Moğol Göçebelerin Hayatı Güneş Panelleriyle Aydınlandı

Dünya Bankası`nın başlattığı güneş paneli projesi, Moğolistan`ın alabildiğine geniş düzlüklerinde göçebe hayatı yaşayanların hayatını kolaylaştırıyor.

 

Koyun, keçi ve ülkeye özgü büyük baş hayvan besleyerek hayatlarını idame ettiren göçebe kabileler, yol, su ve elektrik gibi hiçbir hizmetin olmadığı ovalarda güneş panelleri sayesinde birçok imkandan faydalanabiliyor. Göçebe Moğollar bu sayede televizyon seyredebiliyor, cep telefonlarını şarj edip, aydınlanma ihtiyaçlarını giderebiliyor. D. Gantumur isimli göçebe kullandıkları güneş panellerini göstererek, "İşte burada bir tane var, diğeri de burada. Bunları hükümet kanalıyla aldık. Neredeyse tüm gün boyunca güneşten faydalanabiliyoruz" dedi.

 

Moğolistan`da yaklaşık 100 bin göçebe ailenin güneş panelleri sayesinde elektrik enerjisinden faydalandıkları belirtiliyor. Dünya Bankası`nın projesine de hükümet de destek veriyor.

 

Maliyetlerin yarısının uluslararası fondan karşılandığı, diğer yarısının ise göçebeler tarafından ödendiği ifade ediliyor. Bir evin güneş paneli sisteminin 2 keçinin değerine eşit olduğu, bunun da sürüleri olan göçebeler için önemli bir yük oluşturmadığı belirtiliyor.

 

Baatark Handaa ise, "Ülkenin geliştiğini görmek çok güzel. Birkaç yıl öncesine kadar tüm göçebeler hayatlarını kandillerle, gaz lambalarıyla idame ettiriyordu. Şimdi onların hayatı da değişti. Şahsen artık ülkenin her köşesinde hayat kalitesinin aynı olduğunu düşünüyorum" yorumunda bulundu.

 

Güneş panelleri sayesinde çadırlarındaki aküleri dolduran göçebeler, bir taraftan televizyon izliyor, diğer taraftan da elektrikli ocakta çay kaynatıp içebiliyor. Yaşlı bir göçebe de durumu şu sözlerle özetliyor:

 

"Eski günlerde, Cengiz Han zamanlarında her şey güneşin yolunu takip etmek zorundaydı. Yeni nesil de yine güneşi takip ediyor. Ama eski günleri değil geleceklerini aydınlatmak için." BATUR (İHA)

www.sondakika.com

03.11.2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR