Makine Mühendisleri elektronik elektrik sayaçlarından memnun …

Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun’un evlere güneş enerjisi panellerinin kurulmasıyla vatandaşların ürettikleri fazla enerjiyi şebekeye satabilmelerine imkan verecek elektronik sayaçların monte edilmeye başlandığına ilişkin açıklaması, Makina Mühendisleri Odası (MMO) tarafından memnuniyetle karşılandı.

 

Oda’dan yapılan açıklamada, gerek yenilenebilir enerji kaynaklarının bir an önce hayata geçirilip kullanımı, gerekse enerji verimliliği konularında oda bünyesinde çalışmaların devam ettiği belirtildi. Açıklamada, bu konularda yasal mevzuat oluşturulması ve gerekli teknik detayların ülkeye adaptasyonu konusunda KTMMOB çatısı altındaki ilgili diğer odalarla birlikte oluşturulan komitelerde yapılan çalışmaların, bina enerji performanslarının belirlenerek artırılması ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ile ilgili olduğu kaydedildi.

 

Açıklamada, şöyle denildi : “ Projelendirilmesi tamamlanan yeni MMO Laboratuvar binası içerisinde bulunması öngörülen test ve kontrol bölümünde hem elektrik enerjisi üretmekte kullanılan photovoltaic (PV) ürünlerin performans analizlerinin, hem de su ısıtmak amacı ile ülkemizde yoğun şekilde kullanılan güneş kollektörlerinin verimliliğinin ölçümünü yapacak sistemler ve ekipmanlar olacak. Bu çerçevede hem ithal edilecek, hem de ülkemizde üretilecek ürünlerin kalite ve standartlara uygunluğunun denetimini yapmamız mümkün olacak. Dünyadaki örneklerinden de görüleceği gibi elektrik enerjisi üretiminde söz sahibi olan mühendislik disiplini Makina Mühendisliğidir. Dolayısıyla ‘enerji üretimi’ sözünün geçtiği her platformda, oluşturulacak her masada ve yapılacak her çalışmada makina mühendisleri mutlaka yer almalıdırlar. Enerji üretimi ve enerji sistemleri konusunda deneyimli ve bilgi birikimine sahip birçok mühendis, deneyimli Sertifikalı Enerji Denetçisi ve uluslararası arenada çalışmaları olan bilim adamı üyesi bulunan odamız, bu konuda atılacak tüm adımlara katkı koymaya hazırdır. ”

-.-

Türkiye’de faaliyet gösteren bir şirket, ülkede güneş enerjisiyle aydınlatma çalışması başlatıyor …

Türkiye’de faaliyet gösteren bir şirket Kıbrıs’taki oteller, şirketler ve diğer kurumlara güneş enerjisi kullanarak, aydınlatma sistemi kurmak amacıyla çalışma başlattı.

 

Göktaş Enerji Şirketi ortağı ve Genel Müdürü Muzaffer Ölçer, çevreye zarar vermeden enerji üreten sistemle elektrik enerjisi maliyetlerinin azaltılabileceğini belirterek, güneş enerjisi teknolojisiyle Kıbrıs’a ekonomik anlamda da ciddi katkılar sağlayabileceklerini ifade etti.

Kıbrıs’ın güneş enerjisi açısından çok ciddi potansiyeli bulunduğunu anlatan Ölçer, güneş enerjisinin bedava olduğunu, çevre kirliliği yaratmadığını, bitmez tükenmez bir enerji kaynağı olduğunu söyledi.

 

Sistemin belli bir kurulum maliyeti olduğunu belirten Ölçer, “ Sistem kurulduktan itibaren yaklaşık olarak iki yılda kendini komple amorti edecek düzeydedi r” dedi. Ölçer, KIBRIS’a ülkede yaptıkları çalışmalar ve sistemle ilgili bilgi verdi.

 

Kullanılan sistem

Muzaffer Ölçer, kendi sistemleriyle ilgili bilgi vererek, güneş enerjili teknolojilerde mevcut sistemlere göre 27 avantajı olan bir sistem uyguladıklarını anlattı. “ Şu anda Göktaş Enerji olarak Türkiye’de kendi teknolojimizle güneş enerjili uygulamalar yapmaya çalışıyoruz. Daha çok aydınlatma teknolojileri, iklimlendirme, yol ve tünel aydınlatmaları, şehir plancılığı gibi Türkiye’de denenmemiş sistemleri kurmaya çalışıyoruz ” diyen Ölçer, en büyük partnerleri ve çözüm ortaklarının Philips Aydınlatma Hollanda Merkezli olduğunu söyledi.

Ölçer, daha önce Edirne’de şehir plancılığı üzerine bir proje gerçekleştirdiklerini, şehrin aydınlatılması, efektlendirilmesini içeren projeyle, özel günlerde şehrin çehresini tamamen değiştirecek güneş enerjili sistemler kurduklarını anlattı.

 

“Kıbrıs’ta aydınlatma çok ciddi bir gider”

Ölçer, Kıbrıs’taki otel, şirket ve kurumlara güneş enerjisi teknolojisi getirmek amacıyla incelemeler yaptıklarını söyledi. Özellikle beş yıldızlı otellerde inceleme yaptıklarını kaydeden Ölçer, ciddi şekilde enerji sarfiyatı yapıldığını gördüklerini belirtti. Kıbrıs’ta aydınlatmanın çok ciddi bir gider olduğunu tespit ettiklerini söyleyen Ölçer, aydınlatma teknolojilerinin gelişmiş olmadığını kaydetti.

Ülkenin tarihi, turistik yerleri ve otellerin çok ciddi bir enerji sarfiyatı içinde olduğuna işaret eden Ölçer, “ Biz aydınlatma ve güneş enerjisi sistemleri ile bunları bedavaya getirmeyi düşünüyoruz ” dedi. Kıbrıs’ın turizmi ve ekonomisine katkı sağlamaya çalıştıklarını belirten Ölçer, “biz ciddi bir misyonu üstleniyoruz. Çünkü enerjide bağımlılığı ve enerjideki maliyetleri azaltabilecek teknolojilerle Kıbrıs’a çok ciddi katkılar sağlayabileceğimize inanıyorum” dedi.
  
Güneş enerjisinin avantajları

Kıbrıs’ın güneş enerjisi bakımından ciddi potansiyeli olduğunu ifade eden Ölçer, bu sistemin avantajları konusunda bilgi verdi. Güneş enerjisinin bedava olduğunu, çevre kirliliği yapmadığını belirten Ölçer, sözlerine şöyle devam etti : “ Güneş enerjisi bitmez tükenmez bir enerji kaynağı. Sistemik bir kurulum maliyeti var. Sistem kurulduktan itibaren yaklaşık olarak iki yılda kendini komple amorti edecek düzeydedir. 20 yıl da bizim garantimiz altındadır. Bu sistem kuran şirketler enerji bağımlılığından kendini kurtarmış olacaklardır ”. Ölçer, inceleme yaptıkları beş yıldızlı bir otelin, kendi sistemlerine geçtiği zaman sadece aydınlatma bazında yüzde 400 tasarruf edeceğini söyledi.

www.kibrisgazetesi.com / 09.01.2010

-.-

www.solar-bazaar.com

www.solar-santral.com

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR