Obama verdiği sözleri çabuk unuttu …

ABD Başkanı Barack Obama, seçim kampanyasının değişmez sloganları arasında yer alan temiz ve yenilenebilir ALTERNATİF ENERJİ kaynaklarına yapacağı yatırım ile Amerikan halkından oy istemişti.

 

İktidarının birinci yıl süresince de Başkan Obama temiz ve yenilenebilir enerji için kaynak oluşturma sözü vererek özellikle rüzgar ve güneş enerjisine yönelik yatırımları destekleyeceğini duyurmuştu. Ancak Başkan Obama ilk olarak yenilenebilir enerji yerine nükleer enerji yatırımına kredi teminatı verdi.

 

Obama, hafta içinde salı günü iki nükleer enerji santralinin yapılması için 8 milyar dolarlık kredi kaynağı garantisi verdi. Amerika bu proje ile tam 30 yıl aradan sonra, hem de iki nükleer enerji santralini kurarak yeniden eski enerji kaynağına yönelmiş oldu.

 

İki yeni nükleer santral Georgia eyaletinde Amerikan enerji şirketi Southern Company tarafından inşa edilerek hizmete sokulacak. Yapımının sekiz yıl sürmesi beklenilen iki santral için Başkan Obama sekiz milyar dolarlık kredi garantisi verdi. Barack Obama santrallerin güvenli ve temiz olacağını ve ülkenin gelecekteki enerji ihtiyacının karşılanması için bu tür yatırımın kaçınılmaz olduğunu dile getirdi.

 

Başkan Obama yeni nükleer santrallerin inşası projesinin önümüzdeki sekiz yıl boyunca inşaat alanında binlerce kişiye iş imkânı vereceğini, inşaatlar tamamlandığında da bu kez santrallerde yüzlerce kişinin yüksek maaşlı kalifiye işlerde çalışabileceğini savunuyor.

 

Başkan, bunun iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlayacak, yeni nesil güvenli, temiz ve enerji tasarrufuna dayalı teknolojilerin kullanımı konusunda bir başlangıç oluşturacağını da dile getiriyor.

 

Amerika daki 2008 başkanlık seçim kampanyasında ülkenin enerji ihtiyacını nükleer santral ile çözüm bulacağını savunan Cumhuriyetçi Parti nin başkan adayı ve Arizona Senatörü John McCain idi. Obama seçim döneminde nükleer enerjiye yatırım yerine daha çevreci ve yenilenebilir enerji ALTERNATİFLERİ  ile ülkenin ihtiyacına cevap bulacağını vurguluyordu.

 

1979 yılında Three Mile Island daki nükleer santralde meydana gelen kazadan sonra Amerika da yeni nükleer santral kurulmuyordu.

 

İnşaatın yapımını üstlenen Southern şirketi, yapım çalışmaları sırasında geçici olarak 3 bin kişiye iş sahası açılacağını, daha sonra santrallerde 850 sürekli personel çalışacağını duyurdu.

 

AMERİKA DA 100 DEN FAZLA NÜKLEER SANTRAL VAR

Amerika da bugün faaliyet gösteren 100 den fazla nükleer santral bulunuyor. Enerji ihtiyacının yaklaşık beşte birini bu santrallerden karşılayan Amerika için sorun 70 bin ton radyoaktif atığın nerede depolanacağı. Henüz 70 bin tonluk radyoaktif atığı depolayacak bir yer bulamayan Amerika, elindeki bu stoka her yıl iki bin ton daha atık madde ekliyor.

 

Radyoaktiflerin doğada zararsız hale dönüşümleri için uzmanlar dört bin yıl gerektiğini savunuyor. Bugün bu süre zarfı içinde radyoaktif atıkların sızıntı yapmadan saklayabilme imkanı bulunmuyor. Toprağın altında ya da bir havuzun dibinde özel tankerlerle ya da teneke kutularla ancak 90 yıl herhangi bir sızıntı olmadan atık maddelerin tutulabileceği öngörülüyor.

 

Nükleer enerji yatırımını destekleyen çevreler 90 yıl sonra özel muhafazalı kutulardan sızmalar dahi olsa bunun insan hayatı için zararının Washington DC den Chicago ya uçakla yapılan seyahatten fazla olmayacağı tezinde. Çevreci kuruluşlar ise, bunun büyük bir yalan olduğu görüşünü dile getirirken, nükleer atığın depolanacağı bölge ve çevresindeki tahribatın yüzyıllar boyu devam edeceği görüşünü savunuyor. (CİHAN) 19.02.2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR