İnsansız uçağımız yolda …

Türkiye teknoparklarla uzay sanayiine adım attı. Sanayi Bakanlığı öncülüğünde insansız hava aracı üretiminde önemli mesafe alınırken, radara yakalanmayan devasa gemi ve uçak projeleri de devrede.

 

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Türkiye nin büyük zaman kaybı yaşadığı teknolojik gelişmelerde, artık hatırı sayılır çalışmalara imza attığını söyledi. Bakan Ergün, çalışmalar kapsamında, uzay teknolojisinde çok ileri mesafeler kaydedilmeye başlandığını vurgularken, geliştirilen projeler arasında kök hücreden saç çıkarma, yanık tedavisi gibi tıp dünyasına yönelik yenilikler yanı sıra nano tekonoloji ile radara yakalanmayan devasa gemi ve uçakların projede yer aldığını kaydetti. Ergün, uzay teknolojisinde insansız hava aracı gerçekleştirilirken, hedefte insansız savaş uçağı yapımının olduğunu söyledi.

 

NANO UYDU PROJESİNDE ATILIM

Ergün, bakanlık olarak teknolojiyi geliştirecek projelere ciddi Ar-Ge desteği verdiklerini belirtti. Bu kapsamda Türkiye genelindeki 37 teknoparkta 1400 firma değişik küçük teknolojiden ileri teknolojilere, nano teknolojiden savunma sanayiye kadar 4 bin proje üzerinde çalıştığını vurgulayan Ergün, bu çalışmalardan birini de İstanbul Teknik Üniversitesi Teknoparkı nda Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Uzay Mühendisliği Bölümü tarafından geliştirilen uydu projesi olduğunu söyledi. Bakan Ergün, Türkiye de üretilen ilk uydu olan "İTÜpSAT1"ı Hindistan dan 23 Eylül de uzaya fırlatıldığını, İTÜ nün amacının ise küp şeklinde nano bir uydu yapmak olduğunu kaydetti.

 

İLETİŞİM ADINA DEV ADIM

İTÜpSAT1 in üst kısmı altın kaplamalı alüminyumdan oluşuyor. Güneş enerjisinden pillerini şarj edebilmesi için etrafından güneş paneli bulunuyor.

 

Uydu bir VGA kameraya sahip. Bu sayede kıtasal ölçekte fotoğraf çekilebilecek. Resimleri İTÜ ekibi tarafından kurulan yer istasyonuna iletebiliyor.

 

Sıcaklık, ivmelenme ve diğer bilgiler de düzenli olarak aktarılıyor. Uydu, Türkiye üzerinden geçerken, bağlantı kuruluyor.

 

Uydu yörüngesine oturduktan sonra 1-2 saatte bir Türkiye nin etrafında tur atacak ve günde 4-5 kez iletişim kurulacak. iletişim süresi 10 dakika.

 

Güdümlü füze başarılı

Türkiye nin uzay teknolojisinde ciddi bir mesafe aldığına dikkat çekilirken, Türkiye nin savunma sanayinde özellikle güdümlü füzelerde çok iyi noktada olduğu belirtiliyor. İnsansız hava aracı üretimi teknolojisinde de ciddi aşamalar kaydedilirken, yakın gelecekteki hedefin ise insansız savaş uçağı olduğu belirtiliyor. Nano teknoloji cephesinde ise; nano malzeme üretiminde oldukça iyi bir noktanın yakalandığı belirtiliyor. Nano malzeme sayesinde devasa bir gemi artık radarda görünmez hale getiriliyor. Geminin radar tarafından yüzde 1 lik kısmı algılanıyor.

 

Kendini temizleyecek

Hava ve denizin dışında karada da kullanılacak malzeme üretildi. Nano malzemeden cam ve boya üretimi gerçekleştirildi. Bu sayede otomobil camları ve kaportası artık çamur ve su tutmayacak. Cama ve boyaya çamur yapışmayacak. Camların yağmurlu havalarda sileceğe gerek duyulmayacak. Üretim noktasındaki projeler şöyle : Kara, hava ve deniz taşıtlarında kullanılmak üzere 250 santigrat derece gibi yüksek ısıya dayanıklı, organik inorganik optik lens malzemesi geliştirildi.Nano malzemeden kendi kendini temizleyen yüzey çalışmaları da yapılıyor. Bakteri ve mikroplar yaşamıyor. Kendi kendini temizleyen yüzey sayesinde kirli hava da temizlenmiş oluyor.

 

Kök hücre çalışması

Teknoparklardaki bir başka çalışma da tabana konulan elektronik bir chip ile ayakkabı ısısını 50 dereceye kadar ısıtılabilmesine yönelik yapılıyor. Proje sayesinde tam şarjlı hali ile 8 saat boyunca ayakları sıcak tutabiliyor. Kök hücre çalışmaları sayesinde tahmin edilemeyen tedavilerin yapılabildiği vurgulandı. Kök hücre çalışmalarında saç üretimi de başladı. Artık saç ekimine gerek kalmadan kök hücre sayesinde bir saç hücresinden milyonlarca saç çıkarılıyor.

 

Teknopark AR-GE de çalışmalar son sürat

Kurulmuş Bölge Sayısı : 37

Faaliyete Geçen Bölge Sayısı : 23

Firma Sayısı : 1400

İstihdam Edilen Personel Sayısı : 13000

Üzerinde Çalışılan Proje Sayısı : 4000

Biten Proje Sayısı : 5874

İhracat : 600 milyon dolar

Yabancı Firma Sayısı : 53

Bu firmalarca yapılan yatırım tutarı : 450 milyon dolar

Başvurusu yapılan/tasdik edilmiş patent sayısı : 297

www.yenisafak.com.tr / ekonomi / 01 Mart 2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR