, bu hafta 6 yeni LNG gemisinin Türkiye ye geleceğini de bildirmişti.

 

Dün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler in direktifi doğrultusunda ilk önce doğalgazla çalışan santraller ikincil yakıtlara geçti. Doğalgaz yerine nafta ve fuel-oil kullanımına başlayan santrallerde, üretim maliyetlerinin de artması ve bunun da elektrik fiyatlarına yansıtılması bekleniyor.

 

BOTAŞ tan alınan bilgiye göre, gaz kesintisinin 1 hafta kadar daha sürmesi durumunda, önceki yıllarda olduğu gibi doğalgazı ucuza alan ve bir sorun karşısında gazının ilk olarak kesileceği şeklinde kontrat yapılan kesintili tarife aboneleri nin gazı kesilecek. Sıkıntının vatandaşa yansımasını istemeyen BOTAŞ, kesintili tarife abonelerinin ardından, diğer sanayi kuruluşlarının gazının kesilebileceğini bildirdi. Bu arada Türkiye nin Yunanistan a ihraç ettiği gaz miktarında da düşüş olduğu öğrenildi.

Öte yandan, Tuzgölü Yeraltı Doğalgaz Deposu na henüz başlayamayan Türkiye nin sıkıntılı dönemlerde devreye sokacağı iki tesisi bulunuyor. Bunlardan ilki toplam kapasitesi 1.6 milyar metreküp olan Silivri Yeraltı Doğalgaz deposu. Buradan günlük yaklaşık 15 milyon metreküp doğalgaz alınıyor. LNG nin doğalgaza dönüştürüldüğü Aliağa daki Egegaz Terminali nden de günlük 18 milyon metreküp doğalgaz alınıyor. Her iki terminalin de günlük 1-2 milyon metreküp kapasite artırma imkanı bulunuyor. Yetkililere göre, Türkiye bir an önce Tuzgölü Yeraltı Doğalgaz Deposu ihale sürecini hızlandırmak ve depoyu devreye almak zorunda. Aksi halde, bağımlı olduğu doğalgazda benzer sıkıntıları yaşamaya devam edecek.

07.01.2009

-.-

IEA : TÜRKİYE HAFTAYA ÜŞÜYEBİLİR

Uluslararası Enerji Ajansı, koşullarda bir değişiklik olmaması durumunda haftaya elektrik ve ısınmada sıkıntılar yaşanabileceği uyarısını yaptı.

 

WASHINGTON/ANKARA - Rusya’nın batı hattından doğalgaz sevkıyatının kesilmesinin ardından doğalgaz arzına dönük endişeler artıyor. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), doğalgaz arzı ve hava koşullarında bir değişiklik olmaması durumunda Türkiye, Bulgaristan, Romanya ve Yunanistan’ın haftaya elektrik üretimi ve ısınmada “sıkıntılar” yaşayabileceğini belirtti. Haberin devamı

Daha önceki yıllardan benzer tecrübeleri olan Türkiye, sıkıntıdan en az şekilde etkilenmek için gerekli tedbirleri de alıyor. Bu kapsamda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ilk önce doğalgazla çalışan santrallerin ikincil yakıtlara geçmesi talimatını verirken, arzda sorunun devam etmesi durumunda ise BOTAŞ’ın öncelikle kesintili tarifeden gaz alan otoprodüktörlerin (kendi elektriğini üretenler) gazı kesilecek.

 

Sorunun çözülememesi halinde kesinti diğer sanayicilere yansıtılacak. Konut abonelerine ise sıkıntının yansıtılmaması hedefleniyor.

 

NEREDEN NE KADAR GAZ GELİYOR?

Mevcut durumda, Batı Hattı’ndan gelen gazın kesilmesiyle Mavi Akım’dan gelen gaz miktarı 40 milyon metreküpten 48 milyon metreküpe çıkarılırken, bu ancak 8 milyon metreküplük bir telafi sağlıyor. İran’dan ise mevcut durumda 15 milyon metreküp doğalgaz arzı sağlanıyor.

 

İran’dan daha önce günlük yaklaşık 28 milyon metreküplük doğalgaz alındığı dikkate alındığında bu rakam, önceki yıllarda kış koşullarının ağırlaşması nedeniyle gaz akışını kesen İran’dan, az da olsa gaz gelmesi açısından önem taşıyor. Azerbaycan’dan ise yaklaşık günlük 17 milyon metreküp gaz geliyor.

 

Batı Hattı’ndan Türkiye’ye 35 milyon metreküp doğalgaz gelirken, bu rakam önce 32’ye, sonra 17’ye düştü, dün itibarıyla kesildi.

 

BOTAŞ’ın kontrata bağladığı doğalgaz ithalatı ise yıllık, Mavi Akım hattından 16 milyar metreküp, Batı Hattı’ndan 14 milyar metreküp, İran’dan 10 milyar metreküp, Azerbaycan’dan 6.6 milyar metreküp. LNG ithalatında ise kontrata bağlanan rakam Nijerya’dan 1.2 milyar metreküp, Cezayir’den 4 milyar metreküp.

 

LNG GEMİLERİ YİNE KURTARICI OLACAK

Marmara Ereğlisi ve Aliağa’daki LNG terminallerine sıvılaştırılmış doğalgaz getirecek gemilerle de sisteme takviye sağlanacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, dün yaptığı açıklamada, bu ay 6 gemi birden geleceğini, bu konuda bağlantıların yapıldığını gerekirse bu sayının artacağını söylemişti.

 

Toplam kapasitesi 1.6 milyar metreküp olan Silivri Yeraltı Doğalgaz deposunda da devreye girmesiyle depodan yaklaşık 15-16 milyon metreküp günlük çekiş yapılıyor, günlük kapasitenin artırılmasına dönük çalışmalar ise devam ediyor.

 

KARADUMAN: ELEKTRİK MALİYETİ ARTABİLİR

Elektrik Üreticileri Derneği Başkanı Önder Karaduman da, doğalgaz sıkıntısının yaşanmasının ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan kendilerine ikincil yakıtlara geçme talimatının geldiğini hatırlatırken, petrolün türevleri olan nafta ve fuel-oil kullanımı ile ikincil yakıtların elektrik maliyetlerini artırabileceğini söyledi.

 

Bunun yaklaşık yüzde 20 oranında bir maliyet artışına neden olabileceğine işaret eden Karaduman, “Ancak bu elektrik fiyatlarına nasıl yansır, bunu bilmek mümkün değil, çünkü DUY sistemi bir havuz. O havuza hidrolik dahil bütün fiyatlar veriliyor orada paçallanıyor” dedi.

NTV-MSNBC 08 Ocak 2009 Perşembe

-.-

BATI HATTI DÜŞTÜ, TÜRKİYE TEYAKKUZDA !

Rusya ile Ukrayna arasında başlayan kriz, Türkiye ve bazı Avrupa ülkelerine gaz akışını kesen bir boyuta ulaştı. Rus gaz şirketi Gazprom, Ukrayna üzerinden gelen Batı Hattı nı dün saat 04.30 sıralarında kapattı. Enerji Bakanlığı ve BOTAŞ, Batı Hattı’nın devre dışı kalması üzerine alarma geçti. Santraller yakıt olarak fuel oil’e geçti. Enerji Bakanı Hilmi Güler ise önlem alındığını belirterek, "Halkımızı üşütmeyeceğiz" açıklaması yaptı..

 

Rusya nın, doğalgaz borcunu ödemediği gerekçesiyle Ukrayna ile yaşadığı çatışma, Türkiye ve Avrupa yı kış ortasında 2006 dan sonra yine gaz sıkıntısına soktu. Türkiye ye, Ukrayna üzerinden günlük 40 milyon metreküp (Gelen gazın yüzde 30 u) Rus gazının geldiği Batı Hattı nın vanası dün sabah saat 04.30 itibariyle kapatıldı. Gaz krizinin pimini yine Ukrayna çekti. Ülkenin Rusya ya borcunu ödememesi üzerine geçen hafta Batı Hattı ndan gelen gaz miktarı sırasıyla 38, 32 ve 17 milyon metreküpe düşürüldü. Son olarak Rusya, Ukrayna üzerinden verdiği gazı dün saat 04.30 sıralarında sıfırladı. Gelişme Enerji Bakanlığı ile BOTAŞ ı alarma geçirdi. Enerji Bakanı Hilmi Güler; Ukrayna, Rusya ve Gazprom yetkilileriyle telefon trafiğine geçti. Bakanlığa çağrılan Ukrayna nın Ankara Büyükelçisi Sergiy Korsunsky e Ukrayna nın gazı çekme hakkı olmadığı belirtildi.

 

MAVİ AKIM A YÜKLENDİ

Güler in Rus yetkililere, krizin Türkiye nin gaz arzında soruna neden olduğunu iletmesinin ardından Rusya, Mavi Akım dan gelen gazı 35 milyondan 48 milyon metreküpe çıkardı. Bakan Güler, enerji KİT lerinin genel müdürleriyle bir toplantı yaparak natif senaryoları tartıştı. Toplantıya katılan bir yetkili "Gerek sanayide, gerekse de konutlarda gaz kesintisi olmayacak" dedi. Bakanlık, doğalgazda ortaya çıkan arz açığını kapatmak için bazı elektrik üretim santrallerine, ikincil yakıta geçilmesi talimatı verdi. Yap-işlet-devret (YİD) santralleri ile kamunun denetimindeki Ambarlı Santrali, doğalgaz yerine fuel-oil e geçti. Kriz süresince barajlara da yüklenilecek. Barajlarda zaten az olan su miktarı biraz daha azalacak. Bakanlık, motorinle çalışan santrallere de üretime geçin talimatı verdi.

OLCAY AYDİLEK - ANKARA 07.01.2009 sabah.com.tr

-.-

TÜRKİYE TEDBİRİNİ ALDI, DOĞALGAZ KRİZİNİ RAHAT ATLATACAK

Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan fiyat anlaşmazlığı sebebiyle, Türkiye ve Avrupa ülkeleri kış ortasında doğalgazsız kalma endişesi yaşıyor. Rus enerji devi Gazprom un yıl başında Ukrayna ya verdiği gazı kesmesinin ardından Kiev yönetimi, kendi ihtiyacını ülkesinden geçen hatlardan karşılamaya başladı.

 

Bunun üzerine Türkiye ye gelen gaz dün sabah itibarıyla tamamen kesildi. Ancak enerji çevreleri krizin rahat atlatılacağını düşünüyor. Bunun sebepleri ise şöyle sıralanıyor: "Rusya dan Mavi Akım üzerinden alınan gaz miktarı artırıldı. Yeraltı deposu ve sıvılaştırılmış doğalgaz kaynakları da kullanılmaya başlandı. İran, gaz takviyesi yapabileceğini açıkladı. Tüketimin düşmesi de darboğaz yaşanmayacağını gösteriyor. Geçen yılın aynı döneminde 155 milyon metreküpe çıkan tüketim, bu kış ekonomik kriz ve yüzde 73 e varan zamlar sebebiyle 130 milyon metreküplerde kaldı."

 

Gaz akışının durması dün Ankara da da hareketli saatlerin yaşanmasına sebep oldu. Ukrayna büyükelçisiyle bir araya gelen Enerji Bakanı Hilmi Güler, kesintinin söz konusu olmadığına dikkat çekti: "Halkımızı üşütmeyeceğiz."

 

Ukrayna nın Türkiye ye gelen doğalgazı kesmesi üzerine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ve Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) yetkilileri, Ukrayna nın Ankara Büyükelçisi Sergei Korsunsky ile bakanlıkta bir araya geldi. Güler, bakanlık girişinde yaptığı açıklamada, Türkiye ye Rusya dan iki hat üzerinden doğalgaz geldiğini belirterek, "Rusya dan Mavi Akım Hattı ndan gelen doğalgazda bir problem yok. Ukrayna üzerinden gelen Batı hattındaki Rus gazı Ukrayna tarafından kesildi. Önce 32 milyon metreküpe, ardından da 17 milyon metreküpe düşürüleceği iletildi. Ardından da tamamen kesildi." dedi. Bakan Güler, görüşmeden sonra yaptığı açıklamada da Ukrayna ile Rusya arasında yaşanan doğalgaz krizinin bir parçası olmak istemediklerini açıkladı. Türkiye nin sıkıntı yaşamaması için Mavi Akım dan gelen gazın 8 milyon metreküp artırıldığını belirten Güler, günlük 15 milyon metreküp gaz veren İran ın da miktarı artırabileceğini ifade etti. Gerekirse Başbakan Erdoğan ın da ilgili ülke başkanlarıyla görüşmeler yapabileceğini kaydetti. Krizin çözümü için bakanlar ve büyükelçiler seviyesinde görüşmelerin sürdüğünü dile getiren Güler, "Bakanlık olarak kendi tedbirlerimizi devreye alıyoruz. Yeraltı depoları çalışıyor. LNG terminalleri çalışıyor. Bu olay bizi etkileyecek ancak bunu en aza indirecek şekilde bu işi yönetiyoruz. Görüşmelerde bu sorunun iki ülke arasında çözülmesini arzuluyoruz." ifadelerini kullandı. LNG terminallerinin tam kapasite çalışacağına işaret eden Güler, yeraltı deposunun kapasitesinin artırıldığını, termik santrallerde ikincil yakıtlara geçme talimatı verdiklerini vurguladı. Güler, barajların kullanılmayan üretim miktarlarının tekrar devreye gireceğine de işaret etti. "İnşallah halkımızı üşütmeyeceğiz. Bu noktada ne yaptığını bilen bir ekiple çalışıyoruz. Şu anda yönetiyoruz, sorun yok." diyen Enerji Bakanı, sorunun en kısa sürede çözümü için diğer ülkelerin bakanlarının devrede olduğunu belirtti. Kesintinin çok uzun süre sürmemesi gerektiğini söyleyen Güler, Gazprom un bu işin çözümü için çalıştığı yönünde Türkiye ye bilgi verdiğinin altını çizdi.

 

Ukrayna üzerinden Türkiye ye gelen Rus gazının (Batı Hattı) kesilmesinin kendilerinden kaynaklanmadığı görüşünde. Güler ile görüşmesinin ardından açıklama yapan Ukrayna Büyükelçisi Korsunsky, Rusya ile aralarındaki anlaşmazlığın Türkiye yi etkilemesinden üzüntü duyduklarını söyledi. Korsunsky, "Ukrayna yılbaşından beri Rusya dan gaz almamaktadır. Depolarımızı kullanıyoruz. En yakın zamanda Gazprom ile anlaşmayı ümit ediyoruz. Birkaç gün içinde bu sorun çözülecek." dedi. Korsunsky, Bakan Güler in ricasıyla Türkiye de yaşanan tedirginlikten Ukrayna hükümetini bilgilendireceklerini aktardı. Kesintinin kendilerinden kaynaklanmadığını ifade eden Korsunky, "Gaz fiyatlarındaki artışı transit ücretlerinde 1,60 dolardan 2 dolara çıkarmak istedik. Rusya bunu kabul etmedi. Sadece Türkiye değil, Polonya, Macaristan gibi ülkelerde de bu sıkıntı hissediliyor." diye konuştu. Ukrayna nın 30 milyar metreküplük deposu bulunduğunu aktaran Korsunsky, bu miktarın kendilerine nisan ayına kadar yeteceğini belirtti.

 

Depodan 16,6 milyon metreküp

Boru Hatlarıyla Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) den edinilen bilgiye göre Türkiye nin günlük doğalgaz tüketimi 130 milyon metreküp civarında seyrediyor. Bu rakam geçen yıl 155 milyon metreküp civarında gerçekleşmişti. Finansal kriz ve doğalgaza geçen yıl yapılan toplam yüzde 73 zam, tüketimi olumsuz etkiledi. Dolayısıyla, tüketimdeki azalma muhtemel bir krizi de önlemiş oldu. Halen, Rusya hattı üzerinden günlük yaklaşık 40 milyon metreküp gaz akışı sağlanıyor. Marmara daki yeraltı deposundan günlük 16,6 milyon metreküplük kullanım ile Marmara-Ereğli deki 18 milyon metreküplük LNG (sıvılaştırılmış gaz) kapasitesi Trakya bölgesindeki muhtemel gaz açığını karşılayabiliyor. Ayrıca, Türkiye nin boru hattı şebekesinde ortalama 250 milyon metreküp gaz tutulabiliyor. Bununla Türkiye nin iki günlük bütün ihtiyacını karşılaması söz konusu. Bu arada, İstanbul a doğalgaz pazarlayan İGDAŞ da, İstanbul da herhangi bir gaz kesintisi olmayacağını açıkladı.

 

Enerji çevreleri, Ukrayna ile Rusya arasında yaşanan doğalgaz krizinin, Türkiye de sıkıntıya sebep olmayacağını belirtiyor. BOTAŞ Doğalgaz Kontrat Dairesi eski Başkanı Arif Aktürk, sorunun kısa süre içinde aşılacağı görüşünde. Aktürk ün verdiği bilgiye göre Türkiye nin doğalgaz şebekesinde tutulan 230-250 milyon metreküp basınçlı gaz, Türkiye ye hiç gaz gelmemesi halinde bile 2-2,5 günlük ihtiyacı karşılayacak düzeyde. Ukrayna nın kesintisinin İstanbul un batı yakasını etkilemesi söz konusu. Ancak buranın ihtiyacının da yeraltı deposundan 16,6 milyon metreküp, Marmara Ereğli sinden de 18-20 milyon metreküp (LNG) gaz alınarak karşılanması mümkün. Ayrıca bölgedeki 3 elektrik santralinin de ikincil yakıta çevrilmesi halinde problem tamamen çözülür. Arif Aktürk, Mavi Akım dan gelen doğalgaz ile Trakya bölgesinin ihtiyacının karşılanamayacağı uyarısında bulunuyor. Aktürk, ayrıca, meselenin bu sene çözülmesi halinde bile yer yıl yaşanan Ukrayna-Rusya doğalgaz krizini doğru bulmuyor: "Rusya, kendi içinde ve eski Doğu Bloku ülkelerine sattığı gazın fiyatını uluslararası fiyatlara çekmek istiyor. Sorunun temelinde bu var. Bu sorun çözülmeli. Aksi halde Türkiye, uzun süreli bir kriz durumunda sıkıntı yaşayabilir."

 

Rusya ile Ukrayna görüşecek

Rusya ile Ukrayna nın doğalgaz alımı ve transit ücretlerinde anlaşma sağlayamaması üzerine patlak veren krizde çözüm için taraflar müzakere masasına oturmayı kabul etti. Ukrayna enerji şirketi Naftogaz, 8 Ocak ta görüşme yapabileceklerini açıklarken, Rusya enerji şirketi Gazprom da görüşmelere her zaman hazır oldukları karşılığını verdi.

 

İran: Türkiye nin ihtiyacını karşılamaya hazırız

İran, Türkiye nin Rusya ile Ukrayna arasındaki anlaşmazlık sebebiyle yaşayabileceği muhtemel krizde doğalgaz açığını karşılamaya hazır. İran Ankara Büyükelçiliği Ekonomi ve Ticaret Müsteşarı Ahmet Nurani, Zaman a yaptığı açıklamada, bu kış Türkiye ye verdikleri doğalgazda herhangi bir sorun yaşamadıklarını söyledi. İran da kış şartlarının normal seyretmesi halinde doğalgaz akışında sorun yaşanmayacağını vurgulayan Nurani, "Günlük verdiğimiz gaz miktarı ortalama 20 milyon metreküp. Geçmiş yıllarda İran yeterli gaz vermeyince Rusya ihtiyacı karşılamıştı, şimdi Rusya gaz veremiyor, biz ihtiyacı karşılamaya hazırız." dedi. Nurani, önceki yıllarda Türkiye ye düzenli gaz verilememesi konusunda ise daha önce Türkiye ye gelen boru hattından İran ın iç şehirlerinin ihtiyacının da karşılandığına işaret ederek şu açıklamayı yaptı: "Bu yıl hatta bazı şehirleri devre dışı bırakan kısaltmalar-eklemeler yaptık. Dolayısıyla İran da sorun olsa bile Türkiye ye gaz akışı aksamayacak; son noktaya gelinceye kadar. Ancak, iki ülke arasında düzenli gaz akışını sağlayacak asıl proje yeni boru hattıdır. Bunun da 3 yıl içinde bitmesini planlıyoruz."

İsmail Altunsoy 07/01/2009 zaman.com.tr

-.-

GAZIN ÜÇTE BİRİ GİTTİ, ANINDA MÜDAHALE DONMAYI ÖNLEDİ

Rusya vanayı kapatınca günde 135 milyon metreküp tüketen Türkiye’nin gazı yüzde 35 azaldı. Sıkıntıya hızla el koyan BOTAŞ depoları ve Mavi Akım’ı devreye soktu, santraller fuel-oil’e döndü ve kriz önlendi.

 

Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan gaz krizi Türkiye’ye de sıçradı. Rusya’nın Ukrayna üzerinden geçen Batı Hattı’nın vanasını tamamen kapatmasıyla günlük 135 milyon metreküp gaz tüketimi olan Türkiye’ye gelen gaz yüzde 35 düştü. Rusya’nın kestiği Batı Hattı başta İstanbul olmak üzere Marmara Bölgesi’nin gaz ihtiyacını karşılarken, BOTAŞ’ın kriz öncesi aldığı önlemler sayesinde ilk şok hafif atlatıldı. Gazın kesilmesiyle doğan günlük 42 milyon metreküplük açık, depolardan, Mavi Akım’dan, LNG terminalllerinden sağlanan gaz ve doğalgaz çevrim santrallerinde fuel-oil’e dönülmesiyle sağlanan tüketim düşüşüyle kapatıldı. Ancak, Batı Hattı’ndaki gaz kesintisinin devam etmesi halinde, önümüzdeki günlerde İstanbul başta olmak üzere Marmara Bölgesi’nin gaz sıkıntısı yaşanabileceği belirtiliyor.

 

AVRUPA TİTREDİ

Ukrayna’nın, Rusya’ya 614 milyon dolarlık gaz borcunu ödemediği iddiasıyla patlak veren kriz salı gecesi saat 03.30’da zirveye ulaştı. Rusya Ukrayna’nın gaz çaldığı gerekçesiyle Türkiye dahil tüm Avrupa’yı besleyen ana hatta gaz vermeyi durdurdu. Bunun üzerine Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 10’a yakın ülke sabah saatlerinden itibaren sıkıntıya düştü. Sanayinin merkez üssü Marmara’nın gaz sıkıntısına düşmesi BOTAŞ’ın oluşturduğu acil durum masası tarafından engellendi. Geçtiğimiz yıllardaki kesintilerden tecrübesi olan BOTAŞ acil önlemleri devreye soktu.

 

Mavi Akım Hattı’ndan alınan gaz miktarı arttırılarak, hattan gelen gazın miktarı 35 milyon metreküpten 48 milyon metreküpe çıkarıldı. Mavi Akım Hattı’ndan alınan gaz, Eskişehir’deki kompresör istasyonunun yardımıyla, gazsız kalan Marmara Bölgesi’ne pompalandı.

 

Yaz aylarında 1.1 milyar metreküp doğalgaz depolanan Silivri deposu tam kapasite çalıştırılarak, Marmara Bölgesi’ne günlük 15 milyon metreküp gaz verildi. Egegaz’dan alınan gaz da günlük 14-15 milyon metreküpe çıkarıldı.

 

Marmara Ereğlisi’ndeki LNG Terminali’nden verilen gaz miktarı arttırıldı. Terminalden günlük 22 milyon metreküpe kadar gaz pompalanabiliyor.

 

Doğalgazla elektrik üreten çevrim santrallere ise gaz sevkiyatı durduruldu. Santraller ikincil yakıt ile çalışmaya başladı.

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı da düşük kapasiteyle çalışan hidroelektrik santrallerinde üretimi artırarak oluşabilecek elektrik açığını telafi etti.

 

Sonraki adım sanayi gazına tırpan

BOTAŞ ilk etepta alınan önlemlerle krizin önüne geçildiğini ancak sıkıntının uzun sürmesi durumunda en kötü senaryoya da hazırlıklı olduğunu belirtti. Buna göre kriz uzarsa BOTAŞ çok daha radikal önlemlere başvuracak. Bunların arasında en önemlisi ise sanayi kuruluşlarına verilen gazın kesilmesi olacak. Bu yöntemle konutların gaz sıkıntısı yaşanmasının önüne geçilecek. Gaz krizi atlatıldı, ancak gaz kesintisi devam ederse, İstanbul başta olmak üzere Marmara Bölgesi’nin ‘gazsız’ kalma riski bulunuyor.

 

İstanbul gazsız kalmayacak

İSTANBUL Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan gaz krizinin, Türkiye’ye gelen gazın kesilmesine sebep olduğunu belirterek ‘İstanbul gazsız kalmayacak’ dedi. Topbaş ‘Rusya ile Ukrayna arasındaki gaz krizi, aldığımız gazın kesilmesine neden oldu. İstanbul gazsız kalmayacak. Bize verilen bilgiler ve edindiğimiz sonuçlar bize bunu göstermekte’ dedi. Kadir Topbaş, İstanbul’un günde 25 milyon metreküp doğalgaz kullandığını belirterek ‘Buna karşı Silivri BOTAŞ depolarında 1 milyar 650 milyon metreküp depolanmış doğalgaz mevcut. Bu, İstanbul için çok önemli bir miktar. Ayrıca Marmara Ereğlisi’ndeki enerji tanklarından destek alınabiliyor. Deniz yoluyla bu tankları alabilme imkanımız var. Gerektiğinde İran’dan alınan doğalgaz ve İzmir’deki enerji sistemleriyle İstanbul’a doğalgaz aktarılabiliyor. İstanbul’da doğalgaz sıkıntısı yaşanmayacak’ dedi.

 

İran formülü beklemede

RUSYA’NIN gaz kesintisine karşı diğer büyük tedarikçi olan İran’dan daha fazla alım yapılması seçeneği de gündeme geldi. Türkiye İran’dan halen günde 15 milyon metreküp gaz alırken bunun anlaşmalar gereği 28 milyon metreküpe çıkarılabilmesi mümkün. Enerji Bakanı Hilmi Güler gerekirse bu seçeneğin kullanılacağın ancak şu aşamada buna gerek olmadığını söyledi. İran Türkiye Büyükelçiliği Ekonomi Müsteşarı Ahmed Noorani ise Türkiye’nin kendilerinden daha fazla gaz talep etmesi durumunda ise bu talebe olumlu karşılık vermeye hazır olduklarını söyledi.

7 OCAK 2009 Çarşamba stargazete.com

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR