Çevre için Kenetlendiler 

Dünya Çevre Günü için düzenlenen etkinlikler renkli görüntülere sahne oldu.

 

Muğla nın Bodrum İlçesi nde, Dünya Çevre Günü nedeniyle, sivil toplum örgütleri ve çevreciler tarafından düzenlenen etkinlik, renkli görüntülere sahne oldu. Gitarlar çalınıp, şarkıların söylendiği etkinlikte, doğa ve çevrenin korunmasına dikkat çekmek amacıyla pankart ve dövizler taşındı. Ayrıca, Kissebükü Koyu na yapılmak istenen otele karşı çıkılarak, 8 Haziran da deniz ve karadan geniş katılımlı eylem yapılacağı açıklandı.

 

Çevre sorunlarına, doğa tahribatına, bitki ve hayvan türlerinin neslinin tüketilmesine karşı kamuoyunun dikkatini çekmek, halkın katılımını geliştirmek ve politikacıları yönlendirmek amacıyla, Bodrum İskele Meydanı nda Dünya Çevre Günü etkinliği düzenlendi. IMEAK Deniz Ticaret Odası, Bodrum Denizciler Derneği, Mavi Yol Girişimi ve Dünyanın En Güzel Koyları Birliği nin destek verdiği etkinliğe, genci, yaşlısı yaklaşık 300 kişi katıldı. Etkinlekte, Bodrum un doğa ve koylarının fotoğrafları bulunan üzerinde, Hayalleri yıkmak için tek bir bina yeter , Binlerce yıldır korunanı bir günde yok etmeyin”, İnadına Kissebükü, inadına mavi yol , Kültürel mirasımızı geleceğe taşıyalım”, Önce envanter ve kıyı planlaması, sonra yatırım”, Mavi yolculuğun başlangıç noktası Kissebükü nde yapılaşmaya hayır” ve Kamu yararı mı, yatırımcı yararı mı?” yazılı döviz ve pankartlar açıldı, sloganlar atıldı. Etkinlikte 4,5 yaşındaki Tan Erko, en küçük katılımcı oldu. Erko, taşdığı dövizi etkinlmik boyunca elinden bırakmadı.

 

GİTAR VE MIZIKALI DESTEK

Hacettepe Üniversitesi Konservatuvar Bölümü öğrencisi 20 yaşındaki Melisa Sarıusta da etkinlikte gitar ve mızıkası ile konser verdi. Yaklaşık 2 saat sahnede kalan Sarıusta, sevilen bir çok yerli ve yabancı parçayı seslendirerek, şenliğe renk kattı.

 

Daha sonra grup adına bildiyi okuyan Mavi Yol Girişimi Platformu Sözcüsü Filiz Dizdar, Birleşmiş Milletler, 2010 yılını Uluslararası Biyolojik Çeşitlilik Yılı, Dünya Çevre Günü nün ana sloganını da Birçok Tür, Bir Tek Gezegen, Bir Tek Gelecek olarak belirledi. Dünya üzerinde 5 milyonun üzerinde türün yaşadığı varsayılmakta. Bunlardan yalnızca 2 milyonu keşfedilmiş durumda ve ayrıca 17 bin 292 bitki ve hayvan türünün neslinin tükenmekte olduğunu biliyoruz. Bunun dışında ülkemizde de doğru politikalar ile çözümler üretmemiz gereken sorunlar saymakla bitmez. Doğal ve kültürel değerlerimizi geleceğe taşımak adına, turizm, madencilik, orman, tohumculuk, tarım ve benzeri konularda yasalar anayasaya uygun hale getirilmeli. Toprağımızı yeraltı ve üstü suyumuzu, sulak alanlarımızı, denizlerimizi, endemik türlerimizi, flora ve faunamızı yok eden zehirleyen, insanlarımızı hasta eden termik ve nükleer santraller, neredeyse tüm akarsu ve derelere yapılmak istenen bin 700 hidroelektrik santrali durdurulmalı. Rüzgar ve güneş enerjisi gibi tüketimde geri dönüşüm sağlayacak uygulamalara hızla başlanmalı. Küresel ısınmayı önlemede, neslin tükenen bitki ve hayvan türlerinin yaşatılmasında ve sulak alanların korunmasında, elimizi taşın altına koymalıyız” dedi.

 

KİSSEBÜKÜ NE KIYDIRMAYACAĞIZ

Mavi yolculuğun ve deniz turizminin en önemli unsuru koyların büyük bir kısmı plansız yapılaşmaların kurbanı olduğunu belirten Dizdar, Elimizde kalan koyları da gerçek kullanıcılarından koparmaya çalışarak, kamu yararına kullanımdan çıkarıp, sadece lüks turistik tesislerin yararına kullanılan yalıtılmış alanlara dönüştürecekler. Yapılaşmalar tehlikeli oranda giderek artıyor. Mavi yolculuğun, deniz turizminin, hepimizin geleceği tehdit altında. Ege ve Akdeniz kıyılarında ise kişiye ve duruma özel plan değişiklikleri yapılmaya devam ediyor. Turizme karşı değiliz, ancak doğal ve tarihi değerlerimizin korunduğu, sürdürülebilir bir turizmi istiyoruz. Doğayı, kültürel değerlerimizi tüketmeyip çocuklarımıza miras bırakmak amacındayız. Çanakkale -Antalya arasında 239 koya sahip. Bu koylardan 41 i geri dönüşümsüz olarak tahrip edildi. 104 koy ise Özel Çevre Koruma ve Doğal Park statüsünde korunmakta. 94 koy gittikçe artan tehdit ve tehlike altında. Bu nedenle Salı günü sabah saatlerinden itibaren elimizdeki en güzel ve bakir koylardan olan Kisebükü ne yapılacak ve doğayı tarihi cehenneme çevirecek 200 milyon dolarlık oteli protesto etmek amacıyla 40 sivil toplum örgütü ve yaklaşık 2 bin kişi ile denizden ve karadan eylem gerçekleştireceğiz” diye konuştu.

 

Yaklaşık iki saat süren etkinlik çevrecilerin, Almaya çalıştılar, vermedik. Çalmaya çalıştılar, suçüstü yakaladık. Koruduk- Koruyacağız” sloganlanıyla sona erdi. DHA / 05.06.2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR