Erdoğan ın Yatırım Prensi konuştu …

“Ben, hastalık derecesinde iyimser birisiyim” diyen Başbakan Erdoğan’ın “Yatırım Prensi” Alpaslan Korkmaz, 3.5 yıllık görevi süresince birçok uluslararası devi getirdiklerini söyledi ve “2010’da yeni devler gelecek” dedi...

 

Başbakan Tayyip Erdoğan, onu “Türkiye’nin doğrudan yabancı yatırım otoritesi” olarak atadığından bu yana 3.5 yıl geçti. Dünya Ticaret Merkezi’ndeki ofisine gittiğimde, kafamda onlarca soru vardı. İçeriye girdim ve kendisiyle sohbete başladım. Alpaslan Korkmaz’ın uzun uzun anlattıklarından çıkardığım özet şöyle oldu: “Uluslararası dev firmalar, özellikle 2006- 2007’den itibaren Türkiye’yi keşfetmiş ve gelmişlerdi. Kriz yüzünden yeni gelecekler ise 2009’da yatırımlarını ertelemişlerdi ama 2010’dan itibaren onlar da gelecekti.”

 

MİCROSOFT’TAN AR-GE MERKEZİ

BUGÜN’e çok özel açıklamalar yapan Erdoğan’a bağlı Yatırım ve Destek Ajansı’nın Başkanı Korkmaz, “Bugüne kadar 1.400 yabancı ve yerli yatırımcıyı mutlu ettik” dedi. Elindeki kitapçığından 2009’da start verilen yatırımları sıraladı. Bazılarını hemen verelim :

 

İngiliz kökenli Fransız RES, 750 milyon euroluk yatırımla Kırklareli, Tekirdağ, Çanakkale ve Mersin’de rüzgar enerjisi için yatırım kararı aldı. Jain firması, 20 milyon dolarlık 400 çalışanlı yatırım planıyla Adana’da sulama sistemleri ve üretim tesisi kuracak. Posco, 24 milyon dolarlık yatırım, 300 kişilik istihdamla Bursa’da yassı çelik işleme tesisi kurma girişimine start verdi. Huawei firması, telekomünikasyon alanında Ar- Ge merkezi kurmak için 50 milyon dolarlık, 150 kişilik istihdamla yatırım planladı. Bill Gates’in Microsoft’u Ankara Bilkent Üniversitesi Cyberpark bünyesinde yenilikçi Ar-Ge yazılım projelerine yönelik inovasyon merkezi için harekete geçti.

 

Yerli sermaye, 600 milyon dolarlık, 1.200 çalışanlı Pervari Hidroelektrik Santrali yatırımına girişiyor. Advancing Through Innovation, 60 milyon dolarlık yatırımla 2 bin kişinin çalışacağı ileri teknoloji yatırımıyla Çorlu’da bilgisayar üretim tesisi kuruyor. Enpay firması ise 40 milyon euroluk yatırımla 250 çalışanlı trafo içi elektrik yalıtkan karton üretim tesisi kuruyor. CRH Group, 15 milyon euroluk harcama ve 400 kişilik istihdamla Gebze’de koltuk çatısı dizayn ve üretimine karar verdi. Otomotiv ve yan sanayinin küresel isme Gates, 10 milyon dolarlık bedelle 100 çalışanlı üretim tesisi kuruyor.

 

BREZİLYALI OTELE GELİYOR

Korkmaz, birçok ‘ilk’i 30’lu yaşlarında başarmış. İsviçre’de bir yatırım ve promosyon ajansına (Neucetal) başkan olan ilk Türk, yine Batı İsviçre’de Yatırım ve Kalkınma Ajansları Birliği (4 kantonun) ilk Türk Başkanı ve Türkiye’de kurulan ilk yatırım ajansının ilk Başkanı olan Korkmaz, bu yıl 40 yaşına giriyor. Söyleşimizde, hem dünyayı, hem Türkiye’yi değerlendirdi ve görevinde geçen 3.5 yıllık sürenin de hesabını verdi, 2010’un ipuçlarını da anlattı.

 

2009 nasıl geçti?

En zor yılımızdı. 2010 için aldığım işaretler çok iyi. Gelemeyen, gelmesi ertelenen yatırımların bu yıl gelmesini bekliyoruz. Dünyada 2009’da doğrudan yabancı yatırımlarda yüzde 60 oranında düşüş oldu, bazı bölgelerde yüzde 40’lara kadar düştü. Türkiye’ye gelen yatırımlar 2008’de 18 milyar doların üstünü de gördü. Ancak, 2009’u 9 milyar dolarlık yatırım tutarıyla kapatıyoruz. Yani yüzde 45-50 bir düşüş oldu. Çin’de ise hiç düşüş olmadı.

 

2010’da hangi alanlarda yatırım bekliyorsunuz?

Size verdiğim listenin dışında yenilenebilir enerjiyle ilgili 3 Fransız şirketle yeni yatırımlara gidiyoruz. Akuo yanında öteki ikisini, şimdilik açıklayamıyorum. Brezilyalı birçok firma Türkiye’de otel almayı ve yapmayı planlıyor. Yine demir çelikte Arcelor- Mittal yanında bazı firmalar da gelmek istiyor. Bu bizim de işimize gelir. Erdemir tek başına yetmiyor. Yassı demir çelikte yüzde 60 ithalat yapıyoruz. Cari açığımızı yükseltmemek için dikkatli olmak zorundayız.

 

İş başına geldiğinizden bu yana neler yaptınız?

Geceli gündüzlü 3.5 yıl çok yoğun bir tempoda çalıştım, hala da devam ediyorum. Herkes bu kapıya geliyor. Uluslararası yatırımcı da var, lokal yatırımcı da. Kanunumuzda da böyle yazıyor. Bize başvuran doğrudan yatırımcı sayısı 1400 civarına ulaştı.

 

HASTALIK DERECESİNDE İYİMSERİM

Kişisel hedeflerinizle, yaptığınız iş uyuşuyor mu?

İdealist bir insanım. Bu işin okulunda da okudum. İkincisi açık ve net birisiyim. Bu kubbede hoş bir seda bırakmak istiyorum. Hastalık derecesinde iyimserim.

 

Ajans’ta nasıl bir iş yönetimi uyguluyorsunuz?

30 kadrolu uzmanımız var, 30 kişide dışarıdan destek veriyor. 11 lisanda konuşuyoruz. 21 ülkede 16 temsilciliğimiz var. Göreve başladığımda ilk 6 ayda takımı kurdum, durumun fotoğrafını çektim. 400 uluslararası firmanın CEO’su ve temsilcileriyle görüştüm. Yılda 30 milyon liralık bütçe ile çalışıyoruz.

 

BENİ BU GÖREVE MELEKLER Mİ İSTEDİ

Bu zor görev şans mıydı, yoksa sizin için hedef miydi?

Göreve gelmem şans oldu. İşletme yönetimi okuduktan sonra “Doğrudan yatırım ve yatırımı ikna müzakare süreçleri” konusunda doktora tezi hazırladım. Yatırım ajanslarını da kapsıyordu. Tezi verdiğim tarihten 10 yıl sonra Türkiye’de kurulan Yatırım Ajansı’nın başına geçeceğimi, hayal etmek mümkün değildi. Yıldızların etkisiyle mi, yoksa biri ki melek mi istedi de geldim bilemiyorum. Babam, Türkiye Cumhuriyeti’ne tuğla koy demişti. Ben de o tuğlayı böyle bir modelle koydum.

 

Ajans’ta çalışanlar için sürekli bir eğitim söz konusu mu?

Sürdürülebilir kurumsal yapıyı kuruyoruz. Bilgi birikimini yükseltmek lazım. Her ay bir eğitim ve her yıl da büyük bir programı var. Ajansta çalışanların yüzde 45’i kadın ve üstelik de Türk kadınıdır. Yatırımcılar, en büyük CEO’lar geldiği zaman hayran kalıyorlar insanlarımıza.

 

BAŞBAKAN LA SIK GÖRÜŞÜRÜZ

Başbakanla nasıl bir çalışma şekliniz var?

Başbakan, beni sık sık arar. Ona, kendi görüşlerimi ileten raporlar veririm, bazen de kendisi gerek gördüğü konularda benden bilgi ister. Sizce, yatırım çekmede Türkiye’nin en büyük handikapı nedir? Gayri resmi ya da kayıt dışı ekonomi Türkiye’ye gelecek yatırımları sıkıntıya sokuyor.

www.usakgundem.com / 01.01.2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR