Türkiye, Abd nin ticarette öncelik verdiği ülke …

ABD nin Ekonomi, Enerji ve Ticari İşlerden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Jose Fernandez, ticari ilişkileri geliştirmek için özel önem verdikleri ülkenin Türkiye olduğunu söyledi.

 

Fernandez, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk - Amerikan İş Konseyi Yürütme Kurulu üyelerinden Kürşat Özkan, Koray Arıkan, Davut Ökütçü ve Nuri Çolakoğlu ile görüştü. Arıkan, Özkan, Çolakoğlu ve Ökütçü, kendi iş alanları, bu alandaki sorunlar ve fırsatlar ile Türkiye deki genel fırsatlar ve problemler ile ilgili Fernandez e bilgi vererek TAİK in bu kapsamdaki işlevinden bahsettiler.

 

Türkiye nin ABD için bölgeye açılan kapı olacağını kaydeden Fernandez, Türkiye ile özellikle temiz enerji, sağlık ve eğitim alanlarında işbirliğini geliştirebileceklerini ifade etti. Türkiye de kadınların iş ve siyasi hayata katılımı konusuna ayrı ilgi gösteren Fernandez, bu amaçla uluslararası alanda işbirliği yapılabileceğini belirtti ve somut adımlar atmak istediğini vurguladı. Fernandez; kadın, eğitim ve sağlık konusunu özel sektörün de yarar sağlayabileceği projeler altında ele almak gerektiğini belirtti.

 

Fernandez, üzerinde durulması gereken kritik konular olarak ise fikri mülkiyet hakkı ve biyoteknoloji konusunu öne çıkardı.

 

Toplantı sonrası bir açıklama yapan Fernandez, " TAİK in İcra Kurulu ile birçok farklı konu hakkında görüş alışverişinde bulunduk. TAİK e göstermiş olduğu misafirperverlik ve benimle görüşlerini paylaştığı için teşekkür ederim " dedi.

 

ABD Başkanı Obama nın Nisan 2009 da Türkiye yi ziyareti sırasında iki ülke arasındaki ekonomik ortaklığın geliştirilmesi konusunda Başkan Obama ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ün mutabık kaldıklarını hatırlatan Fernandez, Başkan Obama nın 7 Aralık ta Beyaz Saray da Başbakan Erdoğan ı ağırladığında iki liderin yeni bir Stratejik, Ekonomik ve Ticari İşbirliği Çerçevesi ilan ederek aynı süreci devam ettirdiklerini kaydetti. İki liderin, hükümetlerini özel sektör ve TAİK gibi birçok kurumla yakın işbirliği

 

içinde çalışma konusunda ve ticaret hacmi ve yatırımın arttırılması konusunda teşvik ettiklerini ifade eden Fernandez, Türkiye yi ziyaret etmesinin nedeninin de aynı amacı taşıdığını ifade etti. Fernandez, Ankara ya gidip ABD - Türkiye Ekonomik İşbirliği Komisyonu toplantısına eşbaşkanlık yapacağını da sözlerine ekledi. www.haberfx.net / 25.02.2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR