Düşük karbon ekonomisine geçiş istihdamı olumlu etkileyecek

OECD, düşük karbon ekonomisine geçişin istihdam üzerindeki etkisinin yeşil yatırımlardan daha fazla olacağını ifade ediyor.

 

Yaklaşık 30 milyon kişinin işini kaybetmesi ile sonuçlanan küresel krizin ardından, gözler bir süredir yeşil ekonomiye dönmüş durumda. Yeşil istihdam büyümeyi yeniden yoluna sokacak mı ? Yeşil istihdam bir efsane mi yoksa gerçek mi ?

 

27-28 Mayıs tarihlerinde Paris te düzenlenen ve iş adamları ile ekonomistleri bir araya getiren OECD toplantısı da bu soruyu masaya yatırdı.

 

OECD İstihdam Politikaları Departmanı Şefi Stefano Scarpetta, yeşil istihdamın gerçek bir tanımı olmadığını gündeme getiriyor. Fransa da ise bir süre önce istihdam yönlendirme merkezi tarafından yapılan açıklamada, "özellikle çevreye yönelik meslekler etrafında yeni faaliyet alanlarının kurulacağı ifade ediliyor.

 

Yine de uzmanlara göre yeşil ekonominin yaratacağı istihdam küresel istihdam sorununu tek başına ortadan kaldırabilecek boyutta değil. Öte yandan OECD, düşük karbon ekonomisine geçişin istihdam üzerindeki etkisinin çok daha fazla olduğunu ifade ediyor.

 

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından yapılan açılamada ise, "2030 yılına kadar yapılacağı tahmin edilen 630 milyar dolarlık yatırımın yenilenebilir enerji sektöründe en azından 20 milyon kişiye istihdam yaratacağı” belirtiliyor.

 

Massachusetts Üniversitesi Siyasi Ekonomi Araştırmaları Enstütüsü tarafından gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, araştırmacılar, önümüzdeki iki yıl boyunca binalara, toplu taşıma araçlarına, akıllı elektrik şebekelerine, rüzgar ve güneş enerjilerine yapılacak 100 milyar dolarlık yatırımın 2 milyon kişiye istihdam yaratacağını tahmin ediyorlar.

 

Petrol sanayine yapılacak aynı oranda yatırımın ise 600 bin kişiye istihdam yaratması bekleniyor.

 

Stratejik bir önem taşıyor

Çin başta olmak üzere tüm ülkeler, yeşil büyümenin ekonomi üzerinde yaratacağı olumlu etkileri görmüş durumdalar. Güney Kore 2012 yılında kadar bu alana toplam 40 milyar dolar yatırım yapmayı planlıyor. Güney Kore bu yatırımın 960 bin yeni istihdam yaratmasını hedefliyor. Dünya gnelinde devletlerin en önemli hedefleri her sektörde "geleceğin şampiyonlarından birini yaratmak".

 

Yeşil sektörde, ilk sırayı yeşil otomobiller, deniz enerjisi, deniz üstü rüzgar enerjisi ve binaların enerji verimliliği konuları çekiyor. Bu noktada gündeme gelen bir diğer risk de, fotovoltaik alanında Almanya ve Çin gibi ülkelerin teknolojilerine bağımlı kalmak.

 

Uzmanlar, öncelikle yeşil yatırımların artması için kamu düzenlemelerinin ve teşviklerinin de zamanında yerine getirilmesi gerektiğini ifade ediyorlar. Mesleklerde meydana gelecek değişimlerin, eğitim programları ile desteklenmesi önem taşıyor.

 

Fransa nın sürdürülebilir büyüme devlet bakanı Valérie Létard ın Le Monde gazetesine yaptığı açıklamada dediği gibi : "Bu bir tür karınca işi gibi. Zaman alacak, bölgelerin, şirketlerin ve ulusal eğitim kurumlarının katılımını gerektirecek bir iş".

Ülke

Yeşil Yatırımlar

(milyar dolar)

Çin

218

ABD

118

Güney Kore

60

AB

25

Almanya

14

Japon

12

Avustralya

9

Suudi Arabistan

9


Kaynak : HSBC; Roland Berger Anketi

www.geleceginenerjisi.com / Haziran 2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR