Küçük mucitten orman yangınlarına büyük çözüm …

Belediyeye bağlı hizmet veren Türkiye nin ilk bilim merkezi "Bayrampaşa Belediyesi Bilim Merkezi", bünyesinde yetiştirdiği genç beyinlerle büyük projelere imza atıyor.

 

Bilim Merkezi nin Biyoloji Laboratuarı sorumlusu Didem Karaduman ın öğrencilerinden Soner Güler in "Orman Yangını Erken Müdahale" projesi, INEPO 18. Uluslararası Çevre Proje Olimpiyatı nda 632 proje arasından finale kaldı. Güneş enerjisiyle çalışan ve enerjisini uzun süre depolama gücü olan alet, yangında oluşacak dumanı algılar algılamaz ilk müdahaleyi gerçekleştirerek zararı en alt seviyede tutmayı sağlıyor. Proje uygulaması orman içerisinde belli bölgelerde açılacak su kuyuları ya da su kaynaklarından çekilecek özel bir tesisatla gerçekleştiriliyor.

 

ÜÇ PROJE DAHA VAR

Bu tarz projeleri sonuna kadar desteklediklerini belirten Bayrampaşa Belediye Başkanı Hüseyin Bürge, "Bilim Merkezi henüz ikinci yılını doldurmadan meyveleri toplamaya başladık bile. Fizik, Kimya, ve Matematik laboratuarlarında bitmek üzere olan 3 proje daha var. Ayrıca şu an üzerinde çalışılan 3 TÜBİTAK ve bir AB projesi bulunuyor. Şu an birkaç koldan ve farklı projeler üzerinde yoğun bir şekilde çalışılıyor. Fizik, Kimya, Biyoloji, Matematik laboratuarlarında ortaöğretim, fen ve teknoloji laboratuarında ilköğretim öğrencilerine laboratuar eğitimi veriyoruz" diye konuştu. www.sabah.com.tr / yaşam / 09 Nisan 2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR