Antalya Güneşev in temeli atıldı …

Antalya Güneşev Ekolojik Eğitim Merkezi nin temeli atıldı. Antalya Büyükşehir Belediyesi nin düzenlediği törene CHP li başkanlar katılmadı. Muratpaşa Belediye Başkanı Süleyman Evcilmen, Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek ve CHP İl Başkanı Ömer Melli törene katılmadı.

 

Antalya Büyükşehir Belediyesi nin eski başkanı DP li Hasan Subaşı ise Mustafa Akaydın ı yalnız bırakmadı. Subaşı, temel atma törenini, Akaydın ın yanında izledi. Subaşı, Konuşmaların ardından butona basılırken de arkadaşım dediği Akaydın ın yanında yer aldı. Döşemealtı Belediye Başkanı Nurettin Tursun da Akaydın ı yalnız bırakmayan isimler arasında yer aldı.

 

Olbia kanyonunun girişinde inşa edilecek Antalya Güneşev Ekolojik Eğitim Merkezi, 21 Haziran da hizmet vermeye başlayacak. 10 dönüm alan üzerine kurulacak merkez enerjisini güneşten, suyunu yağmurdan temin edecek. 185 metrekarelik Güneşev, Türkiye nin ilk sıfır karbon emisyonlu binası olacak.

 

Fabrikev şeklinde inşa edilecek Güneşev in, ilk adım olacağını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, " Çocuklarımız ve Antalya halkı güneşten nasıl yararlanacağını burada öğrenecek. TBMM de bekleyen Temiz Enerji Yasası çıktığında konutlar ve oteller de güneş enerjisini kullanmaya başlayacak. " dedi.

 

Mustafa Akaydın, güneşten daha fazla yararlanmak için bir dizi çalışma içinde olduklarını da dile getirdi. Akaydın, çalışmalar tamamlandığında Antalya Büyükşehir Belediyesi ne bağlı binalarda güneş panelleri kullanacaklarını söyledi. Akaydın, Hurma Atıksu Tesisi ne de güneş tarlası kuracaklarını kaydetti. Mustafa Akaydın, bir süre sonra prefabrik olarak inşa edilecek muhtar evlerinin çatısında da güneş panellerinin kullanılacağını ifade etti.

 

Türkiye nin en güneşli şehri olarak gösterilen Antalya nın günlük ortalama güneşlenme süresi aralıkta 4,9 saat, temmuz ayında ise 12 saat. Antalya nın bu potansiyeli dikkate alınarak hazırlanan Güneşev projesi güneşten nasıl faydalanılacağı konusunda şehir halkına yön gösterici olacak. 42 kişilik konferans salonunda bilgilendirme toplantıları düzenlenecek.

 

Merkezin enerjisini güneşten, suyunu yağmurdan karşılayacağını belirten Antalya Büyükşehir Belediyesi Temiz Enerji Koordinatörü Erdem Armen, merkezde güneşi kullanarak ne kazanılacağının, kullanmayarak neyin kaybedileceğinin anlatılacağını söyledi. Armen, enerjisini güneşten temin eden tesislerin yavaş yavaş Antalya ya yayılacağını ifade ederek, " Güneşlenme Antalya dan başlayarak Türkiye ye yayılacak. " diye konuştu. Törene katılanlar, butona birlikte basarak inşaata ilk harcı verdi. (CİHAN) 03 Mart 2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR