Yiğit Akü, çevreye dost jel akü geliştirdi …

Yiğit Akü, Araştırma ve Geliştirme (Ar-Ge) çalışmaları sonucunda akü asidinin doğaya dökülmesine son veren çevreye dost jel akü ’Elektro"yu geliştirdi.

 

Yiğit Akü Genel Müdürü Hulki Büyükkalender, fosil yakıt kullanmadan doğal ve yenilenebilir kaynaklar ile enerji ürettiği belirtilen çevreci jel aküyle ilgili A.A. muhabirine bilgi verdi. Büyükkalender, jel akülerin bugüne kadar hep ithal edildiğini, dövizin yurt dışına aktığını belirterek, "Ürettiğimiz ürün ile jel akü pazarındaki Uzakdoğu, Avrupa ve Amerika tekeli kırıldı" dedi.

 

Kaliteli, daha ucuz, yerli malı son teknoloji bir aküyü Türkiye’ye sunduklarını dile getiren Büyükkalender, jel aküyle araç yoğun savunma sanayisi ihtiyacına da cevap vereceklerini kaydetti.

 

Büyükkalender, yabancı markalara göre fiyat avantajlarının bulunduğunu iddia ederken, akünün özelliklerini şöyle sıraladı:

 

"Jel teknolojisinin normal akülere göre çok sayıda üstünlüğü var. Kapalı yerlerde bile kullanılabiliyor. Tekrar şarj edilebiliyor, bakıma ihtiyaç göstermiyor, üstelik derin deşarja dayanıklı. Ürettiğimiz jel akü fosil yakıt kullanmadan doğal ve yenilenebilir kaynaklar ile enerji üretiyor. Yaygın olarak güneş ve rüzgar enerjisi sistemleri, tekne, yat, deniz araçları, engelli ve golf arabaları, iş ve temizlik makinaları ve kesintisiz güç kaynaklarında kullanılıyor."

 

YİĞİT AKÜ’NÜN HEDEFİ DÜNYA ÇAPINDA İNOVATİF MARKA OLMAK

Yiğit Akü Genel Müdürü Hulki Büyükkalender, sadece Türkiye’de değil, dünya çapında buluşlara ve yeniliklere imza atmak istediklerini, Yiğit Akü’nün hedefinin dünya çapında inovatif marka olmak olduğunu söyledi.

 

Ar-Ge çalışmalarına büyük önem verdiklerini anlatan Büyükkalender, dünya pazarlarına farklılık ve yenilik getiren ürünlerle girdiklerini söyledi.

 

Büyükkalender, Ankara Sincan OSB’de 40 bin metre kare alanda kurdukları ana üretim üslerininde 2008 yılı sonunda üretime başladıklarını, söz konusu fabrikada yılda 3,5 milyon adet akü üretecek kapasite bulunduğunu söyledi.

 

Ürettikleri akıllı akü ile çok kısa sürede 55 ülkeden sipariş aldıklarını anlatan Büyükkalender, Yiğit Akü’nün 2009 yılında İran Tebriz’de 500 bin üretim kapasiteyle çalışan fabrika açarak krize karşın büyümeyi sürdürdüğünü kaydetti.

 

Büyükkalender, Ar-Ge çalışmaları ve pazarlamaya çok önem verdiklerini, bir Türk firması olarak dünya pazarında önemli bir oyuncu haline geldiklerini belirterek, "Bugün Yiğit Akü üretimlerinin yüzde 55;ini ihraç ediyor. Tedarikçilerimiz arasında, Renault, Peugeot, Hyundaı, KIA, M.A.N gibi dünyanın önemli markaları bulunuyor" dedi.

 

Büyükkalender, Türkiye’deki girdilerin dünya pazarındaki rekabette kendilerini dezavantajlı kıldığından yakınırken, diğer yandan akü üretiminde kullanılan kurşunu ithal ettiklerini, İngiltere kurşun borsasından aldıkları kurşunun döviz kurlarına bağlı olarak değişebildiğini söyledi.

 

Akü üretiminde su kullanımının da önemli bir girdi olduğunu anlatan Büyükkalender, suyu çok pahalıya kullandıklarını, bunun yanında enerji yoğun bir sektör olarak dünyanın en pahalı elektriğiyle üretim bandını döndürmek durumda olduklarını dile getirdi.

 

Dünyada yılda 200 milyon, Türkiye’de ise 3,5 milyon adet akü ihtiyacı olduğunu bildiren Büyükkalender, Türkiye’nin pazarda söz sahibi olması ve rekabet etmesi için daha düşük girdiler önerdi. Büyükkalender, Türkiye akü sektöründe yüzde 25-30 dolaylarında kayıt dışılık olduğunu, kalitesiz merdiven altı üretimlerinin tüketicileri mağdur ettiğini de savundu. www.milliyet.com.tr / 27.03.2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR