Shell CEO’su Voser: “ Ar-Ge bütçemizin yüzde 25’i yenilenebilir enerjilere gidiyor ”

 

Peter Voser, yenilenebilir enerjilerde öncelikle biyoyakıta odaklandıklarını söylüyor. İkinci sırada ise rüzgar geliyor.

 

Royal Dutch Shell CEO’su Peter Voser, önümüzdeki 50 yıl için öngörülen çevresel sorunlara verilebilecek net bir cevap olmadığını söylüyor. “ Küresel düzeyde enerji talebi 2050 yılında iki katına çıkacak. Dolayısıyla bugün bildiğimiz enerji çeşitlerinin tamamına ihtiyacımız olacak. Önemli olan bu enerjileri çevreye en az şekilde zarar vererek kullanmak ” diyen Voser, “ Sanayimiz oldukça ilginç bir dönemden geçiyor : Küresel enerji talebi iki katına çıkacak; fakat çevreye mümkün olduğunca az zarar veren enerjiler üretmemiz gerekecek. Bu da teknoloji ve yenilikçilik alanlarında gelişmeleri beraberinde getirecek ” yorumunda bulunuyor.

 

Voser’in temiz enerjilere yönelik görüşleri şöyle :

-Shell bir petrol şirketi olmasına rağmen, doğal gaz şirketi olmaya hazırlanıyor. Bu konuda ne söyleyeceksiniz ?

Bu kesinlikle doğru. Shell bir süredir gaza odaklanmış durumda ve 2012 yılında dünya genelinde petrolden çok gaz üretmeye başlayacağız. Bu yaklaşık 20-30 yıllık bir hikaye. Bu süre boyunca  teknoloji ve inovasyon çalışmalarımızı bu alana yönlendirdik. Doğal gaz, kömüre oranla yaklaşık yüzde 50-70 daha az karbon emisyonuna neden oluyor.

 

-Önümüzdeki 50 yıl içinde meydana gelebilecek olan çevresel sorunlara yönelik çözümü nerede görüyorsunuz ?

Tek bir cevap olmadığını düşünüyorum. 2050 yılına kadar enerji talebi küresel boyutta iki katına çıkacak. Bu artık kanıtlandı. Dolayısıyla bugün bildiğimiz tüm enerji çeşitlerine daha fazla ihtiyacımız olacak.

 

-Harcamalarınızın ne kadarı yenilenebilir enerjilere gidiyor ?

Yenilenebilir veya ALTERNATİF enerjilere yönlendiren sermaye yoğunlaşmasından çok, teknoloji ve inovasyona ne kadar yatırım yaptığınız. Bizim Ar-Ge bütçemizin yüzde 25’i yenilenebilir enerjilere gidiyor.

 

-Yenilenebilir enerjiler arasında en fazla umut vadeden hangisi size göre ?

Şu aşama özellikle biyoyakıtlara odaklanıyoruz. Birkaç hafta önce Brezilya’da gerçekleştirdiğimiz bir yatırımı duyurduk. Birinci ve ikinci nesil biyoyakıt teknolojilerimizi etanol üreticisi Cosan ile birleştirdik. İlgilendiğimiz ikinci alan ise rüzgar. Güneş ile ilgilenmeme kararı aldık. Güneş enerjisi teknolojileri de önemli gelişme gösterecek pazarlardan biri olacak ama bir bu konuyu küçük ve orta boy oyunculara bıraktık.

 

-Elektrikli otomobillerin küresel araç filosunda önemli bir yere gelmesinin ne kadar zaman alacağını düşünüyorsunuz ?

Dünya genelindeki otomobil sayısının, bugünden 2050 yılına kadar bir milyardan iki milyara çıkacağını düşünüyoruz. Önemli bir büyüme söz konusu olacak. 2050 yılında otomobillerin yüzde 40’ını elektrikli otomobillerin oluşturacağını tahmin ediyoruz. www.geleceginenerjisi.com / Mart 2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR