Antalya Defterdarlığı ndan elektrik tasarrufu projesi …

Antalya Defterdarı Hidayet Mat, Antalya da Maliye Bakanlığına bağlı kuruluşlarda güneş enerjisinden yararlanılması amacıyla Antalya Defterdarlığı Elektrik Tasarrufu Projesi hazırladı.

 

Defterdar Mat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Antalya Vergi Dairesi Başkanlığı ile Defterdarlık hizmet binalarının aynı çatı altında olduğunu ve yıllık elektrik bedelinin 500 bin TL olduğunu bildirdi. Elektrik maliyetlerinin arttığına işaret eden Mat, Maliye Bakanlığı na bağlı Vergi Dairesi Başkanlığı ile Defterdarlık hizmet binalarında elektrik tasarrufu sağlamak ve güneş enerjisinden yararlanmak amacıyla proje geliştirdiklerini kaydetti. Projeyi Maliye Bakanlığı na gönderdiklerini ifade eden Mat, şunları söyledi :

 

Kamu hizmet binalarında ve tesislerinde elektrik tasarrufu sağlanması amacıyla Antalya gibi dört mevsim güneşin olduğu yerleşim yerlerinde, güneş ışığının daha etkin ve çok yönlü kullanılmasını amaçlıyoruz. Özellikle kamu binalarındaki elektrik harcamalarının en aza indirilmesi amacıyla güneş pili kullanımı önemlidir. Antalya da Maliye Bakanlığı na bağlı kuruluşlar yılda 500 bin TL elektrik bedeli ödüyor.

 

Hazırladıkları projeyi Maliye Bakanlığı na gönderdiklerini anlatan Mat, Antalya nın güneşinden yararlanmak için Maliye Bakanlığı na projeyi gönderdik. Sonucunu bekliyoruz. Bakanlığın uygun görmesi halinde, Antalya da Vergi Dairesi Başkanlığı ile Defterdarlık hizmet binalarında güneş enerjisinden elektrik sağlayabiliriz dedi.

 

Güneş enerjisinden yararlanmak için güneş pili sisteminin, şebekeden bağımsız ve şebekeye bağımlı olmak üzere iki gruba ayrıldığını ifade eden Mat, güneş pili sistemlerinin kurulumu ve işlevsel hale getirilmesinin çok kolay olduğuna dikkati çekti. Antalya Vergi dairesi ile defterdarlık hizmet binalarına güneş pilleri kurularak güneşten enerji sağlayabileceklerini kaydeden Mat, şöyle devam etti :

 

Güneş pili sistemlerinin şebekeden bağımsız (stand-alone) kullanıldığı tipik uygulama alanları içerisinde bina içi ya da bina dışı aydınlatma bulunmaktadır. Güneş pilleri (Fotovoltaik piller) yüzeylerine gelen güneş ışığını doğrudan elektriğe dönüştüren yarı iletken maddelerdir. Güneş pilleri fotovoltaik ilkeye dayalı olarak çalışırlar. Yani üzerlerine ışık düştüğü zaman uçlarında elektrik gerilimi oluşur. Güneş enerjisi hem bol, hem sürekli ve yenilenebilir, hem de bedava bir enerji kaynağıdır. Bunların yanı sıra geleneksel yakıtların kullanımından kaynaklanan çevresel sorunların çoğunun güneş enerjisi üretiminde bulunmayışı, bu enerji türünü temiz ve çevre dostu bir enerji yapmaktadır. AA / 14 Nisan  2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR