Dünya bankasından Türkiye ye ek finansman

Dünya Bankası İcra Direktörleri Kurulu, Türkiye ye, devam etmekte olan Belediye Hizmetleri Projesi kapsamında su, atık su, katı atık yönetimi hizmetleri için 178,2 milyon avro (240 milyon dolar) ilave finansman sağlanmasını onayladı.

 

Dünya Bankasından yapılan yazılı açıklamada, 212,9 milyon avro (275 milyon dolar) tutarındaki Belediye Hizmetleri Projesinin 23 Haziran 2005 tarihinde onaylandığı, 18 Mayıs 2006 da yürürlüğe girdiği hatırlatılarak, projenin amacının, seçilen belediyelerde sürdürülebilir çevresel hizmetleri desteklemek olduğu ifade edildi.

 

Açıklamada, ilave finansmanın başlangıçtaki 10 belediye ve belediye şirketini kapsayan proje kapsamının, Beypazarı, İstanbul, Kayseri ve Kırşehir de yapılacak yeni yatırımlar ile on beşe çıkarılarak genişletilmesi için kaynak sağlandığı vurgulanarak, ayrıca başlangıçtaki 10 belediye arasında yer alan Antalya, Denizli ve Mersin belediyelerinin devam etmekte olan faaliyetlerini genişleteceği kaydedildi.

 

Sağlanacak ilave kaynakların, katılımcı belediyelerde su, atık su ve katı atık yönetim hizmetlerinin genişletilmesine ve iyileştirilmesine yönelik belediye alt yapısını geliştirme çalışmalarının finansmanına yardımcı olacağı belirtilen açıklamada, ilave kaynakların aynı zamanda belediye yatırımlarının yönetilmesinde belediyelere ve İller Bankası na destek sağlayacağına işaret edildi.

Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Ulrich Zachau, ilave finansmana ilişkin yaptığı değerlendirmede, Türkiye deki toplam nüfusun yaklaşık üçte ikisinin kentsel alanlarda yaşadığını ve kırsal alanlardan kentlere göçün hızlı bir şekilde devam etmekte olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi :

 

Belediye Hizmetleri Projesi, Türkiye nin dört bir yanındaki şehirlerde yaşayan insanlara daha güvenli su, daha sağlıklı çöp depolama alanları ve daha temiz bir çevre sunacak olan kritik su, atık su ve katı atık yatırımlarının finansmanına yardımcı olmaktadır. Dünya Bankası, Türk insanının günlük yaşamında fark yaratacak olan bu temel yatırımlar için ilave finansman sağlamaktan memnuniyet duymaktadır.

 

Belediye Hizmetleri Projesi nin ilave finansmanı için kullanılan kredi, Türkiye Hazinesinin garantörlüğü altında sağlandı. Faiz oranı 6 aylık libor artı sabit marj olan avro cinsinden esnek kredi, 5 yılı ödemesiz olmak üzere 30 yıl vadeli olacak. AA / 07 Mayıs 2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR