Orman köyleri güneş panelleriyle donatılıyor …

Muğla genelindeki orman içi ve çevresindeki köylerde Güneş Enerjisi Kredisi uygulaması devam ediyor.

 

Muğla ve köylerinde yaşayanların çevre kirliliği oluşturmadan temiz enerjiyle sıcak su ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla Orman Köylerini Kalkındırma Kooperatifi (ORKÖY) ve Orman Köy İlişkileri Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan Güneş Enerjisi Kredisi uygulaması devam ediyor.

 

Orman yangınlarına karşı en hassas illerin başında yer alan Muğla da, pilot uygulamayla başlatılan Güneş Enerjisi Kredisi, 2006 yılında 11 köyde 200 aile de başlatılmıştı. Uygulamanın, orman içi ve çevresindeki köylerdeki vatandaşlar tarafından benimsenmesi üzerine, 2006 yılından itibaren Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından ayrılan ödeneklerle her yıl ödenek miktarı kadar köylerde Güneş Evi Projesi uygulaması devam etti.

 

2006 - 2009 yılları arasında Muğla nın 11 ilçesinde 79 orman köyünde 2 bin 295 aileye güneş enerjisi ile su ısıtma sistemi kuruldu. Toplam 3 milyon 94 bin 370 TL kredi kullandırılan orman köylüsü, projeyi sahiplenmesinin ardından 2010 yılı için de 1 milyon TL ödenek ayrıldı.

 

Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından 2006 yılında faaliyete geçirilen tip proje kapsamında bin 300 TL ye kadar faizsiz ve üç yıl içinde geri ödemeli kredi kullandırıldı. Orman Köylerini Kalkındırma Kooperatifi (ORKÖY) tarafından kullandırılan krediler aylık taksitlerle geri ödemesi yapılıyor. Bir ailenin yılda su ısıtmak için beş ton odun kullandığı, kurulan güneş enerjisi sistemi ile bu konuda da tasarrufun sağlanacağı açıklandı.

 

Muğla İl Çevre ve Orman Müdürlüğü nden yapılan açıklamada, "Güneş enerjisi ve su ısıtma projesi uygulaması ile orman köylüsünün sosyal ve kültürel kalkınmalarını sağlamakla birlikte, ormanlar üzerindeki olumsuz baskılarının azaltılarak korunması amaçlanıyor. Ayrıca, bir hanenin su ısıtma amaçlı yılda yaktığı odun miktarının 15 ster, güneş enerjisinden faydalanan toplam 2 bin 295 hanenin de yılda 34 bin 425 ster olduğu göz önüne alınırsa, projenin katkısının ne kadar fazla olduğu ortaya çıkar" denildi.

 

2009 YILINDA 725 AİLEYE GÜNEŞ ENERJİSİ BAĞLANDI

Orman Köylerini Kalkındırma Kooperatifi (ORKÖY) ve Orman Köy İlişkileri Genel Müdürlüğü tarafından Güneş Enerjisi Kredisi uygulaması ile sadece 2009 yılında 725 aileye güneş enerjisi ile su ısıtma sistemi kurulumu yapılarak toplam 914 bin 400 Tl ödendi. 2010 yılında da orman köylüsüne güneş enerjisi ile su ısıtma projesinin devam edeceği bunun için Çevre ve Orman Bakanlığı ndan Muğla ya 1 milyon TL lik ödenek ayrıldığı açıklandı. www.beyazgazete.com / 25.03.2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR