Hazro ya güneş enerjisi geldi, kaçak elektrik kullanımı yüzde 40 düştü …

 

Diyarbakır ın Hazro ilçesinde evlere güneş panelleri kurularak, kaçak elektriğin önüne geçildi. Kaymakamlığın çalışmaları sonucunda ilçede kaymakamdan savcısına, polisinden işçisine kadar herkes evine güneş enerjisi sistemini kurdu. Durumu iyi olmayanlara ise kaymakamlık yardım etti.

 

Türkiye de kaçak elektrik kullanımı bir türlü engellenemiyor. Bu durumu azaltmak için birçok çalışma yapılıyor, proje üretiliyor. Bunlardan biri geçtiğimiz günlerde ete kemiğe büründü ve Diyarbakır da hayata geçirildi. Sonuçları ise beklenenin üstünde oldu. Diyarbakır ın Hazro ilçesinde evlere güneş panelleri kurularak, kaçak elektriğin önüne geçildi. Kaymakamlığın çalışmaları sonucunda ilçede kaymakamdan savcısına, polisinden işçisine kadar herkes evine güneş enerjisi sistemini kurdu. Maddi durumu iyi olmayanların tesisat ücretini kaymakamlık öderken, memurlar kendi parasıyla sistemi kurdu. İlçede güneş enerjisinin yaygınlaşmasıyla birlikte kaçak elektrik oranında yüzde 40 lara varan düşüş yaşandı.

 

Doğu ve Güneydoğu daki birçok yerleşim yeri gibi Hazro da da kaçak elektrik kullanım oranı hayli yüksekti. Kaçak elektriğin önüne geçmek için yapılan çalışmalar sonuç vermeyince, kaymakamlık çareyi yeni proje geliştirmekte buldu. Hazro Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından yürütülen Ev Onarımları Projesi ile ilçedeki yoksul ailelerin evleri tek tek onarıldı. Güneydoğu da yıl boyunca güneşin eksik olmadığından yola çıkan kaymakamlık, projeye kaçak elektrikle mücadele kapsamında güneş enerjisini de dahil etti. Kaymakamlık onardığı evlere güneş enerjisi tesisatı kurdu. Kısa sürede 250 yoksulun evine güneş enerjisi sistemi kuruldu. Kaymakamlık, memurların da enerji sistemini kurmasını teşvik etti. İlçede ilk kez kullanılan bu enerji türü kısa sürede yaygınlaştı. Maddi durumu iyi olanlar da evlerinin damına paneller kurdu. Bir yıl içerisinde şehir merkezi ve köylerde yüzlerce ev güneş enerjisinden yararlanmaya başladı. Buna bağlı olarak Hazro da kaçak elektrik kullanım oranında ciddi düşüş yaşandı. Daha önce kaçak elektrik hatları çekerek banyoda su ısıtma sistemi kuranlar, güneş enerjisinin daha iyi olduğunu görünce kaçak elektriği iptal etmeye başladı. İlçede özellikle kaçak elektrikten kaynaklanan ölüm vakaları da azaldı.

 

Diğer yandan Kaymakamlık, güneş enerjisine kavuşmak isteyenlere dijital saat alarak dışarıdan görünecek şekilde takma şartını koşuyor. Kapalı yerde bulunan sayaçlarda kaçak kullanım fazla. Sayaç dışarıda olduğu zaman bu pek mümkün olmuyor. www.zaman.com.tr / 23.03.2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR