Bu kablolar, Güneş i kullanıyor !..

Firmalar, Güneş enerjisinden daha etkili yararlanabilmek için birbirleriyle yarışırken, yeni üretilen silikon mikro kablolar, Güneş i emrimize amade edecek!

 

2000 li yıllara girdiğimizden beri üzerine büyük yatırımlar yapılan Güneş enerjisi, sonunda beklenen atılımı yapacak gibi gözüküyor.

 

Şimdiki haliyle etkili, fakat beklenilen etkiyi gerçekleştirmesi için maliyet bakımından masraflı olan Güneş enerjisi için yeni bir teknoloji mevcut.

 

Yeni geliştirilen silikon mikro teller, Güneş enerjisini daha etkili bir şekilde kullanmayı sağlıyor. Ultra ince olan bu kablolar, Güneş ten gelen ışınları, elektriğe çevirerek, enerji üretimi sağlıyor ve böylece bu enerjiden yararlanabiliyoruz.

 

Yüzde 8 daha etkili …

Mevcut teknoloji de bu mantıkla işliyor aslında, fakat silikon kablolar, ultra ince yapısı fakat eş düzeyde etki gücü sayesinde, birim zamanda daha fazla enerji dönüştürme işlemi yapabiliyor. Bu da, daha büyük elde edinimler anlamına geliyor.

 

Caltech te görev yapan Nathan Lewis, bu teknolojinin gelişiminde büyük katkılar sağladı. Konuyla ilgili olarak da, " Bugüne kadar mevcut olan kablolar, %1 ya da %2 etki gücüne sahipti. Temel sorular, bizi bu oranı yükseltmeye yöneltti. Şimdi artık bir kablo, %10 civarında bu enerjiden yararlanmamızı sağlayabiliyor " diyor.

 

Bu silikon nano kablolar (diğer bir deyişle büyük yarıçapa sahip ultra ince kablolar), altın katalizör kullanarak, yüksek sıcaklıklarda bile görevini yapabiliyor. Bakır yerine altın kullanmak ise, şaşırtıcı ama maliyeti iki kat kadar artırıyor.

http://shift.net

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR